0
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ αναφορικά με την παραγγελία 6 επιπλέον Rafale μας είναι χρήσιμη σε ότι αφορά μια αριθμητική ανασκόπηση της δύναμης της ΠΑ.

Με τα 24 Rafale, οψέποτε ολοκληρωθεί η παραγγελία και την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+/Adv.,  η ΠΑ θα βρεθεί με μια δύναμη δύο «ταχυτήτων».

Στην πρώτη κατηγορία των μαχητικών πρώτης γραμμής η ΠΑ θα παρατάσσει στα μέσα της δεκαετίας 132 αεροσκάφη (πατά το γεγονός ότι το πρόγραμμα της αναβάθμισης δεν θα έχει ολοκληρωθεί).

Τα 132 αυτά μαχητικά (24 Rafale, 24 Mirage 2000-5 και 84 F-16 block 52+/Adv.) θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος του κύριου όγκου των επιχειρήσεων.

Στη δεύτερη γραμμή η ΠΑ θα παρατάσσει 85 μαχητικά (32 F-16 block 30 συν 19 Mirage 2000EGM/BGM συν 34 F-4E AUP).

Ως «μπαλαντέρ» θα είναι τα 38 F-16 block 50 τα οποία είναι άγνωστο εάν θα αναβαθμιστούν αφού η απόφαση έχει «μπλοκάρει» προς το παρόν για λογούς που έχουμε  αναλύσει και αυτή έχει μετατεθεί για μετά το «καλοκαίρι», αλλά το καλοκαίρι έχει περάσει.

Σε περίπτωση που αυτά αναβαθμιστούν   τότε θα μπορούμε να τα κατατάξουμε στην «πρώτη γραμμή» με 170  μαχητικά συν τα υπόλοιπα 85. Εάν δεν αναβαθμιστούν τότε τα 132 παραμένουν ως έχουν και τα υπόλοιπα μαχητικά θα ανέρχονται σε 123.

Έτσι κάπου στα μέσα στη δεκαετία η ΠΑ θα παρατάσσει 255 μαχητικά. Μπορεί ο αριθμός να φαντάζει ικανοποιητικός  αλλά τότε θα έχει φτάσει στην οροφή. Αυτό γιατί η ΠΑ σκοπεύει να αποσύρει ταχύτατα τα Mirage 2000EGM/ΒΓΜ ενώ θα ακολουθήσουν σίγουρα τα F-16 block 30 (αφού δεν κατόρθωσαν και να τα πουλήσουν) και τα F-4E.

Έτσι πρακτικά μιλάμε για μια Αεροπορία των 170 μαχητικών. Ο αριθμός δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός σε σχέση με τις απειλές. Το ΓΕΑ έχει μια περίεργη τάση σο να θέλει να αποσύρει μαχητικά τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλά ακόμη όπως τα Mirage 2000 ή τα f-16 ως να είναι μια κεντροευρωπαϊκή δύναμη του ΝΑΤΟ. Συμπεριφέρεται σαν να συνορεύουμε με το Βέλγιο ή το Λουξεμβούργο.  

Ti σημαίνουν τα παραπάνω: Ότι είναι απαραίτητο η δύναμη της ΠΑ να παραμείνει στα 250 μαχητικά, όπως ήταν σχεδόν πάντα από τη μεταπολίτευση και μετά. Το 250 θα πρέπει να θεωρείται μη διαπραγματεύσιμος αριθμός. Για να γίνει όμως αυτό θα χρειαστούν πολλά περισσότερα Rafale ή οποιοσδήποτε άλλος τύπος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top