0
Μια ακόμη θεωρία έπεσε στο τραπέζι για τον παράξενο σε σχήμα και συνθήκες αστεροειδή που ανακαλύφθηκε πριν από έξι χρόνια. 

Οι επιστήμονες ερίζουν για την ταυτότητά του, έχοντας διατυπώσει ακόμη και θεωρίες περί διαστημικού σκάφους εξωγήινων.


Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον αλλά και το μυστήριο γύρω από έναν μοναδικό σε χαρακτηριστικά διαστημικό βράχο που κυκλοφορεί στο ηλιακό μας σύστημα, με μια νέα θεωρία για την ταυτότητά του. 


Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2017, όταν εντοπίστηκε ένας αστεροειδής που εξαρχής προβλημάτισε τους επιστήμονες με τις ασυνήθιστες ιδιότητές του. Ο αστεροειδής, που ονομάστηκε Οουμουαμούα («Αγγελιαφόρος από μακριά» στη γλώσσα των ιθαγενών της Χαβάης), είχε κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με τις χιλιάδες που ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. 

Η τροχιά και η ταχύτητά του δείχνουν ότι δεν ανήκει στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά μας ήρθε από κάποιο άλλο αστρικό σύστημα. Πρέπει να ταξίδεψε εκατομμύρια χρόνια από το άστρο του ως τη γειτονιά του Ηλιου, από την οποία πέρασε για λίγους μήνες, πριν απομακρυνθεί. 

Οι μελέτες που έγιναν στον Οουμουαμούα έδειξαν ότι το σχήμα του ήταν διαφορετικό από εκείνο των υπόλοιπων αστεροειδών. Ενώ οι αστεροειδείς έχουν περίπου σφαιρικό σχήμα, αυτός είχε σχήμα πούρου, μήκους 400 και πλάτους 40 μέτρων. 

Στη συνέχεια, όσοι ασχολήθηκαν μαζί του ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για αστεροειδή, αλλά για κομήτη, μέρος του οποίου εξαερώθηκε μετά το πέρασμα κοντά από τον Ήλιο. Όλα αυτά θα έμεναν πιθανότατα ως διάλογος μεταξύ αστρονόμων, αν δεν εμφανιζόταν ο επικεφαλής του τμήματος αστρονομίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Εϊμπραμ Λέμπ, να υποστηρίξει μια άλλη θεωρία: ότι αυτό που εμείς θεωρούσαμε έναν παράξενο διαστημικό βράχο ήταν πιθανότατα ένα είδος διαστημόπλοιου που κάποιος προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός είχε στείλει σκόπιμα σε εμάς, ή είχε εγκαταλειφθεί, άγνωστο γιατί, μόλις έφτασε στο ηλιακό μας σύστημα. 

Όπως είναι ευνόητο, ο ισχυρισμός αυτός, δεδομένου του υποκειμένου που τον διατύπωσε, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας. Τα επόμενα χρόνια έγιναν αρκετές μελέτες για τον Οουμουαμούα. Όλες τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κανένα στοιχείο δεν δείχνει πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό από έναν περιπλανώμενο διαστημικό βράχο με διαφορετικό σχήμα από τους άλλους. 

Ωστόσο, ο τρόπος που κινείται και η επιτάχυνση που αναπτύσσει, η οποία φαίνεται να μην εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα την ηλιακή βαρύτητα, εξακολουθούν να πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες, αφήνοντας χώρο σε φημολογίες, όπως ότι διαθέτει κάποιο ιστίο τοποθετημένο από εξωγήινους, ώστε να κινείται αέναα με ηλιακή ενέργεια. Η νέα θεωρία Οπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, μια νέα θεωρία κάνει τώρα την εμφάνιση της. 

Σύμφωνα με αυτή, ο Οουμουαμούα είναι ένα σπάνιο είδος κομήτη, χωρίς ορατή (τουλάχιστον) ουρά. Ο Λεμπ αντέδρασε άμεσα επιχειρώντας να την αποδομήσει. «Είναι σαν λέμε ότι ο ελέφαντας είναι μια ζέβρα χωρίς ραβδώσεις στο δέρμα» είπε χαρακτηριστικά. 

Το «παρουσιαστικό» του Οουμουαμούα είναι τέτοιο ώστε να δίνει τροφή για X-Files σενάρια περί της ταυτότητάς του 

Ομάδα επιστημόνων, με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση Nature ανέπτυξε αυτή τη νέα θεωρία, που προσπαθεί να απαντήσει στα μυστήρια που καλύπτουν τον Οουμουαμούα. Σύμφωνα με αυτήν ο Οουμουαμούα είναι ένας κομήτης που περιέχει πολύ νερό. 

Για όσο ο διαστημικός βράχος ταξίδευε στο Διάστημα, η κοσμική ακτινοβολία που δεχόταν απελευθέρωνε μόρια υδρογόνου από τον πάγο που είχε σχηματιστεί σε αυτόν. Δημιουργήθηκε έτσι ένα στρώμα υδρογόνου το οποίο παρέμενε παγιδευμένο στον αστεροειδή καθώς αυτός κινούνταν στο διαστρικό κενό. 

Μόλις όμως ο Οουμουαμούα εισήλθε στο ηλιακό μας σύστημα και άρχισε να πλησιάζει το μητρικό μας άστρο, η πλευρά του που έβλεπε προς τον Ηλιο άρχισε να θερμαίνεται, οπότε ξεκίνησε μια διεργασία επανακρυστάλλωσης του πάγου. 


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δίοδοι απόδρασης του παγιδευμένου υδρογόνου, το οποίο άρχισε να λειτουργεί ως μέσο ώθησης του διαστημικού βράχου, επιταχύνοντας την κίνησή του. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το υλικό της ώθησης δεν είναι ορατό, δεν υπάρχει δηλαδή (όπως κανονικά θα έπρεπε) μια ουρά στον βράχο. Αυτό, όπως σημειώνουν, συμβαίνει επειδή η ουρά αυτή δεν περιέχει διαστημική σκόνη – η οποία δημιουργείται κατά τη διεργασία της εξάχνωσης του πάγου στην επιφάνεια ενός κομήτη. Η ερευνητική ομάδα αναζητά τώρα κομήτες που ανήκουν στο ηλιακό μας σύστημα και παρουσιάζουν το ίδιο φαινόμενο. 

Παρ’ όλα αυτά, ο Λεμπ παραμένει αντίθετος στην άποψη ότι ο Οουμουαμούα είναι κομήτης. «Μερικές φορές αισθάνομαι όπως το παιδί στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, που έλεγε σε μια τελετή στέψης ότι ο αυτοκράτορας ήταν γυμνός, ενώ οι ενήλικοι επέμεναν ότι ο αυτοκράτορας ήταν ντυμένος με κομψά ρούχα. Στην περίπτωσή μου ο αυτοκράτορας είναι ο Οουμουαμούα και τα ρούχα είναι η αόρατη κομητο-ουρά του» λέει ο ισραηλινοαμερικανός επιστήμονας, που διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος αστρονομίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ από το 2011 έως το 2020.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top