0
Την πιο πρόσφατη 5ετία στους κύκλους των νέας γενιάς δισεκατομμυριούχων επικρατεί μια νέα τάση. 

Δεν επιθυμούν πλέον να έχουν στην κατοχή τους γιοτ με τα οποία να ταξιδεύουν σε απομονωμένους μεν αλλά παραδεισένιους προορισμούς όπως έκαναν διαχρονικά οι πλούσιοι αυτού του κόσμου.

Οι ζάμπλουτοι του 21ου αιώνα παραγγέλλουν τα αποκαλούμενα σούπερ-γιοτ. Πρόκειται για σκάφη με μήκος τουλάχιστον 100 μέτρων και πολλά επίπεδα με υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις κάθε είδους και δυνατότητα φιλοξενίας δεκάδων ατόμων.

Στην ουσία μιλάμε για μικρά κρουαζιερόπλοια αλλά ταυτόχρονα ο σχεδιασμός και οι δυνατότητες τους είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στις πιο μακρινές αλλά και αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη, παρέχοντας την μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους επιβάτες τους. Οι κάτοχοι αυτών των σούπερ-γιοτ τα θέλουν για να πραγματοποιούν εξερευνήσεις σε περιοχές που μέχρι σήμερα προσέγγιζαν μόνο επιστημονικές αποστολές, όπως για παράδειγμα στην Αρκτική, στην Ανταρκτική και στον Νότιο Ειρηνικό. Μάλιστα ζητούν από τους κατασκευαστές να τοποθετούν σε αυτά εξοπλισμό που θα επιτρέπει την οργάνωση ερευνητικών αποστολών.


Μάλιστα, οι εταιρείες ναυπήγησης γιοτ μέσα στο 2020 δέχτηκαν 23 παραγγελίες για σκάφη 100+ μέτρων. Το 2019 ο αριθμός αυτός ήταν 21 και το 2018 είχαν παραγγελθεί 18. Το μεγαλύτερο γιοτ που κατασκευάζεται αυτή την στιγμή είναι παραγγελία του νορβηγού μεγιστάνα Kίελ Ίνγκε Ρόκε. Ονομάζεται REV Ocean και θα έχει μήκος 183 μέτρα. Ανάμεσα στα άλλα, θα διαθέτει τρεις πισίνες και μια αίθουσα εκδηλώσεων 35 θέσεων. Αναμένεται να παραδοθεί το 2022 και θα είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό γιοτ στον κόσμο διαθέτοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την πραγματοποίηση ερευνητικών αποστολών στους ωκεανούς.

«Πρόκειται για μια τάση που αρχίζει όχι μόνο να παγιώνεται αλλά και να αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Είναι η επιθυμία από την μια πλευρά να αποφεύγει κάποιος την επαφή με πολύ κόσμο και ταυτόχρονα να εξερευνά τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη» δηλώνει ο Στιούαρτ Κάμπελ, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Boat International που είναι για την βιομηχανία των γιοτ κάτι αντίστοιχο με το περιοδικό Forbes για τον κόσμο των επιχειρήσεων.


Πριν από λίγους μήνες η κορυφαία εταιρεία κατασκευής σούπερ γιοτ αυτή την στιγμή στον κόσμο, η Lürssen Yachts στην Γερμανία, παρουσίασε το Nord. Πρόκειται για ένα γιοτ 142 μέτρων σχεδιασμένο να κινείται μέσα στους πάγους. Διαθέτει υποβρύχιο, δύο ελικοδρόμια και εγκατάσταση προστασίας των ελικοπτέρων του από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Έχει πισίνα 25 μέτρων, αίθουσα προβολής ταινιών, γυμναστήριο, σπα, σάουνα κ.α. Είναι το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο αυτή την στιγμή και δεν έχει γίνει γνωστό αν κατασκευάστηκε μετά από παραγγελία ή αν η εταιρεία το έφτιαξε με σκοπό την πώληση του.





loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top