0
Η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια 36 νέων τορπιλών DM2A4 Seehecht ή SeaHake Mod 4 για τα υποβρύχια Type 214 του ΠΝ έδωσε ένα τέλος σε μια χρονίζουσα εκκρεμότητα για το ΠΝ. Ποιες όμως είναι οι δυνατότητές της;

Πρόκειται για μια τορπίλη ενσύρματης καθοδήγησης των 533 χλστ. και είναι διπλού ρόλου δηλαδή μπορεί να προσβάλει σκάφη επιφανείας όσο και υποβρύχια,. Η καθοδήγηση της DM2A4 είναι συνδυασμός από ενσύρματη καθοδήγηση (μεσω οπτικής ίνας κάτι που την κάνει την πρώτη επιχειρησιακή τορπίλη που καθοδηγείται από οπτική ίνα) και, ενεργού και παθητικού σόναρ και μαγνητικού πυροσωλήνα.

Η DM2A4  από ηλεκτροκινητήρα με ενέργεια που παρέχεται από συσσωρευτές. Φέρει κεφαλή 260 χλγρ. υψηλής εκρηκτικότητας PBX (Polymer-bonded explosive) πολυμερούς συνδεδεμένου εκρηκτικού. με ισοδύναμη ισχύ 460 χλγρ. ΤΝΤ, ενώ ανάλογα με την έκδοση είναι ικανή για επίτευξη μέγιστης ταχύτητας της τάξης των 50 κόμβων (92,6 χ.α.ω.) και εμβέλεια έως και 50 χλμ.

Στην έκδοση mod 44 έχει συνολικό μήκος 6,6 μέτρα ενώ ανάλογα με τον αριθμό των ηλεκτρικών συσσωρευτών που φέρει μεταβάλλεται ανάλογα και το μήκος της. Η τορπίλη διατίθεται σε 4 εκδόσεις, τις  Μod41, Μod42, Μod43 και Μod44 με ένα, δύο, τρία, τέσσερα σύνολα ηλεκτρικών συσσωρευτών αντίστοιχα.

Η DM-2A4 διαθέτει και μια ειδική έκδοση με ένα σύνολο ηλεκτρικού συσσωρευτή με μόνο “wake homing” ικανότητα, δηλαδή προσανατολισμού ακολουθώντας τα απόνερα του πλοίου.

Εντυπωσιακή είναι η δυνατότητα μετατροπής της τορπίλης σε Μη Επανδρωμένο Υποβρύχιο όχημα ROV (Remotely Operated  underwater Vehicle) με την αφαίρεση του αισθητήρα σόναρ,της πολεμικής κεφαλής και τριών συνόλων ηλεκτρικών συσσωρευτών. Η ενσύρματη καθοδήγηση της τορπίλης επιτρέπει ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στους αισθητήρες της και σε αυτούς του υποβρυχίου μέσω του Κέντρο Διαχείρισης Μάχης του τελευταίου. Σε περίπτωση αποκοπής του καλωδίου της οπτικής ίνας η τορπίλη διαθέτει δυνατότητα αυτόνομης συνέχισης εμπλοκής του στόχου.

Η τορπίλη έχει επιλεγεί από τα ναυτικά της Γερμανίας (για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων τύπου 212), του Πακιστάν (για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων τύπου Agosta 90B) και της Ισπανίας (για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων τύπου Scorpene).


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top