0
«Εκατομμύρια πολίτες είπαν ότι δεν θέλουν άλλο να συνεχίσουν να αλλάζουν την ώρα στα ρολόγια τους. 

Η Κομισιόν θα κάνει αυτό που ζητούν» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Morgenmagazin του ZDF. Όπως ανέφερε, θα ακολουθήσει νομοθετική πρωτοβουλία. Η τελική απόφαση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οπως δήλωσε ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν θα προτείνει την κατάργηση των δύο αλλαγών της ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.

«Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα...» δήλωσε ο Βιντερστάιν και πρόσθεσε ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.

«Το μήνυμα είναι πολύ σαφές», δήλωσε από την πλευρά της στις Βρυξέλλες η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ. «Θα ετοιμάσουμε μια νομοθετική πρόταση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη), που θα αποφασίσουν στη συνέχεια μαζί».

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Westfalenpost, το 80% των πολιτών της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας. Το ζήτημα είχε τεθεί σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση από τις 4 Ιουλίου μέχρι τις 16 Αυγούστου, και ελήφθησαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις.

«Έπειτα από σειρά αιτημάτων που απηύθυναν πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τη λειτουργία των ισχυουσών ρυθμίσεων της ΕΕ για τη θερινή ώρα και να εκτιμήσει κατά πόσον πρέπει να αλλάξουν.Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα ήθελε να συγκεντρώσει τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών, των ενδιαφερόμενων φορέων και των κρατών μελών σχετικά με τις ισχύουσες ρυθμίσεις της ΕΕ για τη θερινή ώρα, καθώς και για την ενδεχόμενη τροποποίησή τους» αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Από πότε ισχύουν οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και γιατί

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα, η ώρα πρέπει να αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεταβαλλόμενη διάρκεια του φωτός της ημέρας και να αξιοποιείται η διαθέσιμη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου.

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα, οι οποίες χρονολογούνται, ως επί το πλείστον, από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Την εποχή εκείνη, οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα στόχευαν κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι παράγοντες, όπως η οδική ασφάλεια, οι αυξημένες δυνατότητες αναψυχής χάρη στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας ή απλά η εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών με αυτές των γειτονικών χωρών ή των κυριότερων εμπορικών εταίρων.

 Οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα σε επίπεδο ΕΕ ισχύουν από τη δεκαετία του 1980. Η οδηγία θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να περνούν στη θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επανέρχονται στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Στόχος της νομοθεσίας της ΕΕ για τη θερινή ώρα ήταν να ενοποιηθούν οι διαφορετικές εθνικές ημερομηνίες μετάβασης στη θερινή ώρα, ώστε να διασφαλιστεί με τον τρόπο μια εναρμονισμένη προσέγγιση για την αλλαγή της ώρας εντός της ενιαίας αγοράς.

Ποιοι θέλουν να αλλάξουν τον χρόνο

Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων σχετικά με τη θερινή ώρα στην ΕΕ, όσον αφορά στους τομείς της εσωτερικής αγοράς, της ενέργειας, της υγείας, της γεωργίας και της οδικής ασφάλειας. Επίσης, το θέμα έχουν θίξει και κάποια κράτη μέλη: Η Φινλανδία ζήτησε να καταργηθεί η εξαμηνιαία αλλαγή της ώρας και η Λιθουανία ζήτησε να επανεξεταστεί το ισχύον σύστημα ώστε να λαμβάνει υπόψη τις περιφερειακές και γεωγραφικές διαφορές.

Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα ζητώντας από την Κομισιόν να προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση της οδηγίας και, εάν είναι αναγκαίο, να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της. Ταυτόχρονα, το ψήφισμα επιβεβαίωσε ότι «είναι απαραίτητη η διατήρηση ενός ενιαίου καθεστώτος όσον αφορά την ώρα στην ΕΕ, ακόμη και μετά την κατάργηση των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top