0
Όταν η συζήτηση πηγαίνει στα drones που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικές δυνάμεις, το μυαλό πηγαίνει συνήθως σε μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και την εκτέλεση αποστολών χωρίς την εμπλοκή ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο μάχης.

Παρόλα αυτά, αρκετές εταιρείες πειραματίζονται με πολύ μικρότερα drones που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του βασικού εξοπλισμού των στρατιωτών. Ένα από αυτά ονομάζεται Bug και αναπτύσσεται από τη βρετανική εταιρεία UAVTEK σε συνεργασία με τη BAE Systems.

Έχει πολύ μικρό μέγεθος, ζυγίζει μόλις 196gr, μπορεί να κινείται με ταχύτητα 80 km/h και η εμβέλεια του φτάνει τα 2km από τη θέση του χειριστή, επομένως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα από τον κάθε στρατιώτη για την παρακολούθηση στόχων και περιοχών.

Η αυτονομία του ξεπερνά τα 40 λεπτά πτήσης, ενώ όλη η επικοινωνία με το σύστημα χειρισμού όπως και οι πληροφορίες που καταγράφει είναι κρυπτογραφημένες και δεν αποθηκεύεται τίποτα σε αυτό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροών σε περίπτωση που καταρριφθεί ή πέσει στα χέρια του εχθρού.

Παρά τη μικρή και ελαφριά κατασκευή, η UAVTEK τονίζει ότι πληροί όλα τα πρότυπα ανθεκτικότητας και δυνατότητας πτήσης σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Howard Humphries, CEO της UAVTEK, το Bug μπορεί να κάνει πράγματα που δεν έχουμε δει από άλλα drones μέχρι σήμερα και το κλειδί είναι η διάδοση των δεδομένων μέσω του συστήματος πτήσης UAVTEK.

Αυτό επιτρέπει στον χειριστή να λαμβάνει την εικόνα και την τηλεμετρία του drone που προστατεύονται από κρυπτογράφηση, ενώ η εταιρία έχει αποδείξει πως μπορεί να συνδεθεί σε στρατιωτική ραδιοφωνική συχνότητα για τη μετάδοση των δεδομένων σε ένα τέτοιο δίκτυο. Εκτός από το πρώτο Bug, η εταιρεία αναπτύσσει και το MK3 Bug, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται ως “game-changer” για την κατηγορία των nano-drones, διότι διαθέτει αρθρωτό σχεδιασμό για να τοποθετείς επάνω του διάφορα εξαρτήματα όπως υψηλής ανάλυσης θερμική κάμερα, LiDAR για τρισδιάστατη χαρτογράφηση του περιβάλλοντος, αισθητήρες αερίων κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτό τον τεχνολογικό τομέα δεν απουσιάζει η Ελλάδα. Μια εγχώρια εταιρεία η ΝΕΜ παρουσίασε το 2019 το micro drone NEM-4 Micro. Το ελληνικό micro drone είναι εξοπλισμένο με 4 ηλεκτροκινητήρες τύπου ΝΕΜ-2205. Το Micro-Drone NEM-4 Micro έχει αυτονομία 10 λεπτά και μπορεί να πετάξει σε απόσταση 1 χλμ με μέγιστη ταχύτητα πλεύσης 200 χλμ/ώρα.


Η διάμετρος του Drone είναι 220 χλστ, το βάρος κενό του ΝΕΜ-4 Micro είναι 300 γραμμάρια, μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 200 γραμμάρια και το συνολικό βάρος απογείωσης είναι 500 γραμμάρια. Το ΝΕΜ-424 μπορεί να πετάξει ακόμη και με 7 Μποφόρ, εξοπλισμένο με μία μικροκάμερα Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των παραπάνω Drone είναι Carbon Fiber tube/play και Aviation Aluminum 6061/7075.

Φυσικά, όπως είναι λογικό για το ελληνικό “σύστημα”, δεν υπήρξε απολύτως κανένα ενδιαφέρον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες παραμένουν πιστές στο διαχρονικό “δόγμα” ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Μετά από αυτό μπορούμε όλοι μαζί να μοιραστούμε το “όνειρο καλοκαιρινής νυκτός” πολιτικών για την επανεκκίνηση της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Βοήθειά μας.

Αυτό, σε συνθήκες χαμηλών εξοπλιστικών προϋπολογισμών και των άπειρων προβλημάτων που σωρεύτηκαν και λόγω της επικρατούσας ακόμη νοοτροπίας, είναι αυτοκαταστροφικό. Ξαφνικά “ανακαλύπτουμε” τι έχουν κάνει οι άλλοι και απλώς τρέχουμε. Φυσικά, λύσεις δεν είναι και οι ανοησίες προσώπων της βιομηχανίας που απλώς θέλουν να βάλουν το χέρι στο μέλι χωρίς να παράγουν τίποτα, διότι δεν ξέρουν και απλά θέλουν το κράτος να υποχρεούται να τους δίνει δουλειά χωρίς να κάνουν τίποτα. 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top