Τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση για την απόκτηση από την Αίγυπτο 30 επιπλέον αεροσκαφών Rafals για τον εξοπλισμό της πολεμικής αεροπορίας της, ενώ έχουμε την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 21, να προκαλεί οργή στους Τούρκους.
Η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία με την ολοκλήρωση αυτής της αγοράς, θα έχει στην διάθεση της 54 μαχητικά τύπου Rafale, και θα είναι η δεύτερη στον κόσμο, μετά τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, που θα διαθέτει τέτοιο αριθμό αεροσκαφών αυτού του τύπου.
BIG NEWS
— Mahmoud Gamal (@mahmouedgamal44) May 3, 2021
Egypt has reached an agreement with France for the purchase of 30 additional Rafale fighter jets worth €3.9 billion, according to Disclose investigative website.
The deal includes €200 million contract destined for buying equipment & munitions package for the jets. pic.twitter.com/3CcqYAsq2s
Η αγορά δεν θέτει μόνο ένα νέο ορόσημο στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας, αλλά δημιουργεί μια εναέρια ασπίδα κατά των όποιων σχεδίων της Άγκυρας στην Α.Μεσόγειο.
Κυρίως όμως επιβεβαιώνει την τεχνολογική υπεροχή του γαλλικής κατασκευής μαχητικού Rafale και την εξαγωγική του επιτυχία.
«Σε ένα απαιτητικό γεωπολιτικό πλαίσιο, η Αίγυπτος επέλεξε το αεροσκαος Rafale για να διασφαλίσει τον ρόλο της ως βασικό παράγοντα στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή, με πλήρη κυριαρχία.», δήλωσε ο Eric Trappier, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation.
Αίγυπτος , Γαλλία και Ελλάδα, έχοντας κοινά συμφέροντα στην Α.Μεσόγειο, κινούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας κοινής αεροναυτικής δυνάμεως, σε κάποιο διάστημα λόγω των ενεργειακών σχεδίων στην ίδια περιοχή.
Για τον λόγο αυτόν και οι Τρεις χώρες συμμετέχουν στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 2021, η οποία αποτελεί προοίμιο των εξελίξεων για κοινή αεροναυτική δύναμη.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, οι αγωγοί φυσικού αερίου ( East Med κά) , τα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η κατάσταση στην Λιβύη, (μαζί με την μη συμμόρφωση των Τούρκων), που να μην επιφέρουν ραγδαίες αμυντικού χαρακτήρα εξελίξεις, με την δημιουργία τακτικών αεροναυτικών συγκροτημάτων, τα οποία θα διαφυλάξουν αυτά τα τεράστια σε κόστος και σημασία ενεργειακά σχέδια.
Η Ελλάδα έχει αποδείξει, πως μπορεί να είναι μια χώρα «οδηγός» στον αμυντικό τομέα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που έχουν αποδεχτεί και όλες οι συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών που αποτελούν την «ενεργειακή ασπίδα» της περιοχής που στόχο έχει ν’ αυξήσει όσο γίνεται περισσότερο το επίπεδο ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η στρατιωτική ηγεσία πάντως όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διπλωματικός πυρετός στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο τηρεί σιγή ιχθύος και ως πρώτο μέλημα έχει την εγρήγορση αλλά και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει με σιγουριά όπως σημειώνουν οι Έλληνες Επιτελείς ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του «στριμωγμένου» πλέον Ταγίπ Ερντογάν και με ποιόν τρόπο θα επιχειρήσει να ανοίξει τη βαλβίδα αποσυμπίεσης.
Οι Τούρκοι θα δουν στην πράξη και επί του πεδίου όμως, την ακύρωση της προκλητικά παράνομης “Γαλάζιας Πατρίδας”, η οποία σχεδιάστηκε για να υφαρπάξει θαλάσσια δικαιώματα που ανήκουν σε άλλους, και κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες συμμετέχουν σε Τριμερή και τετραμερή ενεργειακά σχέδια που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής για τα επόμενα 50 χρόνια.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.