0
Στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ. Το παράδειγμα της πρόσφατης αναθέρμανσης των σχέσεων των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη αντίστοιχα, είναι αρκετό για να επιβεβαιώσει τη σοφή παραπάνω ρήση.




Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχασε το πρωτάθλημα, από τον «μαϊμού» –όπως οι ίδιοι οι ΠΑΟΚτσήδες ισχυρίζονται– τραυματισμό του Γκαρσία, μπορεί ο Ιβάν να είχε χαρακτηριστεί ως «φιλοξενούμενος» στην Ελλάδα από φιλοολυμπιακές στήλες, μπορεί, μπορεί, και άλλα πολλά μπορεί, ωστόσο στον σκληρό κόσμο του ποδοσφαίρου και της πολιτικής οι οικονομικοί «δυνάστες» τα ξεπερνούν πολύ εύκολα, γίνονται από εχθροί φίλοι και αντιστρόφως. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον κόσμο του ποδοσφαίρου και της πολιτικής, γιατί η πρόσφατη συμφωνία του «Θρύλου» και του «Μαύρου Δικεφάλου» εμπεριέχει και τις δύο αυτές παραμέτρους.

Θα ασχοληθούμε αρχικά με την ποδοσφαιρική συμφωνία, και στη συνέχεια με την πολιτική.

Ως γνωστόν, Ιβάν και Μαρινάκης είχαν πολύ καλές σχέσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Η ρήξη στις σχέσεις τους επήλθε όταν ο Ιβάν, κατόπιν «εντολής» του υπουργού Νίκου Παππά, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του «Θρύλου» ότι δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του και να ψηφίσει ο Β. Γραμμένος ως πρόεδρο της ΕΟΕ τον Ισίδωρο Κούβελο, αντίπαλο του άλλου τότε υποψηφίου, του Σπύρου Καπράλου, τον οποίο υποστήριζε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.


Προηγουμένως, είχαν ασκήσει βέτο υπέρ του Καπράλου ο Πάνος Καμμένος, στενός φίλος του Σαββίδη, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με αποτέλεσμα ο Ιβάν να γράψει στο χιόνι τη συμφωνία του με τον Β. Μαρινάκη και να πάει προς τη συριζαίικη πλευρά.


Από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2018, τα φιλικά προς τον Ιβάν ΜΜΕ, με ιδιαίτερη επιμέλεια ασχολούντο με τα «πεπραγμένα» του Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο περνούσαν γενεές… δεκατέσσερις. Αφού επί μήνες έκαναν λόγο για «τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο» και για δήθεν εμπλοκή του στο ναρκοπλοίο, ακόμη και όταν όλες οι κατηγορίες εις βάρος του ιδιοκτήτη του «Θρύλου» είχαν καταρρεύσει, εκείνα συνέχιζαν την τακτική της σπίλωσης.

Οι εκλογές της ΕΠΟ είχαν γίνει τον Αύγουστο του 2017 και η «συμπαγής»(;) παράταξη των Σαββίδη, Μελισσανίδη με υποψήφιο τον Βαγγέλη Γραμμένο, νομικό στις υπηρεσίες του Ιβάν Σαββίδη, είχε σαρώσει τον υποψήφιο της πλευράς Μαρινάκη, Γιώργο Καλαντζή, πρώην υπουργό της Ν.Δ.

Η φιλία Ιβάν και «Τίγρη» διεκόπη βιαίως όταν ο επόπτης Καλφόγλου έστεψε κυπελλούχο τον ΠΑΟΚ με γκολ οφσάιντ. Έκτοτε, Ιβάν και «Τίγρης» δεν ξαναμίλησαν, χωρίς όμως να «σπάσουν» οι δεσμοί των συνεργατών τους στην ΕΠΟ, αφού τα στελέχη και των δύο παρατάξεων είχαν εξασφαλίσει παχυλούς μισθούς, τους οποίους θα έχαναν αν τα αφεντικά τους απαιτούσαν τη διάσπαση στους κόλπους της Ομοσπονδίας.

Η «ειρήνη» κράτησε μέχρι το παιγνίδι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στην Τούμπα. Εκεί μπορεί ο Ιβάν να είχε εξασφαλίσει τη θετική για τον ΠΑΟΚ απόφαση του δικαστή Δημήτρη Σκουτέρη να παίξει παρουσία των φιλάθλων του, πλην όμως δεν είχε προβλέψει την ποδοσφαιρική μετάλλαξη του διαιτητή Κομίνη, που στο φύλλο αγώνος κατακύρωσε τον αγώνα στον ΠΑΟΚ με 1-0 –και έτσι έφυγε ανενόχλητος από την Τούμπα…–, και στη συνέχεια με έγγραφό του υποστήριξε ότι ο αγώνας διεκόπη εις βάρος του ΠΑΟΚ…

Η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ πολύ καλύτερος στον τελικό το Κύπελλο, ο Ολυμπιακός τερμάτισε τρίτος και όλοι πλέον άρχισαν να ασχολούνται με την επόμενη μέρα.

