0
Σε τρομακτικό οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που θα απασχολήσει την χώρα τα επόμενα χρόνια εξελίσσεται η προμήθεια των 40 F-35 από την Lockheed Martin που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης:

Στοιχεία από την Επιτροπή Άμυνας του φινλανδικού Κοινοβουλίου για την αντίστοιχη αγορά F-35, μόλις πριν δύο χρόνια (τον Φεβρουάριο του 2022 έγινε η υπογραφή) αποδεικνύει ότι αγοράστηκαν περίπου στην… μισή τιμή!


Συγκεκριμένα η Φινλανδία υπέγραψε συμφωνία ύψους 9,4 δισ. δολαρίων για 64 μαχητικά F-35 Block 4 (το ίδιο ακριβώς Block με τα ελληνικά), αλλά και με πλήρες πακέτο όπλων και υποστήριξης!

Βάση των όσων ανακοίνωσα οι ΗΠΑ η Ελλάδα θα πληρώσει για μόλις 40 F-35 χωρίς όπλα, χωρίς ανταλλακτικά και χωρίς υποστήριξη, 8,6 δισ. δολάρια.

Δηλαδή με πλήρη τιμή τα φινλανδικά F-35 146,87 εκατ. δηλαδή με τα όπλα και τα ανταλλακτικά τους.

Τα ελληνικά F-35 θα κοστίσουν 8,6 δισ. δολ. δηλαδή θα αγοραστούν 215 εκατ. δολ. το ένα (!) ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, τα οποία θα εκτινάξουν την τιμή, ανά μονάδα, κατ’ελάχιστον στα 250, ίσως κια 280 εκατ. δολ. εκατ. ανά μονάδα!

Να σημειώσουμε ότι όπως αποκάλυψε χθες το pronews.gr η ίδια η Locheed Martin είχε πει το Νοέμβριο του 2021 ότι η τιμή fly-away κάθε μονάδας των F-35 ήταν «κάτω από 80 εκατ. δολ.», δηλαδή χωρίς υποστήριξη, ανταλλακτικά και όπλα.

Μετά την αγορά των F-35 η φινλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στην Επιτροπή ότι «Τα μαχητικά αεροπλάνα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται το 2027».

Αυτό το αναφέρουμε για να αποδείξουμε ένα ακόμα ψεύδος της κυβέρνησης που λέει ότι «θα τα παραλάβει το 2027».

Οι Φινλανδοί υπέγραψαν το 2022 και θα ξεκινήσουν να τα παραλαμβάνουν το 2027.

H Ελλάδα ξεκινά σε μερικούς μήνες τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 2025 και φυσικά, όπως έχει γράψει το pronews.gr θα παραληφθούν τα πρώτα από την ΠΑ το 2030, με ολοκλήρωση παραλαβών το 2033!

Αλλά το σκάνδαλο των μιζών δεν τελειώνει εδώ: Η φινλανδική βιομηχανία Patria ανέλαβε ως αντισταθμιστικό βιομηχανικό έργο την συναρμολόγηση της ατράκτου και τμημάτων του κινητήρα του F-35.

Η Ελλάδα παίρνει αυτό που πήρε και στις φρεγάτες FDI! Ο νόμος «περί ασέμνων» μας απαγορεύει να αναφέρουμε τον όρο…

Σε ότι αφορά τα «δώρα» δηλαδή τις 4 LCS, 2 C-130Η, τα 60 M2 Bradley κλπ. μόνο οίκτο για το μέλλον των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προκαλούν. Αλλά αυτό σε επόμενο ρεπορτάζ…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top