0
Εδώ φαίνεται ότι πρόκειται για ένα στημένο σόου. Κάποιος "σκηνοθέτης" ακούγεται λέει στον Αφγανό μεταφραστή να πει στη μητέρα του δεκατριάχρονου, που κληρώθηκε να σηκώσει τη σημαία, να μη γελάει. 

Προφανώς το γέλιο της γυναίκας δεν συνάδει με το σκηνικό που έστησαν κάποιοι και η γυναίκα πρέπει να μη γελάει, για να είναι πιο αποδοτική η παρουσία της στο σκηνικό της προπαγάνδας.



Ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής:

Ενώ ο Αμίρ είναι στην Ε' Δημοτικού, πώς συμμετείχε στην κλήρωση, από τη στιγμή που το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει ΣΑΦΩΣ ότι η κλήρωση γίνεται ανάμεσα σε μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού;


"φύγε από δω στο χωριό σου φύγε". Το γ είναι τυπογραφικό (η ουρίτσα δεν κάνει κλειστή καμπύλη). Η συμπερίληψη του "από δω" είναι παράδοξη για καθημερινά ελληνικά, μοιάζει με το "from here" που θα έλεγε κανείς στα αγγλικά λχ (δεν γνωρίζω για άλλες γλώσσες), όπως άλλωστε και η επανάληψη του "φύγε" που αποτελεί συχνή πρακτική εκ μέρους παιδιών ή ατόμων με πρωτολεια γλωσσική ανάπτυξη προκειμένου να προσδωσουν έμφαση ή ένταση, έναντι λχ χρήσης υπερθετικου βαθμού ή χρονικών επιρρηματων (για παράδειγμα, φύγε 'τώρα'). Επίσης η χρήση πεζών χαρακτήρων αντί κεφαλαίων που και σημειολογικά και πρακτικά και συναισθηματικά προτιμώνται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κάπως παράδοξη. Στα σχολεία, όπως γνωρίζουμε, διδάσκεται με επιμονή η γραφή με μικρά και ένας άπειρος χρήστης ίσως τα προτιμήσει έναντι των κεφαλαίων, ανεξαρτήτως πλαισίου. Κοινώς, το συγκεκριμένο σύνθημα που κρατάει ο Αμιρ γραμμένο σε χαρτόνι με κόκκινα γράμματα που ο σχηματισμός τους καταμαρτυρά έλλειψη αυτοματισμών γραφής και πιθανή αντιγραφή (υπό τη μορφή ζωγραφικής των χαρακτήρων παρά γραφής τους - για εργονομικότητα, φορά κτλ ούτε κουβέντα βέβαια) από έντυπο ή ηλεκτρονικό κείμενο με συνήθη γραμματοσειρά που μάλιστα έχει ίσως μεταφραστεί, άγνωστο από ποια γλώσσα, στην ελληνική, είναι ύποπτο και δεν μοιάζει να προέρχεται από έστω κακό χρήστη της γλώσσας που όμως την έχει ως μητρική.





loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top