Με κοινό εχθρό τον «Τίγρη», Ιβάν και Βαγγέλης ήλθαν σε επαφή, τόσο για ποδοσφαιρικούς όσο και για πολιτικούς λόγους. Με τον Σαββίδη να δείχνει απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να υπάρξουν γέφυρες με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Άλλωστε, η σύμπλευση του «Ρώσου» με τον ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να μπει στο ψυγείο, έστω και προσωρινά, γιατί με την εξέλιξη στο Μακεδονικό για πρώτη φορά θα κινδύνευε να αποδοκιμαστεί από τον «λαό» του, όπως ονομάζει τους Βορειοελαδίτες.

Ας μην ξεχνάμε ότι για τη συμφωνία με τους Σκοπιανούς στις Πρέσπες δεν έβγαλε «άχνα», με το φίλα προσκείμενο sdna να τον δικαιολογεί ότι δεν τοποθετήθηκε για να μη θεωρηθεί οποιαδήποτε δήλωσή του ως πολιτική παρέμβαση, αφού ήδη είχε υπογραφεί η συμφωνία.

Εκτός λοιπόν από τις δημοτικές εκλογές που ακολουθούν, όπου το όνομα «Ζαγοράκης» ακούγεται για το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, και το «πάγωμα» των σχέσεών του με τον Πάνο Καμμένο, υπήρχαν και ποδοσφαιρικά θέματα.

Και μπορεί οι προηγούμενες κορώνες του Σαββίδη, ότι «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός ο Κυριάκος», και ότι «ο Τσίπρας μού θυμίζει τον Πούτιν» να έμπαιναν σε διαδικασίες λίφτινγκ –αφού πρώτα κατάλαβε ότι ο Κυριάκος μάλλον θα γίνει πρωθυπουργός, και ότι ο Τσίπρας μοιάζει στον Πούτιν στο χαμόγελο, αλλά «ακούει» και πολύ καλά μάλιστα Μέρκελ και Τραμπ–, ποδοσφαιρικά έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην ΕΠΟ. Και με αντίπαλο τον Μελισσανίδη το έργο είναι δύσκολο. Οι συσχετισμοί στην ΕΠΟ είναι συγκεκριμένοι.

Τον Μελισσανίδη στηρίζουν οι εξής οκτώ (8):

Βακάλης
Παπαχρήστου
Δημητρίου
Ψαρόπουλος
Θωμαΐδης
Πανίδης
Ασλανίδης
Λεουτσάκος
Ενδεχομένως να υπήρχε πρόβλημα με τον Πανίδη, αφού υπάρχει περίπτωση να επανέλθει ο Κουπτσίδης των Γρεβενών, αλλά και αυτός είναι υπέρ του Μελισσανίδη.

Στην πλευρά Σαββίδη έχουν συνταχθεί οι εξής επτά (7):

Γραμμένος
Διακοφώτης
Χατζησαρόγλου
Αντωνίου
Λασκαράκης
Βράκας
Γκαγκάτσης Μάκης
Ο εκπρόσωπος του «Θρύλου» Τάκης Αγραφιώτης και ο νέος πρόεδρος στη θέση του Γιώργου Στράτου θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του Σαββίδη, μόνο με τη βοήθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη.


Έτσι, λοιπόν, συμφωνήθηκε να εκλεγεί με τις ψήφους του Ιβάν πρόεδρος στη Λίγκα ο α΄ αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μπαταγιάννης και με παραμονή του Αγραφιώτη, ή με εκλογή κάποιου φίλα προσκείμενου να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία στην ΕΠΟ και στη Λίγκα υπέρ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.


Βέβαια, η σύμπλευση αυτή δεν συνεπάγεται ότι θα έχει και την έγκριση των οργανωμένων φιλάθλων των δύο ΠΑΕ. Και οι οργανωμένοι της Θύρας 7 του «Θρύλου» και της Θύρας 4 του ΠΑΟΚ δεν πολυκαταλαβαίνουν τις όποιες συμφωνίες των ιδιοκτητών… Και αυτό γιατί τα οπαδικά ΜΜΕ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού έχουν τόσα πολλά καταλογίσει στους δύο ιδιοκτήτες, που είναι δύσκολο να ξεχαστούν λόγω κάποιας σύμπλευσης σε κάποια εκλογή.

Στα «όπλα» και ο Μελισσανίδης

Από πλευράς ΑΕΚ υποψήφιος για την προεδρία και αντίπαλος του Βαγγέλη Μπαταγιάννη θα είναι ο δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος της ΑΕΚ Πέτρος Καϊμακάμης.


Έμπειρος δικηγόρος και πολύ κοντά στο ποδόσφαιρο, αφού έχει διατελέσει πρόεδρος της Νίκης Βόλου, φιλοδοξεί με τη βοήθεια του «Τίγρη» να πάρει την προεδρία ανατρέποντας τα σχέδια της συμμαχίας ΠΑΟΚ  και Ολυμπιακού. Η μάχη δείχνει αμφίρροπη, αφού οι αστάθμητοι παράγοντες (NOVA, Πολιτεία, κ.ά.) θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Από την εξέλιξη των γεγονότων που προαναφέραμε, υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. 

