0
Αντιδράσεις για το διορθωμένο τηλεγράφημα του “MIA” σχετικά με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και τις αναφορές του στο θέμα του ονόματος.


Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO–DPMNE, Ναούμ Στοήλοφσκι, αντέδρασε σήμερα για το χθεσινοβραδινό διορθωμένο τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων “MIA” σχετικά με όσα ανέφερε για το θέμα του ονόματος ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στη συνέντευξή του προς το πρακτορείο μετά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Mike Pence, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του VMRO–DPMNE, σε σημερινή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέφερε: 

 Η Συμφωνία με την Ελλάδα σημαίνει διαγραφή της “μακεδονικής” ταυτότητας και του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η Συμφωνία με την Ελλάδα σημαίνει απαγόρευση της χρήσης του ονόματος “Μακεδονία”. Η Συμφωνία με την Ελλάδα σημαίνει λογοκρισία κάθε φορά που θα αναφέρεται η “Μακεδονία”!

Ακόμα δεν τέθηκε σε ισχύ και ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα. Το πρώτο σκάνδαλο είναι μπροστά μας. Ο Ζόραν Ζάεφ, που είναι Πρωθυπουργός της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, μετά από παρατηρήσεις του νότιου γείτονά μας, πρέπει να λογοκρίνει τις ίδιες τις δηλώσεις του. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, μόλις μετέδωσε την αυθεντική δήλωση, έπρεπε ξαφνικά να της αλλάξει κάτι και να το αντικαταστήσει με κάτι που ο Ζάεφ δεν είπε, μόνο και μόνο για να μην μεταδώσει αυτό που είπε. Και όλα αυτά χωρίς να εξηγήσει γιατί τα κάνει. Μεταδίδει μία επινοημένη δήλωση και δημιουργεί σύγχυση στους χρήστες των υπηρεσιών του…

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “MIA” (που και αυτό θα πρέπει να αλλάξει το όνομά του), λογόκρινε άμεσα, διέγραψε, ανέτρεψε, άλλαξε δήλωση του Ζόραν Ζάεφ με μία και μόνο αντίδραση της Αθήνας. Το “MIA” είναι το πρώτο θύμα στον χώρο των ΜΜΕ από την διαγραφή της ταυτότητας! Ανατρέπει και διαγράφει δήλωση του Πρωθυπουργού κατόπιν υπαγόρευσης της Ελλάδας. Αποτελεί ευθύνη του “MIA”, ως κρατική υπηρεσία και ως πρακτορείο που πρέπει να λειτουργεί με βάση τους επαγγελματικούς δημοσιογραφικούς κώδικες δεοντολογίας, να μην υποκύπτει σε επιρροές και σε λογοκρισία και όλη αυτήν την συνθηκολόγηση και την προσπάθεια αφαίρεσης της ταυτότητας να την αρχειοθετήσει για τις επόμενες γενιές!  

Συγκεκριμένα, η ελληνική εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” γράφει ότι το “MIA” «άλλαξε την Παρασκευή τις δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά από παρέμβαση της Αθήνας». Και συνεχίζει η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” : «Σε συνέντευξη προς το “MIA” στην Ουάσιγκτον ο Ζάεφ εμφανιζόταν να λέει: “Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο δική μας “Μακεδονία” και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη στον κόσμο”. 

Ωστόσο, το “MIA” αργότερα άλλαξε πλήρως το συγκεκριμένο απόσπασμα. Το διορθωμένο κείμενο ανέφερε: “Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, μέρος στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα βρίσκεται στην χώρα μας. Και κανείς πλέον δεν αρνείται αυτήν την δική μας Μακεδονία. Με την προσθήκη του προσδιορισμού “Βόρεια” κάνουμε διάκριση και επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται στην Βουλγαρία και την Ελλάδα και ονομάζονται Μακεδονία”».

Αυτό αποτελεί ντροπή για το «MIA» και για τον Πρωθυπουργό της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Αυτό δεν είναι διαφύλαξη της τιμής και της ταυτότητας. Μετά τη συγνώμη (σ.σ. προς τη Βουλγαρία) για τη δήλωσή του σχετικά με το Ίλιντεν, αυτό τώρα αποτελεί μία ακόμα συνθηκολόγηση και απόδειξη ότι θα έχουμε προβλήματα ακόμα και όταν ψιθυρίζεται το όνομα “Μακεδονία”. Υπάρχει καλύτερη απόδειξη ότι η Συμφωνία με την Ελλάδα εκχωρεί την κυριαρχία του κράτους; Η Ελλάδα αλλάζει το σύνταγμά μας, ετοιμάζει τις τροπολογίες, και πλέον αλλάζει και τα κείμενα του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων.

Για αυτή τη δημοσιογραφική ντροπή θα πρέπει να υπάρξει απόδοση ευθυνών στην διεύθυνση του “MIA”. Τέτοια ντροπή δεν πρέπει να επαναληφθεί. Γι’ αυτό το SDSM πρέπει αμέσως να ανακοινώσει τις τροπολογίες για την αλλαγή του προοιμίου του συντάγματος, για τη διαγραφή της ASNOM, της Δημοκρατίας του Κρούσεβο και του αιώνιου αγώνα των “Μακεδόνων” για κράτος “Μακεδονία”. Ποιες είναι και τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι συνταγματικές αλλαγές κατόπιν απαίτησης και υπαγόρευσης από την Ελλάδα; Τι άλλο “δυσάρεστο” περιμένει τους “Μακεδόνες”; SDSM και Ζόραν Ζάεφ, δείξτε λίγο σεβασμό σε εκείνους που εξακολουθούν να σας πιστεύουν. Τις συνταγματικές τροπολογίες τις γνωρίζετε, τις αλλαγές τις γνωρίζετε, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ τις απαρίθμησε…

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέρος των αντιπολιτευόμενων ιστοσελίδων στα Σκόπια αναμετέδιδε ρεπορτάζ ελληνικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η διόρθωση του τηλεγραφήματος του “MIA” με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ ήταν αποτέλεσμα «παρέμβασης της Αθήνας»

Απάντηση «MIA» 

Σε ανακοίνωσή του το «MIA» αναφέρει:

«Σχετικά με τα ερωτήματα που θέτουν διάφορα ΜΜΕ αναφορικά με τη διόρθωση αποσπάσματος της συνέντευξης του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, το “MIA” τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα ή από τον Αθήνα, όπως μεταδίδεται, ούτε από κάποιον άλλο. Το μόνο που είναι ακριβές είναι ότι, μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στα ΜΜΕ σχετικά με το περιεχόμενο της συνέντευξης, έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι υπήρξε λάθος απόδοση (της δήλωσης Ζάεφ) και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε άμεση διόρθωση. Η διορθωμένη εκδοχή διανεμήθηκε εκ νέου στα ΜΜΕ. Ο κανόνας είναι, όταν τα πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λάθη, να στέλνουν διορθώσεις ή συμπληρώσεις της είδησης, είτε ακόμα και να την αποσύρουν αν η είδηση είναι εντελώς λανθασμένη»...

Ο πρόεδρος των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι θα απέχει από το δημοψήφισμα


Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top