0
Μέχρι τώρα, νομίζαμε ότι μπορούμε να τρομάξουμε μόνο από θηριώδη ψάρια, καρχαρίες, σκυλόψαρα, άντε και κάνα πιράνχα. 

Ήμασταν βαθιά νυχτωμένοι. Μας άνοιξε τα μάτια ο Ρώσος ψαράς, Roman Fedortsov, ο οποίος το έχει κάνει χόμπι πια, να αλιεύει μερικά από τα πιο τρομακτικά, αλλά και πιο σπάνια ψάρια του θαλάσσιου κόσμου.

Το κύριο γνώρισμα αυτών των ψαριών είναι η άγρια όψη τους, ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό τους χαρακτηριστικό και σίγουρα δεν είναι το πιο σημαντικό. Ανήκουν μόλις στο 2% των θαλάσσιων ειδών, ενώ ζουν σε βάθος κάτω των 1.000 μέτρων, σε μία εχθρική περιοχή όπου επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, γι’ αυτό και τα περισσότερα από αυτά είναι τυφλά.

Λόγω της έλλειψης φωτός, τα ψάρια αυτά έχουν πολύ μεγάλα μάτια, ωστόσο η επαφή τους με τον γύρω κόσμο βασίζεται στη βιοφωταύγειά τους, ένα σύστημα που τα βοηθά να βλέπουν, μα κυρίως να τρέφονται. Πώς; Η βιοφωταύγεια ξεγελά και μαγνητίζει άλλα, μικρότερα ψάρια, τα οποία προσεγγίζουν το φως και καταλήγουν στα μεγάλα κοφτερά τους δόντια. Αυτός είναι ο ένας τρόπος για να ικανοποιήσουν την πείνα τους, όταν από τα ψηλότερα στρώματα της θάλασσας καθυστερούν να πέσουν στον βυθό νεκρά ψάρια, που επίσης λειτουργούν ως τροφή.

Και πάμε τώρα στο αρχικό τους γνώρισμα, δηλαδή τον τρόμο που προκαλούν όταν τα αντικρίσεις.

Δείτε μερικές φωτογραφίες και θα καταλάβετε:









loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top