Αν κερδίσουν τις εκλογές ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός

Κερδισμένος θα είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Κερδίζει την προεδρία στη Super League, κάτι που δίνει πόντους στη δημόσια εικόνα του, αφού η εκλογή του α΄ αντιπροέδρου του Ολυμπιακού επιτυγχάνεται παρά τα ανηλεή σφυροκοπήματα της κυβέρνησης. Συγχρόνως δίνει και μια τόνωση στους οπαδούς του «Θρύλου» που επί ένα χρόνο έβλεπαν ότι η ομάδα τους δεν έπαιρνε στα σφυρίγματα ούτε καν τα σπόρια…

Στον πολιτικό τομέα, η σύμπλευση με έναν μέχρι πρότινος φίλο της κυβέρνησης και αντίπαλο της Ν.Δ., δίνει επίσης πόντους στον Βαγγέλη Μαρινάκη που «κατάφερε» να προσελκύσει έναν σημαντικό αντίπαλο που σίγουρα επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος των Βορειοελλαδιτών ψηφοφόρων.

Κερδισμένος επίσης είναι και ο Ιβάν Σαββίδης. Κατ’ αρχάς, σε επικοινωνιακό επίπεδο ικανοποιεί τους οπαδούς του, αφού πηγαίνει κόντρα στον «εχθρό» Μελισσανίδη.

Στο πολιτικό επίπεδο αποκτά επαφή, μέσω του Βαγγέλη Μαρινάκη, με την αξιωματική αντιπολίτευση με την οποία είχε έρθει σε ρήξη.

Αν μάλιστα ο Ζαγοράκης κερδίσει τον Μπουτάρη, τότε ο Ιβάν θα είναι «καβάλα στο άλογο» που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Στο σημείο αυτό επειδή κάποιοι «ξύπνιοι» των ΜΜΕ ίσως ισχυριστούν ότι ο Ζαγοράκης ως ευρωβουλευτής της Ν.Δ. δεν είχε ανάγκη τις «συστάσεις» Σαββίδη, για να είναι υποψήφιος για τη δημαρχία, πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι ο Θοδωρής ούτε στην τουαλέτα δεν πηγαίνει χωρίς την έγκριση του Ιβάν. Η μεγάλη χειρονομία του «Ρώσου» να τον ξελασπώσει δικαστικά όταν είχε πρόβλημα με τα «βερεσέδια» της προεδρίας του ύψους 700.000 ευρώ περίπου –από λάθη των συνεργατών του στην ΠΑΕ και όχι δικά του– είναι κίνηση που δεν ξεχνιέται.

Χασούρα «γράφουν» «Τίγρης» και κυβέρνηση 

Χαμένος της υπόθεσης θα είναι ο Μελισσανίδης, αφού χάνει την «εκπροσώπηση» στο ποδόσφαιρο. Στη Super League είναι μικρό το κακό, αλλά στην ΕΠΟ δεν είναι βέβαιο ότι ο Δέδες θα αντέξει…

Μεγάλος χαμένος όμως της υπόθεσης θα είναι και η κυβέρνηση, τόσο επικοινωνιακά όσο και σε επίπεδο αναβάθμισης του αθλήματος.

Και εξηγούμεθα:

Κατ’ αρχάς, με ευάλωτες πλειοψηφίες –σε ΕΠΟ και Super League– θα γίνει ο κακός χαμός. Όπως και φέτος, η χαμένη πλευρά θα κατηγορήσει την άλλη για ευνοϊκή μεταχείριση στη διαιτησία και στις αποφάσεις της Αθλητικής Δικαιοσύνης, με τους «οπαδικούς» δημοσιογράφους να δίνουν τους ανάλογους τόνους στα ΜΜΕ.

Η εξυγίανση, που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει μάλλον τη μορφή που είχε τα περασμένα τρία χρόνια, και βεβαίως από τους αρμοδίους κυβερνητικούς θα υπάρχουν κορώνες ότι προσεχώς θα δούμε καλύτερες μέρες κ.λπ.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 30-40 εκατ. ευρώ για το ποδόσφαιρο, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν τελικά θα θελήσει να διαθέσει το ποσόν αυτό σε διοικήσεις που δεν έχει «επαφή». Ο προβληματισμός παραμένει έντονος με λογικό συμπέρασμα ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο…

Αν νικήσει ο «Τίγρης»

Στην περίπτωση αυτή ο Δημήτρης Μελισσανίδης γίνεται κυρίαρχος στη Super League, χωρίς να χρειάζεται πλέον τη βοήθεια του Ιβάν για συγκυβέρνηση. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι από τον αναρτηθέντα στο site της ΕΠΟ πίνακα διαιτητών το μεγαλύτερο μέρος από τις «σφυρίχτρες» γέρνει προς τον Ρωσοπόντιο ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, τότε η επικράτηση της ΑΕΚ σε Super League και ΕΠΟ με όλες τις δυσκολίες που θα υπάρχουν από τις οριακές πλειοψηφίες σε κάθε ψηφοφορία θα αποτελεί μια τεράστια νίκη του «Τίγρη».



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top