0
Σε έναν πραγματικό εφιάλτη εξελίσσεται ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές από την φονική κακοκαιρία που έπληξε την δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο.



Επίσης, νεκρή βρέθηκε μια γυναίκα σε εξωτερικό χώρο στην οδό Αίαντος στην Μάνδρα. Η γυναίκα ηλικίας 90 ετών βρέθηκε πάνω σε κάγκελα την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει από τα ορμητικά νερά.

Επίσης, άνδρας ηλικίας 40 με 50 ετών βρέθηκε νεκρός σε προαύλιο επιχείρησης στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών Θηβών στην Μάνδρα.

Άλλος ένας άνδρας ηλικίας 68 ετών, βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Επίσης, νεκρή είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα 82 ετών που πνίγηκε μέσα στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα αλλά και ένας ηλικιωμένος άνδρας 88 ετών το σπίτι του οποίου πλημμύρισε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δυστυχώς δεν κατάφερε να βγεί έγκαιρα από το σπίτι όπως τα άλλα μέλη της οικογένειάς του και έχασε την ζωή του.

Και η 82χρονη γυναίκα που έχασε την ζωή της εγκλωβίστηκε στο σπίτι. Ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος. Τα φερτά υλικά φαίνεται έφραξαν την έξοδο και δυστυχώς η γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Οι εικόνες που έρχονται συνεχώς από τα σημεία που έπληξε η κακοκαιρία αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.


"Ποτάμι" η Εθνική Οδός - Εκτροπή κυκλοφορίας

Εκτροπή της κυκλοφορίας πραγματοποιείται σε τμήματα της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, καθώς έχει μετατραπεί σε "ποτάμι" από τη μεγάλη συσσώρευση υδάτων. 

Ειδικότερα, στο 15,5ο χιλιόμετρο (ύψος Ασπροπύργου), στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 21ο χλμ (κόμβος Παραδείσου Ελευσίνας), στο ρεύμα προς Κόρινθο και στο 24ο χλμ (κόμβος Μάνδρας), στο ρεύμα προς Αθήνα.

Έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων, απευθύνει η Πυροσβεστική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο επιχειρήσεων, μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει λάβει πάνω από 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα στην παραπάνω περιοχή.

Έχουν συγκροτηθεί συνεργεία που με τη συνδρομή της αστυνομίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Ν. Τόσκα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Τόσκας θα μεταβεί άμεσα στην περιοχή.


Πρωτοφανείς καταστροφές στη Μάνδρα

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί και στη Μάνδρα Αττικής, όπου έχει μεταφερθεί το σοβαρό πρόβλημα, μετά τη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων από την καταρρακτώδη βροχή.

Τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.


Κλειστά τα σχολεία στη δυτική Αττική

Λόγω των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων, ύστερα από απόφαση των οικείων δημοτικών αρχών και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, "οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα. 

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν, όπου είναι απαραίτητο και να συνδράμουν τις αρμόδιες αρχές".


Από την περιφέρεια "συστήνεται ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ."


Παρέμβαση εισαγγελέα για την καταστροφή

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η εικόνα καταστροφής που εμφανίζουν μετά τη θεομηνία περιοχές στη Δυτική Αττική όπου μέχρι στιγμής καταγράφονται τουλάχιστον οκτώ θάνατοι.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα.

Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 15:30, με τη συμμετοχή των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Τόσκα, Δημήτρη Βίτσα, του γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Δέδε, του αρχηγού της Πυροσβεστικής και της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τα βαθιά του συλληπητήρια για την απώλεια ζωωών και τόνισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα.

Στη Μάνδρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατευθείαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις βιβλικές καταστροφές στην Μάνδρα. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα πηγαίνει στην περιοχή αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασαβούργο όπου βρέθηκε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, newsit

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top