0
Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, παρενέβη με αφορμή μια «συζήτηση», στο ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).


Στην ανάρτησή του ο κ. Κωσταράκος μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Εγώ θα επανέλθω. Το ΤΟΜΑ Κένταυρος (παρακάτω προηγούμενη ανάρτηση) ήταν απλώς μια χαμένη ευκαιρία σε μια άλλη εποχή που η διασπάθιση δημοσίου χρήματος ήταν το εθνικό σπορ. Πιστεύω ότι τώρα είμαστε σοφότεροι. Μήπως η ΕΛΒΟ πρέπει να ξαναρχίσει να λειτουργεί;

Τέσσερα χρόνια διαρκεί η εκκαθάριση. Η πώληση ήταν άγονη και ασύμφορη. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκες και σημαντικές ελλείψεις σε μέσα κινήσεως και πυρός πάσης φύσεως. Σε οχήματα πάσης φύσεως, ΤΟΜΑ, άρματα, αντιαεροπορικά, Το ίδιο και σε ανταλλακτικά για αυτά που ήδη έχουν.

Σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις περιφερειακές χώρες υπάρχει μια εξοπλιστική φρενίτιδα με την άνοδο των δαπανών για την άμυνα, και τους παγκόσμιους κινδύνους ασφάλειας. Όλοι ψάχνουν λύσεις χαμηλού κόστους και οικονομίες κλίμακας. Η Ευρωπαική Ένωση αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία της να αρχίσει να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα. Εμείς απουσιάζουμε από παντού κρατώντας κλειστή την κυρία. αμυντική βιομηχανική μας μονάδα.

Η ΕΛΒΟ παρήγαγε «κοσμήματα» του διεθνούς οπλοστασίου. Δεν ξέρω αν ακόμα υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες, νομικά κενά και χρηματοδοτικά προβλήματα, σαν αυτά που οδήγησαν στην «εκκαθάριση» που διατάχθηκε το 2014. Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι θα τα επικαλεστούν. Τίποτα όμως δεν είναι αξεπέραστο. Μήπως όμως κάποιοι περιμένουν την πλήρη διάλυση της ΕΛΒΟ για να διαμοιράσουν τον εξοπλισμό, τις δυνατότητες και το κενό που αφήνει η απαξίωση της;

Δεν είμαι ειδικός και δεν μετέχω σε καμία διαδικασία. Δεν έχω πληροφορίες και δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από ότι κυκλοφορεί στα ΜΜΕ και ξέρουμε όλοι μας. Μήπως όμως επιτέλους πρέπει να φύγουμε από τη μιζέρια και την απραξία και να ξεκινήσουμε να την επαναλειτουργούμε.

Με προβλήματα και δυσχέρειες αλλά και με αποφασιστικότητα. Με τη βοήθεια του κράτους αρχικά και με χρονικό ορίζοντα. Τη χρειαζόμαστε. Έχω βρεθεί σε χώρες που παρέες μηχανικών και managers δημιούργησαν πολεμικές βιομηχανίες από το μηδέν και σε λίγα χρόνια με δουλειά, εξυπνάδα και σύνεση έχουν μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Το ίδιο μήπως δεν κάνει η Τουρκία; Εμείς έχουμε παραδοθεί.

Η ΕΛΒΟ που θα λειτουργήσει όμως πρέπει να έχει σύγχρονο Management με πραγματικούς ειδικούς στη διοίκηση και στη λειτουργία και με ισχυρή ανταγωνιστικότητα. Μια επιχείρηση με πραγματικά κριτήρια ιδιωτικού τομέα και ικανή να σταθεί στο διεθνή χώρο. Ίσως να χρειαστεί να αναδιοργανωθεί εξ αρχής. Με νέα πρόσωπα αν τα παλιά δεν έχουν το προφίλ και τις ικανότητες που θέλουμε.

Χωρίς δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και άσχετους “ημέτερους”στη διοίκηση και τη λειτουργία. Μια συντονισμένη και σοβαρή προσπάθεια από μια “νέα” διοίκηση που θα αναλάβει αποφασισμένη να φέρει σε πέρας το έργο και με τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν και να προοδεύσουν. Πιστεύω ότι έχουμε τέτοιους πολλούς.

Κι αν αποτύχει η προσπάθεια γιατί δεν ξεπεράσαμε τις παιδικές μας ασθένειες, την κλείνουμε πλέον οριστικά και ψάχνουμε άλλες λύσεις. Μια τέτοια λύση μπορεί να είναι η παραχώρηση ή η πώληση στον Στρατό (10 εκατ. λέγεται ότι ήταν η τελευταία τιμή της) για να λειτουργήσει σαν Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσεως, σαν στρατιωτική Μονάδα πλέον.

Ο Στρατός σίγουρα μπορεί να τη λειτουργήσει σε άλλο πλαίσιο, αυτό που ξέρει να εφαρμόζει για τη δίκη του λειτουργία και που κρατάει τη χώρα όρθια. Για την υποστήριξη αποκλειστικά των ΕΔ χωρίς βέβαια φιλοδοξίες στη διεθνή αμυντική αγορά ή στην ανάληψη κατασκευαστικών υποχρεώσεων ή τη διεθνή χρηματοδότηση.

Παρόλο που η ανάληψη από τον Στρατό μπορεί να υλοποιηθεί και η μονάδα να αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε μερικές μέρες, προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να καταφύγουμε σε στρατιωτική λύση, γιατί αυτό δεν θα μας οδηγήσει σ' αυτό που επιδιώκουμε και μας αξίζει.

Και αυτό που πάνω από όλα μας αξίζει είναι να προσπαθήσουμε να δούμε την ΕΛΒΟ να λειτουργεί πάλι όπως παλιά, πραγματική ναυαρχίδα της πολεμικής μας βιομηχανίας ικανή να δώσει το μήνυμα της ανάκαμψης και της φυγής προς τα μπροστά. Αξίζει νομίζω να το τολμήσουμε».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top