0
Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν εκ νέου πως η Ελλάδα έχει πειστεί από τους Αμερικανούς να παραδώσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία και όπως τονίζουν με νόημα «εάν εγκαταλείψουν τα ρωσικά όπλα, η Ελλάδα θα παραμείνει ανυπεράσπιστη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».

Αποκαλύπτουν επίσης πως η Ελλάδα θα διαθέσει τρία στρατόπεδα για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών!


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ρωσική εφημερίδα VZGLYAD «Η Ουκρανία ενδέχεται να λάβει ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, οι ΗΠΑ επιμένουν σε αυτό και οι σχετικές διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά τους στο καθεστώς του Κιέβου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με την Ελλάδα».

Το pronews.gr είχε αποκαλύψει ήδη πως σύμφωνα με τα ρωσικά  ΜΜΕ στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκονται και πάλι οι συζητήσεις για να δοθούν οι ελληνικοί S-300 μαζί με τα Tor-M1 στην Ουκρανία με μεσολαβητή τις ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι επαναφέρουν το ζήτημα στην δημοσιότητα με σημερινό πρωινό άρθρο.

Σημειώνεται ότι την άνοιξη, η Σλοβακία παρέδωσε τους δικούς της S-300 στην Ουκρανία (το σύστημα καταστράφηκε στη συνέχεια, όπως διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας).

Εδώ πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική περίπτωση καθώς οι Σλοβάκοι δεν είχαν ιδιαίτερη ανάγκη για αυτό το ισχυρό σύστημα αεράμυνας, αφού  η χώρα είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές (με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα των συνόρων με την Ουκρανία) από εταίρους του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Η ασφάλεια της χώρας απειλείται άμεσα από τη γειτονική Τουρκία, η οποία διεκδικεί μια σειρά από νησιά που ελέγχονται από την Αθήνα και, κατά συνέπεια, χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος. Πάνω από μία ή δύο φορές, τα δύο κράτη ήταν στα πρόθυρα μιας άμεσης έναρξης εχθροπραξιών.

Από την άποψη αυτή, η πιθανή μεταφορά των S-300 στην Ουκρανία θα προκαλέσει «ριζικές αλλαγές στη δομή της αεράμυνας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία καθίσταται κρίσιμη στο πλαίσιο των απειλών από την Τουρκία. και τη βαθιά ενσωμάτωση των drones στην έννοια των επιθετικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «Στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας υποστήριξης του Κιέβου, οι Έλληνες έχουν ήδη προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, συγκεκριμένα, εκσυγχρονισμένα σοβιετικής κατασκευής BMP-1.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει μέρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών – τουλάχιστον τρία στρατόπεδα διατίθενται για αυτό.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την Ουκρανία. Τον Οκτώβριο του 2022, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Κίεβο, ο Ντμίτρι Κουλέμπα, ευχαρίστησε την Αθήνα «για τα όπλα που προμηθεύει η Ελλάδα στην Ουκρανία για την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας».

Οι Ουκρανοί άρχισαν και πάλι να ζητούν από τους Έλληνες να προμηθεύσουν το Κίεβο με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300 που διαθέτουν οι Έλληνες. Ωστόσο, οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας μεταφοράς γίνονται από τον Μάρτιο.

Το θέμα των προμηθειών S-300 τέθηκε και κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία στις αρχές Νοεμβρίου της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Οι Ουκρανοί βασίστηκαν στο γεγονός ότι αυτά τα συστήματα θα γίνονταν τελικά στους Έλληνες νεκρό βάρος, εξάλλου, δεν αρκεί η αγορά S-300, πρέπει ακόμα να συντηρούνται συνεχώς επιπλέον, από τον πωλητή, δηλαδή τη Ρωσία.

Και τα ελληνικά ΜΜΕ (ορισμένα) συμφώνησαν ότι «η Αθήνα αναγκάζεται να απαλλαγεί από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας λόγω της αδυναμίας τακτικής συντήρησής τους υπό τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας».

Ναι, το 2018-2019, ο εκσυγχρονισμός που έγινε από Ρώσους ειδικούς, σύμφωνα με ορισμένες τουρκικές πηγές, έφερε τα συστήματα S-300 σε υπηρεσία με την Ελλάδα σχεδόν στο επίπεδο των S-400!

Όμως η Αθήνα κατανοεί ότι στο μέλλον τέτοιες ενέργειες θα είναι αδύνατες λόγω κυρώσεων – ενώ τα τουρκικά όπλα (συμπεριλαμβανομένων και των ρωσικής κατασκευής) θα εκσυγχρονιστούν.

