0
Έτοιμο προς παράδοση στη χώρα μας είναι το έβδομο κατά σειρά μαχητικό αεροσκάφος τύπου Rafale από τους Γάλλους κατασκευαστές, σύμφωνα με τη σχετική ειδοποίηση που έλαβε η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας μας. 

Οι επιτελείς είναι εντυπωσιασμένοι με τις δυνατότητες των συγκεκριμένων αεροπλάνων τα οποία έχουν δοκιμαστεί πολλαπλώς σε μια σειρά επιχειρήσεων και ασκήσεων πάνω από τον ουρανό του Αιγαίου το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα είναι τόσο ικανοποιημένοι που ζητούν να μας σταλούν και τα υπόλοιπα που έχουμε παραγγείλει, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Το σχετικό αίτημα σύμφωνα με πληροφορίες μεταβιβάστηκε αρχικά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ κατά τη συνάντηση που είχαν αρχές του μήνα στην άτυπη σύνοδο των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στην Πράγα. Ο κ. Λεκορνύ αφού το συζήτησε με τους ιθύνοντες της κατασκευάστριας εταιρείας διαβεβαίωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και θα γίνει.

Η χώρα μας έχει παραγγείλει συνολικά 24 Rafale τα οποία αποκτούμε σταδιακά. Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών έχει ένα μεγάλο ατού. Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακεί σε κλειστές αερομαχίες.

Κι αυτό γιατί έχουν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό του, να εκτοξεύσουν δηλαδή όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου. 

Μπορούν για παράδειγμα να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος – αέρος Meteor από 100 ή 120 χιλιόμετρα μακριά (η μεγαλύτερη εμβέλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο), εξουδετερώνοντας έτσι αντίπαλα αεροπλάνα που εντοπίζονται από το ραντάρ και δεν τα βλέπει το ανθρώπινο μάτι. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών όπως αυτές που καταγράφονται συχνά στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών! Με το Rafale φορτωμένο με πυραύλους Meteor, ο αντίπαλος δεν μπορεί να απαντήσει στη βολή σου. Εσύ τον βλέπεις μέσα από το ραντάρ, τον καταρρίπτεις και εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να αντιδράσει.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top