0
Τις διεκδικήσεις των Αλβανών για τα θαλάσσια σύνορα επιβεβαιώνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επιβεβαιώνοντας μια επικείμενη οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας.

Το βασικό ερώτημα είναι τι προϋποθέτει η οριοθέτηση αυτή και τι αποτελέσματα θα έχει στην γεωπολιτική θέση της χώρας. Έρχεται νέα προδοτική συμφωνία μετά από αυτή των Πρεσπών και την εκχώρηση της Μακεδονίας στο κρατίδιο των Σκοπλιων;

Το ζητούμενο είναι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι να λάβουν υπόψιν το συμφέρον της Ελλάδας και οι επόμενες κινήσεις να έχουν αυτό ως θεμέλιο έτσι ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες μιας νέας εθνικής υποβάθμισης.

Εδώ και καιρό στο τραπέζι του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, έχει σταλεί μια επιστολή από ένα μέλος της αλβανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, η οποία είναι υπεύθυνη της διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Politikon.al, ένα μέλος της αντιπροσωπείας έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του με την συμφωνία αυτήν.

Καθώς, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, δεν πρέπει να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία, πριν συγκροτηθεί πρώτα το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Βέβαια, μπορεί εύκολα να ειπωθεί η φράση ότι Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας δεν υπάρχει, καθώς μετά την ίδρυση του το 1992, μόνο δύο μέλη παραμένουν αλώβητα, τα υπόλοιπα τρία παραιτήθηκαν ή έχουν ολοκληρώσει τις εντολές τους, ενώ τα άλλα τέσσερα έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά.

Η επιστολή αυτή έχει αποσταλεί εκτός από τον πρόεδρο της Αλβανίας, στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και σε αυτήν τονίζεται ότι η συμφωνία με την Ελλάδα υπονομεύει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, σύμφωνα με το mknews.

Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαίωσε και ο Έντι Ράμα.

Μετά το δημοσίευμα του Politikon.al, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτής της επιστολής από μέλος της αλβανικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, η οποία απεστάλη στον Ιλίρ Μέτα, Έντι Ράμα και Γκραμόζ Ρούτσι (πρόεδρο, πρωθυπουργό, πρόεδρο Βουλής).

Συγκεκριμένα, ο Ράμα στην εκπομπή «Real Story» της τηλεόρασης ‘Vizion Plus’, παραδέχθηκε την ύπαρξη αυτής της επιστολής.

«Δεν το αρνούμαι, Υπάρχει μια ανησυχία. Λάβετε υπόψη ότι σε μια ομάδα διαπραγμάτευσης 12 ή 15 ατόμων δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Frontex

Συμφωνία με την Αλβανία για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. υπέγραψε η Κομισιόν, στο πλαίσιο της συνεργασίας της γειτονικής χώρας με τη Frontex.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, προεδρευούσας χώρας της Ε.Ε., Χέρμπερτ Κικλ, τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Φατμίρ Ξαφάτζ.

Ο κ. Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας τη συμφωνία, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «οι προκλήσεις όσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια, δεν σταματούν στα εξωτερικά μας σύνορα.
Μια Ευρώπη που προστατεύει είναι μια Ευρώπη που εργάζεται από κοινού με χώρες εταίρους στη γειτονιά της και πέραν αυτής».

Στο πλαίσιο, αυτό, εξήγησε ότι «η σημερινή συμφωνία με την Αλβανία, η πρώτη του είδους της με τρίτη χώρα, είναι θεμέλιος λίθος στην εξωτερική συνεργασία της Ε.Ε. για θέματα διαχείρισης των συνόρων».

Ο Χέρμπερτ Κικλ, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι «η θέσπιση νέων μέτρων για τη βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παράνομης διέλευσης των συνόρων».

Ωστόσο, συμπλήρωσε, μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη.

«Η συνεργασία με τους γείτονές μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με τη συμφωνία αυτή θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη στήριξή μας προς την Αλβανία στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων» κατέληξε.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία επιτρέπει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) να συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Αλβανίας, όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η Frontex θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση στα εξωτερικά σύνορα ενός ή περισσοτέρων όμορων κρατών-μελών και της Αλβανίας. Η δράση αυτή, βέβαια, μπορεί να περιλαμβάνει παρέμβαση σε αλβανικό έδαφος, με την επιφύλαξη της σύμφωνης γνώμης της Αλβανίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι δραστηριότητες που προβλέπονται στη συμφωνία, στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, ειδικότερα της αιφνίδιας μεταβολής των μεταναστευτικών ροών, και του διασυνοριακού εγκλήματος, και μπορεί να περιλαμβάνουν την παροχή αυξημένης επιχειρησιακής και τεχνικής βοήθειας στα σύνορα.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο απόφασης σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας, έχει ήδη σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να δώσει την έγκρισή του προκειμένου να συναφθεί η συμφωνία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top