0
Ξεκαθαρίζει η κατάσταση για το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που απαιτεί να αγοράσει και να αναβαθμίσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιθυμεί πραγματικά να ικανοποιήσει την Τουρκία πιστεύοντας λανθασμένα ότι θα επιστρέψει στο δυτικό «μαντρί». Αυτό ΔΕΝ θα συμβεί, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει την Αμερική και μέχρι τώρα επιτυγχάνει τους σχεδιασμούς της.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι στο αμερικανικό Κογκρέσο κυριαρχεί ακόμα η αντιτουρκική στάση, παρά την προσπάθεια των γραφειοκρατών να πείσουν τους βουλευτές και τους γερουσιαστές ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας έχει …αλλάξει! Η αλήθεια είναι ότι παραμένει ο ίδιος: ένας αρρωστημένος αντιαμερικανός και αντισημίτης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα νικήσει: ο κ. Μπάιντεν ή οι Αμερικανοί νομοθέτες που έχουν επικεφαλής τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Όπως είναι γνωστό στους αναγνώστες μας, που μας τιμούν διαβάζοντας την ιστοσελίδα μας, το δημοσίευμα της Wall Street Journal προκάλεσε συζητήσεις, θα έλεγα και πανικό, τις πρώτες ώρες της δημοσίευσης του κειμένου της εφημερίδας. Έτσι κάναμε το αυτονόητο: Ζητήσαμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να απαντήσει στο βασικό ερώτημα εάν εστάλη σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση Μπάιντεν στο Κογκρέσο.

Η απάντηση είναι αρνητική. Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει κοινοποιήσει επίσημα στο Κογκρέσο τις αποφάσεις του για τα μαχητικά F-16, που η Τουρκία ζητά να αναβαθμίσει, συνολικά 80, και να αγοράσει, συνολικά 40.

«Ως θέμα πολιτικής», μας είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο.

Η φράση κλειδί είναι έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Άρα δεν έχει ενημερωθεί επίσημα η Βουλή και η Γερουσία για τις όποιες προθέσεις του Λευκού Οίκου.
Να εξηγήσουμε ότι υπάρχει μία διαδικασία, η οποία ακολουθείται πιστά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εάν αποφασίσει να εισηγηθεί πώληση πολεμικού υλικού σε ξένη χώρα, ενημερώνει το Κογκρέσο και εκδίδει επίσημη ανακοίνωση. Τέτοια επίσημη ανακοίνωση για την Τουρκία ΔΕΝ υπάρχει.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα.

Τι σημαίνει αυτή η φράση για την διαλειτουργικότητα; Μα να απαλλαγεί από τον οπλισμό που δεν προέρχεται από τη Δύση. Το ρωσικό σύστημα S-400 πρέπει να επιστρέψει από εκεί που ήρθε, στη Μόσχα.

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ήδη μία προκαταρκτική συζήτηση με σημαίνοντες Αμερικανούς πολιτικούς. Στο γραφείο του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, εστάλη κείμενο με τις απόψεις της κυβέρνησης

Το πρακτορείο Bloomberg, που έκανε το ίδιο λάθος με την Wall Street Journal, σημείωσε ότι οι ανεπίσημες αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν στο Κογκρέσο περιλαμβάνουν την προτεινόμενη πώληση πυραύλων Sidewinder, πυραύλων Amraam και ενημερώσεις λογισμικού και υλικού στα πιλοτήρια F-16 που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία. Πρόκειται στην πραγματικότητα για αεροπλάνα που έχει αγοράσει η Τουρκία στο παρελθόν και τα οποία είναι παροπλισμένα.


Όπως σημειώσαμε, στόχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι «να τεστάρει τα νερά» και να εξετάσει αν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές άλλαξαν τη γνώμη τους και αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τυχόν επίσημο αίτημα για την αναβάθμιση των F-16 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία.

Είναι βέβαιο ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ ΔΕΝ συμφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν και θα εκδηλώσει και δημόσια τη δυσφορία του. Ήδη έχει ενημερώσει τον υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αντίθεσή του στην στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας, η οποία απειλεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία, χώρες προσφιλείς για τον φιλέλληνα γερουσιαστή.

Πρέπει να επαναλάβουμε, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις ότι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν δείχνει μία διάθεση να υποστηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση των F-16. Όμως, μέχρι της στιγμής συναντά την αντίσταση του Κογκρέσου.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι ο βουλευτής Frank Pallone, Jr. (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) αντέδρασε έντονα στις πληροφορίες που θέλουν την αμερικανική κυβέρνηση να προτείνει την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ο βουλευτής Pallone, που έδειξε με τη δήλωση του ότι είναι έξω φρενών, αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζω έντονα την προτεινόμενη πώληση όπλων στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να ανταμείψουν την Τουρκία με νέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, δεδομένου του μακροχρόνιου ιστορικού του καθεστώτος Ερντογάν σε εγχώριες και διεθνείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και αποτυχία τήρησης των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ».

«Τους τελευταίους μήνες», σημείωσε, «ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει κάνει πενιχρές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε στην καλή μας σχέση. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποθέσουν λανθασμένα ότι αυτή η πώληση θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να σταματήσει τις θανατηφόρες ενέργειές του και να αλλάξει τη διπλωματία του. Αντιθέτως, ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει».

Ο Αμερικανός βουλευτής, που είναι μεγάλος υποστηρικτής της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αρμενίας, υπογραμμίζει επίσης τα εξής:

«Αυτή η πώληση θα τον ενθαρρυνθεί και θα του δώσει τους πόρους για να συνεχίσει τις πολεμικές του πρωτοβουλίες στον Καύκασο και όχι μόνο. Δεν μπορώ να υποστηρίξω οποιαδήποτε ενέργεια του Κογκρέσου που θα βοηθούσε την Τουρκία να αυξήσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο».

Για τα “μάτια” της Τουρκίας θα συγκρουστούν το Κογκρέσο με τους γραφειοκράτες της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν. Ο “πόλεμος” θα διαρκέσει και η πρόβλεψη είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα χάσει. Όπως ηττήθηκε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την υπόθεση των F-35 και των S-400…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top