0
Τα σενάρια για την τρίτη δόση του εμβολίου δίνουν και παίρνουν, καθώς τις τελευταίες ώρες φέρεται ότι θα γίνει πραγματικότητα από τον Σεπτέμβρη.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση για να θωρακιστεί η χώρα. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, με την ίδια σειρά που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην αρχή της χρονιάς.

Δηλαδή, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειoνομικοί και θα ακολουθήσουν μετά σταδιακά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες, από τους μεγαλύτερους προς του νεότερους.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει με εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer/BioNTech και Moderna.


Μελετάται επίσης να σταλεί ενημερωτικό μήνυμα και SMS σε όλους τους εμβολιασμένους για να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση, με βάση τον χρόνο που έκαναν την δεύτερη δόση.

Να σημειωθεί ότι οι επαφές της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν για την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη μετάλλαξη χειρότερη από τη Δέλτα, τα πράγματα στις αρχές της νέας χρονιάς θα θυμίζουν πλέον πολύ την κατάσταση προ κορωνοϊού και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Την ίδια και σύμφωνα  με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων Δέλτα (ινδική) και Λάμδα (του Περού) σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.

Τα ευρήματα προκύπτουν από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα αίματος σε εργαστήριο και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την απόδοση του εμβολίου στον πραγματικό κόσμο.

Εντούτοις, όπως σημειώνουν οι Times της Νέας Υόρκης, τα συμπεράσματα ενισχύουν την άποψη ότι όσοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της J&J μπορεί να χρειαστεί να λάβουν μια δεύτερη δόση - ιδανικά με ένα από τα εμβόλια mRNA της Pfizer-BioNTech ή της Moderna, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Τα συμπεράσματα έρχονται σε αντίθεση με εκείνα από μικρότερες μελέτες που δημοσίευσε η Johnson & Johnson νωρίτερα αυτό το μήνα, υποδηλώνοντας ότι μία μόνο δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Δέλτα ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ειδικούς ούτε δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό.

«Το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε δεν ήταν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πάρουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά ελπίζουμε ότι στο μέλλον, θα ενισχυθεί είτε με μια άλλη δόση του ίσιου εμβολίου είτε με μία ενισχυτική (booster) με Pfizer ή Moderna», δήλωσε ο Nathaniel Landau, ιολόγος στην Grossman School of Medicine της Νέας Υόρκης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περίμεναν, επειδή όλα τα εμβόλια φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα όταν χορηγούνται σε δύο δόσεις. «Πάντα πίστευα, και συχνά είπα, ότι το Johnson & Johnson είναι εμβόλιο δύο δόσεων», δήλωσε ο John Moore, ιολόγος της Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Ο δρ. Moore επεσήμανε αρκετές μελέτες σε πιθήκους και ανθρώπους που έχουν δείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με δύο δόσεις του Johnson & Johnson, σε σύγκριση με μία δόση. Είπε ότι η νέα μελέτη ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστη επειδή δημοσιεύθηκε από μια ομάδα χωρίς δεσμούς με κανέναν από τους κατασκευαστές εμβολίων.

Ωστόσο, τα δεδομένα από τη νέα μελέτη «δεν μιλούν για την πλήρη φύση της ανοσολογικής προστασίας», δήλωσε η Seema Kumar, εκπρόσωπος της Johnson & Johnson. Μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από την εταιρεία δείχνουν ότι το εμβόλιο «δημιούργησε ισχυρή, επίμονη δραστηριότητα ενάντια στην ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Δέλτα».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top