Και έτσι η στρατιωτική υπεροχή της Άγκυρας έναντι της Αθήνας θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ωστόσο, η Ελληνίδα Πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας τότε, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ωστόσο αρνήθηκαν στους Ουκρανούς.

Είχαν δύο σημαντικούς λόγους για αυτό.

Πρώτον, σημαντικές νομικές λεπτομέρειες με πολιτικές και στρατιωτικές προεκτάσεις. Στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφηκαν με τη Μόσχα (πρότυπο για την παγκόσμια αγορά όπλων), η Αθήνα δεν έχει το δικαίωμα να μεταπωλήσει σύγχρονα όπλα που αγοράζονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς τη συγκατάθεση των ρωσικών αρχών.

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο σε πιθανές ρωσικές αγωγές, αλλά και σε ένα επικίνδυνο προηγούμενο – άλλοι προμηθευτές όπλων θα λάβουν υπόψη ότι οι Έλληνες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Δεύτερον, η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση. Ναι, αυτά τα όπλα στο μέλλον (σε περίπτωση μακροπρόθεσμων κυρώσεων κατά του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και του χρηματοπιστωτικού συστήματος) θα μπορούσαν να γίνουν νεκρό βάρος – αλλά εδώ και τώρα σώζει πραγματικά τη χώρα από την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, η Αθήνα ήταν απρόθυμη να παραδώσει τους S-300 στους Ουκρανούς χωρίς να τους αντικαταστήσει αποτελεσματικά.

Και εδώ οι Αμερικανοί συμμετείχαν στη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Στους Έλληνες προσφέρθηκαν εναλλακτικές επιλογές για την προμήθεια δυτικών όπλων – σύμφωνα με φήμες, μπορούμε να μιλάμε για γαλλικά συστήματα αεράμυνας Aster ή ακόμα και για αμερικανικά Patriot.

Ναι, αυτά τα γαλλικά ή αμερικανικά συστήματα πρέπει ακόμα να παραχθούν και να παραδοθούν. Όμως δίνεται στους Έλληνες να καταλάβουν ότι δεν θα έχουν άλλους τρόπους να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας με δυτικά.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να ρίξουν και μπόνους.

Ελληνικά ΜΜΕ γράφουν ότι οι ΗΠΑ, εκτός από την παροχή συστημάτων αεράμυνας, μπορούν σταδιακά να αναβαθμίσουν τα ελικόπτερα του ελληνικού Στρατού. «Εκτός από τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, τα οποία αγόρασε ο Ελληνικός Στρατός από τις εφεδρείες της Ανατολικής Γερμανίας, διαθέτει μια σειρά από άλλα ρωσικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Tor-M1, Osa AK, τα αντιαρματικά συστήματα Kornet και το «Fagot», καθώς και τα ταχύπλοα μεταφορικά πλοία «Zubr» (small landing hovercraft ).

Για να παρακαμφθεί το νομικό κώλυμα της απαγόρευσης επανεξαγωγής ρωσικών όπλων χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας, χρειάζεται εκδήλωση της πολιτικής βούλησης των ελληνικών αρχών. Αλλά εδώ οι ΗΠΑ δεν έχουν προβλήματα.

 «Ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο αντιρωσικός και φιλοαμερικανός Έλληνας πολιτικός των τελευταίων 30 ετών. Όχι μόνο υποστήριξε την Ουκρανία αλλά και ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι μαζί με την Ευρώπη βρισκόταν σε πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία» εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Ρωσικού Κρατικού Ανθρωπιστικού Πανεπιστημίου στην εφημερίδα VZGLYAD Vadim Trukhachev.

Ο Μητσοτάκης είναι στενά συνδεδεμένος με την ελληνική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και η ενίσχυση των δεσμών με τους Αμερικανούς, σε συνδυασμό με την υποστήριξη προς την Ουκρανία, αποτελούν τα θεμέλια της πολιτικής του. Είναι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι που βλέπει ως βασικούς εγγυητές της άμυνας της Ελλάδας.

Και αυτοί οι εγγυητές, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, δεν θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για απαγόρευση επανεξαγωγών.

Ωστόσο, η πιο σημαντική στρατιωτικο-τεχνική στιγμή παραμένει. Τα σύγχρονα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα οπλικά συστήματα.

Απαιτούνται χρόνια για την ανάπτυξή τους και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε αυτά.

Ακόμα κι αν η Ελλάδα λάβει τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot αύριο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τα φέρει σε πραγματική ετοιμότητα μάχης.

Και όλο αυτό το διάστημα ο ουρανός της Ελλάδας θα είναι ουσιαστικά ανυπεράσπιστος ενάντια στην τουρκική Αεροπορία».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top