0
Έκδηλη είναι η ικανοποίηση της κυβέρνησης –κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη- για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει την απόκτηση έως και σαράντα F-35 αλλά και τη δωρεάν προμήθεια εξοπλιστικού υλικού.

Συγκεκριμένα το δωρεάν πακέτο στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα που θα λάβει η Ελλάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 θωρακισμένα οχήματα μάχης και περιπολικά πλοία.


«Η αποδοχή του ελληνικού αιτήματος αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης’’ προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή»

Σύμφωνα με στενούς  συνομιλητές του Πρωθυπουργού, αυτή η εξέλιξη σημαίνει έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου που επέδειξε σοβαρότητα, συνέπεια και συμμαχικό πνεύμα στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων των τελευταίων ετών.

«Δικαιώνεται η πολιτική της χώρας στην αντιμετώπιση των γεωπολιτικών κρίσεων»

Αυτό που επίσης επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι η επιστολή Μπλίνκεν δικαιώνει το διπλωματικό κεφάλαιο που έχτισε η κυβέρνηση και την πολιτική που ακολούθησε στις γεωπολιτικές κρίσεις. Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα εδραιώνεται το ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. «Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες και το πέρασμα στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», εξηγούν από την κυβέρνηση.

«Δεν συνδέονται αμυντικές προμήθειες προς την Ελλάδα με εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών»

Όσο για τα F-16 και την Τουρκία, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα ασχολείται με τη θωράκιση και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της και προσθέτουν ότι η χώρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική των ΗΠΑ σε αμυντικά προγράμματα προς τρίτες χώρες, ενώ τονίζουν ότι ούτε μπορεί να συνδέονται αμυντικές προμήθειες προς την Ελλάδα με εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών.

Πάγια ελληνική θέση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας και εκτιμούν από την κυβέρνηση ότι αυτό άλλωστε εξυπηρετεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα της Συμμαχίας στην περιοχή.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top