0
Το μεγαλύτερο ίσως θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε ποτέ στις θάλασσες, το οποίο ξεπερνά σε μέγεθος το μήκος δύο λεωφορείων, εντόπισαν οι επιστήμονες. Το πλάσμα αυτό υπολογίζεται να έζησε πριν από 202 εκατομμύρια χρόνια, μαζί με τους δεινόσαυρους.

Το απολιθωμένο σαγόνι του βρέθηκε το 2016 από έναν κυνηγό απολιθωμάτων σε μια παραλία στο Σόμερσετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2020, ένας πατέρας με την κόρη του εντόπισαν ένα άλλο παρόμοιο σαγόνι.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα απολιθώματα προέρχονται από δύο γιγάντια ιχθυόσαυρα ερπετά, το μήκος των οποίων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 25 μέτρα.

Το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο από τον τεράστιο πλειόσαυρο, του οποίου το κρανίο βρέθηκε ενσωματωμένο σε βράχους του Ντόρσετ και προβλήθηκε στο ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο με τίτλο «Το γιγάντιο θαλάσσιο τέρας».


«Με βάση το μέγεθος των γνάθων – το ένα από αυτά έχει μήκος πάνω από ένα μέτρο και το άλλο δύο μέτρα – μπορούμε να υπολογίσουμε ότι ολόκληρο το ζώο θα είχε μήκος περίπου 25 μέτρα, όσο περίπου και μια γαλάζια φάλαινα», σύμφωνα με τον Dean Lomax, παλαιοντολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος συνέταξε την επιστημονική εργασία που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (17/04).

Ωστόσο απαιτούνται περισσότερα στοιχεία, όπως ένα πλήρες κρανίο και ένας πλήρης σκελετός, για να επιβεβαιωθεί το ακριβές μέγεθος του ερπετού, επειδή μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο μερικά θραύσματα.

Ο γιγάντιος ιχθυόσαυρος εξαφανίστηκε, ενώ οι ιχθυόσαυροι που έζησαν αργότερα δεν έφτασαν ποτέ ξανά το τεράστιο μέγεθός του, είπε.

Το εύρημα της ζωή τους

Το θαλάσσιο ερπετό ανακαλύφθηκε το 2016, όταν ο κυνηγός απολιθωμάτων Paul de la Salle έψαχνε τις παραλίες του Somerset. Συλλέγει απολιθώματα εδώ και 25 χρόνια αφού εμπνεύστηκε από τον διάσημο απολιθωματολόγο Steve Etches.

Ψάχνοντας την παραλία με τη σύζυγό του Carol, είδε αυτό που αποδείχθηκε το εύρημα της ζωής του – το πρώτο γνωστό σαγόνι αυτού του γιγάντιου, θαλάσσιου ερπετού.

Όταν μίλησε με τον Dean Lomax, υποψιάστηκαν ότι μπορεί να βρίσκονταν μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους το 2018. Ήθελαν όμως περισσότερα στοιχεία για να καταλάβουν πόσο μεγάλο ήταν. Το 2020, ο πατέρας Justin με την κόρη του Ruby Reynolds βρήκαν αυτό που έψαχνε ο Dean, 10 χιλιόμετρα κάτω από την ακτή στο Blue Anchor.

«Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ – πραγματικά, πραγματικά ενθουσιασμένος. Ήξερα ότι ακριβώς σε εκείνο το σημείο είχαμε ένα δεύτερο γιγάντιο σαγόνι από έναν από αυτούς τους τεράστιους ιχθυόσαυρους ακριβώς όπως αυτό του Paul» δήλωσε ο Dean. Ο Paul έσπευσε στην παραλία και τους βοήθησε να αποκαλύψουν κι άλλα. «Έσκαψα μέσα σε όλη την παχιά λάσπη. Μετά από περίπου μία ώρα, το φτυάρι μου χτύπησε σε κάτι στερεό – και αυτό το οστό βγήκε τέλεια διατηρημένο».

Η ομάδα, καθώς και μέλη της οικογένειας, συνέχισαν να αναζητούν θραύσματα της δεύτερης γνάθου – το τελευταίο κομμάτι βρέθηκε το 2022.

Η ανακάλυψη τούς έδωσε περισσότερα στοιχεία για να εκτιμήσουν το μέγεθός του. Τώρα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τεράστιο ζώο είναι ένα νέο είδος ιχθυόσαυρου, το οποίο ονόμασαν Ichthyotitan severnensis, ή γιγαντιαία ιχθυόσαυρα του Severn.

  • Με πληροφορίες από BBC


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top