0
Την επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή από όλους τους εργοδότες του ίδιου επαγγελματικού κλάδου των τεσσάρων πρώτων κλαδικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, ασχέτως αν οι εργοδότες είναι ή όχι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης η οποία συνομολόγησε τη σύμβαση εργασίας με το σωματείο των εργαζομένων, θα προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις που θα υπογραφούν την ερχόμενη Δευτέρα από την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα αφορά, ως αρχή, τους τραπεζοϋπαλλήλους, τους εργαζομένους στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας, το υπαλληλικό προσωπικό των Ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας και τους εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδιών και τουρισμούς χώρας για τους οποίους δεν είχαν εφαρμοστεί, από τους εργοδότες τους, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου και είχαν εφαρμοστεί επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας για τις οποίες ως γνωστόν ισχύουν, κατά κανόνα, τα κατώτατα όρια αποδοχών που θεσπίστηκαν με νόμο το 2012.

Με την υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ (την ερχόμενη εβδομάδα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας θα εξετάσει και την επέκταση και εφαρμογή ανάλογων συμβάσεων εργασίας σε ξενοδοχοϋπαλλήλους και σε εργαζόμενους μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων).

Μέσω των επεκτάσεων των, εν ισχύ, συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα προκύψουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές (από 100-200 ευρώ) τουλάχιστον σε 75.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε Τράπεζες, ναυτιλιακά γραφεία και ξενοδοχεία.

Για τους παραπάνω εργαζόμενους οι εργοδότες τους (ως μη μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης του κλάδου) είχαν αρνηθεί να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είχαν υπογράψει τα σωματεία των εργαζομένων με τις εργοδοτικές οργανώσεις των κλάδων τους.

Οι αυξήσεις που θα επέλθουν στους 75.000 εργαζόμενους οφείλονται στην υποχρεωτική πλέον επεκτασιμότητα των εν ισχύ συλλογικών συμβάσεων, αλλά και των συμβάσεων που θα υπογραφούν από εδώ και στο εξής, σε όλους τις επιχειρήσεις ενός κλάδου ανεξαρτήτως εάν οι ιδιοκτήτες τους είναι μέλη η όχι της εργοδοτικής οργάνωσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποχρεωτική επεκτασιμότητα και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας από όλους τους εργοδότες ενός κλάδου είναι τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης να απασχολούν τουλάχιστον το 50% συν έναν εργαζόμενους του κλάδου.

Ο έλεγχος της αντιπροσωπευτικότητας μιας εργοδοτικής οργάνωσης με βάση τον αριθμό εργαζομένων των μελών της θα γίνει με διασταύρωση με το σύστημα «Εργάνη» στο οποίο οι εργοδότες δηλώνουν τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις του προσωπικού τους.

Όπως εκτιμάται στους κλάδους των ξενοδοχείων, των ταξιδιωτικών και ναυτιλιακών πρακτορείων, στις τράπεζες κλπ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν εφαρμοστεί περίπου στο 70% των εργαζόμενων, άρα και στο υπόλοιπο 30% των εργαζομένων που απασχολούνται σε διαφορετικές επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου θα τύχουν των ανάλογων μισθολογικών και θεσμικών όρων που προβλέπει η συλλογική σύμβαση για τον κλάδο τους.

Και ως γνωστόν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι συλλογικές συμβάσεις προβλέπουν μισθολογικούς και θεσμικούς όρους κατά πολύ ευνοϊκότερους για τους εργαζόμενους από αυτούς που καθιέρωσαν οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας που επιβλήθηκαν με νόμο το 2012 από την Κυβέρνηση Παπαδήμου μετά απαίτηση της τρόικας και οι οποίες σήμερα κυριαρχούν κατά κόρον στην αγορά εργασίας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top