0
Ενθουσιασμένος δήλωσε ο Αρχηγός ΕΔ των ΗΠΑ, Τ.Ντάνφορντ, για τα στοιχεία που του παρουσίασαν Έλληνες αξιωματικοί όπως αναφέρει το Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Το ελληνικό δίκτυο επιτήρησης φαίνεται ότι "κουτσαίνει" στο Αιγαίο απέναντι στους Τούρκους αλλά  απέναντι στους Ρώσους φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερες ικανότητες και αποδίδει εξαιρετικά. 

Η επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου "τα λέει όλα". Ας δούμε τι αναφέρει.

"Οι Ελληνες είναι "ανοιχτοί" στην αυξημένη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Αυτοί έκαναν μια γενική προσέγγιση λέγοντας πως είναι πρόθυμοι να το σκεφτούν. Ενθουσιάστηκα με την πιθανότητα" είπε ο Τ.Ντάνφορντ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου


"Μου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον στην επέκταση πρόσβασης των ΗΠΑ στις βάσεις τους" επιβεβαιώνοντας το χτεσινό ρεπορτάζ του pronews.gr

"Η Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης και το State Department θα εργαστεί με τα ελληνικά Υπουργεία για να συνεχιστούν αυτές οι συζητήσεις".

"Ακουσα απευθείας από Ελληνες στρατιωτικούς τις εμπειρίες τους με την προσφυγική κρίση. Μου έδωσαν μια καλύτερη εκτίμηση της σκοπιάς του προβλήματος και τις δυνατότητες τους".

"Μου μίλησαν επίσης για τις "προοπτικές" της ρωσικής ναυτικής παρουσίας στην Α.Μεσόγειο (σσ παρουσιάσαμε στοιχεία, προτάσεις κτλ)

Νομίζω πως και οι δύο συμφωνούμε ότι βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί από το 1980 σε ρωσικά επιχειρησιακά σχέδια στην περιοχή"

"Οι Ελληνες ανησυχούν για το τι κάνουν οι Ρώσοι στην Μαύρη Θάλασσα και στην Α.Μεσόγειο" Κοιτάνε γύρω και οι ΗΠΑ είναι ακόμη και ο καλύτερος διαθέσιμος συνεργάτης γι' αυτούς".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Τζο Ντάνφορντ, ζήτησαν από την Ελλάδα την επέκταση της χρήσης των βάσεων στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4/9 μεταξύ του Αμερικανού ΑΓΕΕΘΑ με τον Έλληνα ομόλογό του Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση, ο Ντάνφορντ «εξέφρασε το ενδιαφέρον (σ.σ. των ΗΠΑ) στην επέκταση της πρόσβασης στις βάσεις της Ελλάδας.

Αυτή η πρόσβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού σε θέατρα επιχειρήσεων».

«Εκμεταλλευτήκαμε τη Σούδα που είναι μια κρίσιμη υποδομή στην περιοχή και η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο άνοιγμα εκπαιδευτικών ευκαιριών για τις δυνάμεις μας που σταθμεύουν στην Ευρώπη και ειδικά για εκπαίδευση μονάδων του αμερικανικού στρατού με ελικόπτερα» δήλωσε ο αμερικανός ΑΓΕΕΘΑ

Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν επίσης και για την εμβάθυνση των σχέσεων ως προς το πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ στρατιωτικών σχολών

Από ελληνικής πλευράς ο Αμερικανός στρατηγός έγινε αποδέκτης της θεώρησης των εξελίξεων στην περιοχή από την οπτική της Αθήνας.

"Μιλήσαμε επίσης για την σημασία του διαμοιρασμού πληροφοριών μεταξύ των Υπηρεσιών μας"

"Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή...Η Ελλάδα ζει σε μια γειτονιά όπου υπάρχει αστάθεια, κοιτάνε γύρω και βλέπουν το ίδιο πράγμα με εμάς".

"Η Ελλάδα ανησυχεί από τα γεγονότα σε Λιβύη, Αφρική γιατί ακόμη και αν η Συρία σταθεροποιηθεί, η Ελλάδα έχει την Αφρική στο κατώφλι της"

"Η Ελλάδα είναι νευρική για τον νατοϊκό σύμμαχο, τις ΗΠΑ, θέλουμε αυτή η χώρα να παραμείνει στην Δύση".

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top