0
Τη στιγμή που ο Ρ.Τ.Ερντογάν και σύσσωμη η τουρκική πολιτική ηγεσία απειλούν ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς, επιλέγει να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια νομιμοποίησης της τουρκικής επιθετικότητας. 

Ο Ν.Κοτζιάς συναντά τον Μ.Τσαβούσογλου με τον τελευταίο να έχει δηλώσει πριν 48 ώρες ότι:

Zητά άνευ όρων διμερή διάλογο και παραδέχεται πως οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κατηγορίες του καθεστώτος Ερντογάν πως η Ελλάδα έγινε “ασφαλές καταφύγιο για Τούρκους εγκληματίες, όπως οι οκτώ φυγάδες στρατιωτικοί”.

Ο Tσαβούσογλου εξέφρασε μάλιστα την απογοήτευσή του για τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης για το θέμα των οκτώ και είπε:


«Είμαστε αποφασισμένοι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία».

Ο Τσαβούσογλου δεν δίστασε να απειλήσει και την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες λέγοντας:

«εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος».

Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω κάνοντας συστάσεις στις εταιρίες που έχουν συμβόλαια με τη Λευκωσία, λέγοντας:

«Κανένα ξένο κράτος, εταιρεία ή όχημα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένη ερευνητική ή επιστημονική δράση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω της».

Ταυτόχρονα, η Τουρκία έχει παγώσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ενώ χτες αλλά και σήμερα, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως το Τουρκικό Επιτελείο Ναυτικού αποφάσισε να αυξήσει την δύναμη του Στόλου Μεσογείου για να φτάσει σε αριθμό τα....ρωσικά πλοία! Το πως είναι ένα θέμα.. Τα ρωσικά πλοία αγγίζουν τα 26.

Ετσι, ενώ ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει πως «Η Τουρκία θα είναι πάντα παρούσα σε περιοχές που έχουν προβλήματα από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο που ενδιαφέρουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας» ο Ν.Κοτζιάς σπεύδει να συνομιλήσει για διμερή θέματα με τον Τσαβούσογλου.

«Ακολουθούμε μια ενεργητική πολιτική και ενδυναμώνουμε την παρουσία μας στην περιοχή. Εμείς την παρουσία μας σε περιοχές δεν την εννοούμε μόνο ως στρατιωτική παρουσία, πραγματοποιούμε και άλλες δράσεις που ανυψώνουν το όνομα της χώρα μας» σημείωσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Στο μεταξύ, η τουρκική προκλητικότητα έχει κορυφωθεί. Η Τουρκία έχει προβεί σε πάγωμα της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως απάντηση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την χορήγηση ασύλου σε έναν από του οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Σύμφωνα με την κρατική τουρκική τηλεόραση , το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε ως «παραδειγμα παντελούς έλλειψης διορατικότητας» την αποφαση για την χορήγηση ασύλου.

Μόλις 15 μέρες μετά από το προηγούμενο περιστατικό, η κυπριακή τράτα της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα”, με την ονομασία «Μπουμπουλίνα”, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό πλοίο, ενώ ακολούθησε καταδίωξη της για 25 περίπου λεπτά.

Το τουρκικό σκάφος προσέγγισε την ψαρόβαρκα και ένοπλοι στρατιώτες κάλεσαν τον καπετάνιο να σταματήσει και του είπαν πως θα γινόταν σύλληψη του πλοίου και των ψαράδων.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει εξέδωσε Navtex  δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου στον άξονα Ακάμα – Πέγειας – Πάφου – Πισσουρίου, με το νότιο όριο της περιοχής να φτάνει σε λιγότερο από εφτά ναυτικά μίλια από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Δεν έφτασε μόνο με τη δέσμευση της περιοχής κοντά στα παράλια της Κύπρου, αλλά πήγε και ένα βήμα παρακάτω, ανακοίνωσε πραγματικά πυρά στην Κυπριακή ΑΟΖ και διέρρευσε πως ξεκινά άμεσα την κατασκευή ναυτικής-αεροπορικής βάσης σε Κατεχόμενα!

Και μετά απ όλες αυτές τις τουρκικές ενέργειες, ο Ν.Κοτζιάς σπεύδει να "συνομιλήσει για διμερή θέματα" .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί την Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου, στη Σμύρνη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου κτηρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας.

Στην τελετή θα παραστεί, επίσης, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Επί τη ευκαιρία αυτή, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν συνάντηση και θα συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις", καταλήγει η ανακοίνωση.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top