0
Το χαρτί του δημοψηφίσματος στα Σκόπια ετοιμάζεται να παίξει η Μόσχα με προοπτική, την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε επίσημη ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ως «άκυρο» καθώς δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο 50% της συμμετοχής, ενώ καταγγέλλει πως ΝΑΤΟ και ΕΕ παρενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων για να επισπεύσουν την ένταξη της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ, παρά την άποψη του “μακεδονικού” λαού”.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα το Ρώσικο ΥΠΕΞ ρίχνει την «βόμβα» προαναγγέλλοντας ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Συμφωνία των Πρεσπών και τις συζητήσεις Αθήνας – Σκοπίων, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, που μπορεί να μπλοκάρει την όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, “η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να θεωρηθεί το δημοψήφισμα έγκυρο (γι αυτό απαιτείται το 50%) και επιβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι οι Σκοπιανοί ψηφοφόροι προτίμησαν να μποϋκοτάρουν τις επιβαλλόμενες ωμά έξωθεν, στα Σκόπια και την Αθήνα, λύσεις, ενώ εξέχοντες πολιτικοί των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης συμμετείχαν άμεσα στην προπαγανδιστική καμπάνια που ξεδιπλώθηκε, επεμβαίνοντας χωρίς ενδοιασμούς στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει ότι “παρά το ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της “Μακεδονίας” δεν υποστήριξαν την Συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας χαιρέτισαν χωρίς χρονοτριβή η ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ , όπως επίσης και η Ουάσιγκτον. Είναι προφανής η επιδίωξη να επισπεύσουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά την άποψη του “μακεδονικού” λαού”, τονίζεται.

Στη ρωσική ανακοίνωση, αποκαλύπτεται ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ των Σκοπίων και των Αθηνών.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: “Η Ρωσία με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης. Ξεκινάμε από το ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του υπ’ αριθμόν 845 ψηφίσματος του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top