0
Αρχηγούς κρατών και επιφανείς πολιτικούς, επιχειρηματίες, καθώς και προσωπικότητες της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού που έχουν επενδύσει την περιουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους αποκάλυψε μία νέα διαρροή εγγράφων από δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα, ρίχνει φως στον μυστικό κόσμο των υπεράκτιων οικονομικών κέντρων της υφηλίου.


Τα 13,5 εκατ. έγγραφα, από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων- μεταξύ άλλων μετέχουν οι εφημερίδες Le Monde, Süddeutsche Zeitung, New York Times, Guardian και το BBC- και τώρα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. 
Αποκαλύπτουν πως οι πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούν αυτόν τον μυστικό κόσμο: περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες. 

Η συνολική διαρροή φτάνει τα 1,5 Terrabyte, κοινώς το μέγεθος ενός ολόκληρου σκληρού δίσκου γεμάτου αποκαλύψεις. 

Αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης. 

Οι... βασιλικές offshore

Τα «Paradise Papers» αποκαλύπτουν...  σημεία και τέρατα. Περίπου δέκα εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική  περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε funds στα Νησιά Κέιμαν και τις Βερμούδες.

Ένα μικρό ποσό έχει καταλήξει σε μία εταιρία που βρίσκεται πίσω από το BrightHouse, μία αλυσίδα που έχει κατηγορηθεί για παράνομο δανεισμό. 

Επίσης, ένα μέρος των χρημάτων κατέληξαν σε έναν έμπορο, ο οποίος κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

Επενδύθηκαν σε ταμεία στις Νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο παρέχει στην Βασίλισσα ένα εισόδημα και διαχειρίζεται τις επενδύσεις για την ιδιωτική περιουσία της αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών.

Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στις επενδύσεις και καμία υπόννοια ότι η βασίλισσα δεν πληρώνει φόρους, αλλά μπορεί να τεθούν ερωτήσεις σχετικά με το εάν η βασίλισσα πρέπει να επενδύει offshore. 

Υπήρχαν μικρές επενδύσεις στην εταιρεία BrightHouse, η οποία κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε τους φτωχούς, και την αλυσίδα Threshers, η οποία αργότερα ;έκλεισε, καθώς εμφανίστηκε να χρωστάει φόρους 17,5 εκατ. λίρες, κάτι που κόστισε περίπου 6.000 θέσεις εργασίας.

Η ομάδα Τραμπ, οι Ρώσοι, το Twitter και το Facebook

Την ίδια ώρα, εμφανίζονται οι offshore δεσμοί υπουργών και συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ καθώς και σημαντικοί χορηγοί εμφανίζονται στα διαφυγόντα δεδομένα.

Ένας εξ' αυτών είναι ο Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος συμμετέχει σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει από το 2014 λάβει έσοδα από ρωσική εταιρεία ενέργειας, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαμπρός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, Twitter και Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.  

Οι επενδύσεις έγιναν μέσω του Γιούρι Μίλνερ, μεγαλοεπιχειρηματία της τεχνολογίας, ο οποίος έχει μερίδιο σε εταιρία που συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου

Η αποκάλυψη πιθανώς να αυξήσει την ανησυχία σχετικά με τη ρωσική επιρροή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τον ρόλο που έπαιξαν τα social media. Επίσης, ενδέχεται να δημιουργηθούν ερωτηματικά, τόσο για τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και για τον Κούσνερ.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, που έπαιξε κομβικό ρόλο στην εκλογή του χαρισματικού πολιτικού, εμπλέκεται και αυτός στο σκάνδαλο των Paradise Papers. Όπως αποκαλύφθηκε ήταν διαχειριστής του τραστ φοροδιαφυγής στα νησιά Κέιμαν

Ο Στίβεν Μπρόνφμαν, κληρονόμος της Seagram, που ενορχήστρωσε την επιτυχημένη υποψηφιότητα του Τριντό για την ηγεσία του Καναδικού Φιλελεύθερου Κόμματος, αλλά και της πρωθυπουργίας, συνδέεται μέσω της οικογενειακής επενδυτικής εταιρείας του σε μία σειρά διαδικτυακών συναλλαγών στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα νησιά Κέιμαν. 

Στη λίστα Apple, Nike, Uber και ο Bono

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και εταιρίες όπως η Nike, η Apple  η Uber και άλλες διεθνείς εταιρείες, που αποφεύγουν τους φόρους με ευφάνταστα λογιστικά κόλπα. 

Μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης, της μουσικής, αλλά και του κινηματογράφου προστατεύουν τον πλούτο τους μέσω πλειάδας offshore. Ένα από τα ονόματα που εμπλέκονται ήταν αυτό του frontman των U2, Μπόνο.

Ο Ιρλανδός τραγουδιστής, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Πολ Χιούσον, φέρεται ως επενδυτής στην μαλτέζικη εταιρεία Nude Estates, η οποία αγόρασε το εμπορικό κέντρο Aušra  έναντι 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, λίγο αφότου εγκαινιάστηκε το 2007

Η Μάλτα θεωρείται μία χώρα με χαμηλή φορολογία. Για τους ξένους επενδυτές ο φόρος που καταβάλλεται για τα κέρδη των εταιρειών μειώνεται στο 5%. 

Επίσης, δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο δίκτυο offshore για να αποκτήσουν μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Αρσεναλ και Εβερτον.

Δείτε το βίντεο:




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top