0
Σοκ προκαλεί η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα, καθώς ήδη έχει ξεπεράσει τα 2,20 ευρώ κατά μέσο όρο και αυξάνεται διαρκώς. 

Σε σχέση με την αναλογία τιμή βενζίνης/μισθών, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι απλά η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη, αλλά και από τις πιο ακριβές, παγκοσμίως.

Και όμως υπάρχει και συνέχεια, καθώς ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, υποστήριξε ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης στο επόμενο διάστημα και πρόβλεψε ότι  πολλά πρατήρια καυσίμων θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτα.

Όπως αναφέρει σε ιστοσελίδα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τον Ιούλιο η μέση τιμή της βενζίνης στα αστικά κέντρα να βρίσκεται πάνω από 2,30 ευρώ ανά λίτρο και στα νησιά να φτάσει ακόμα και 2,80 ευρώ/λίτρο.

«Στα νησιά αυτή τη στιγμή η τιμή της αμόλυβδης είναι 2,60 ευρώ/λίτρο. Πόσο μακριά είναι να φτάσει τον Ιούλιο τα 2,80 ευρώ; Και στην Αθήνα σήμερα είναι 2,20 ευρώ/λίτρο και θα γίνει 2,25 ευρώ/λίτρο μέσα στο τριήμερο. Πόσο μακριά είμαστε για τα 2,30 ευρώ/λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα; Αν πάρει την άλλη εβδομάδα άλλα 5 λεπτά, θα πάμε στα 2,30 ευρώ/λίτρο».

Για το αν θα συνεχιστεί το ράλι τιμών στα καύσιμα με την τιμή της βενζίνης να ξεπερνά το καλοκαίρι τα 2,50 ευρώ/λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο κ. Ασμάτογλου σχολίασε: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα. Είναι πολύ ρευστή η κατάσταση».

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, σημειώνει ότι παρατηρείται μεγάλη πτώση της κατανάλωσης και αυτό έχει αντίκτυπο στον τζίρο και στη βιωσιμότητα των πρατηρίων καυσίμων. «Ο τζίρος είναι πτωτικός. Οι πωλήσεις σαν λίτρα είναι μειωμένα. Έχουμε μείωση των εσόδων και αύξηση των εξόδων καθώς έχουμε υψηλά λειτουργικά κόστη και ένας λόγος είναι και η ηλεκτρική ενέργεια. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε μη βιώσιμες καταστάσεις από εδώ και πέρα για τους πρατηριούχους», καθώς πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτα.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία υποστήριξε ότι είναι πιθανόν να φτάσει τα 3 ευρώ το λίτρο.

«Η αισχροκέρδεια και στα καύσιμα καλά κρατεί, και δε γίνονται έλεγχοι. Πρέπει να γίνει παρέμβαση της κυβέρνησης ως προς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης», σχολίασε η κ. Καλαποθαράκου, ενώ πρόσθεσε ότι «Αν δε λειτουργήσουν οι εποπτικές αρχές, μπορεί να φτάσουμε και στα 3 ευρώ στο λίτρο».

«Οι κερδοσκόποι ανεβάζουν την τιμή του διυλισμένου προϊόντος»
Ο κ. Ασμάτογλου κάνει λόγο για ξεκάθαρη κερδοσκοπία του διεθνούς παράγοντα στο χώρο της εμπορίας βενζίνης.

«Με τον Τραμπ το βαρέλι ήταν στα 60 δολ. και μετά τον Τραμπ το βαρέλι έφτασε στα 110 δολ.. Αν και παλιότερα είχε φτάσει το βαρέλι στα 130 δολ., τότε η τιμή βενζίνης δεν ξεπερνούσε τα 1,90 ευρώ ανά λίτρο. Οι αυξητικές τάσεις των τιμών σήμερα οφείλονται στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Οι κερδοσκόποι ανεβάζουν την τιμή του διυλισμένου προϊόντος».

Σχέδιο «μειώστε την κατανάλωση» από την κυβέρνηση
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιτρέπει αυτή την ραγδαία αύξηση των τιμών στη βενζίνη, καθώς το μόνο μέτρο που πήρε ήταν το… fuel pass, το οποίο ήταν μόλις 40 ευρώ και για τους περισσότερους πολίτες δεν έφτανε ούτε για μια εβδομάδα. Μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί που δεν μπήκαν καν στον κόπο να κάνουν αίτηση, καθώς θεώρησαν κοροϊδία το συγκεκριμένο ποσό.

Η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΕΕ που περιλαμβάνουν την μείωση της ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους για να μειωθεί η κατανάλωση και την… Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο.

Να θυμίσουμε ότι ο γνωστός φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε προσφάτως είχε προτείνει στους πολίτες να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια… μειώνοντας την κατανάλωση.

«Ένα πράγμα που είναι ακριβό το αντιμετωπίζεις με έναν τρόπο, μειώνοντας την κατανάλωση του», είχε πει χαρακτηριστικά.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top