0
Από την ώρα των ανακοινώσεων Τραμπ-Τσίπρα για τον εκσυγχρονισμό των F-16,έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού αυτών των αεροσκαφών. 


Όπως αναφέρει το militaire.gr, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη αναβάθμισης μέρους της δύναμης των F-16. Όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος…

Είναι απολύτως κατανοητή η “πολιτική διάσταση” της συμφωνίας. Η λεγόμενη “εξοπλιστική διπλωματία” χρόνια τώρα αποτελεί πρακτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων με μάλλον πενιχρά αποτελέσματα…

Ωστόσο υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να προσγειωθούμε. Σ΄ αυτή τη προσγείωση εντάσσεται και το ερώτημα: Αυτόν τον πύραυλο, τον Scalp ποιο αεροσκάφος της ΠΑ θα τον πετάξει αν χρειαστεί, σε λίγα χρόνια;

Η απάντηση είναι γνωστή. Ο ελληνικός παραλογισμός βρίσκει την έκφρασή του στην ΠΑ. Εκσυγχρονίζουμε τα αεροσκάφη F-16 ,που έχουν τη δική τους σημασία και αφήνουμε στην άκρη τα Mirage 2000 ,πολύ λιγότερα σε αριθμό που μπορούν να εκτοξεύσουν τα μοναδικά στρατηγικά όπλα που διαθέτει η χώρα στο οπλοστάσιό της!

Η λάθος εκτίμηση δεν ανήκει στη σημερινή κυβέρνηση. Είναι διαχρονική και διακομματική. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε. Πολλοί λένε ότι η αναβάθμιση όλων των Mirage 2000 στην έκδοση του M 2000-5 είναι πολύ ακριβή. Δεν μιλάμε καν για αναβάθμιση. Αναφερόμαστε στο απαραίτητο συμμάζεμα που πρέπει να γίνει στα αεροσκάφη για να είναι όλα ετοιμοπόλεμα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ειδικά αν η στιγμή είναι κρίσιμη και σοβαρή. Μπορεί τα γαλλικά Mirage να μην έχουν την ίδια “πολιτική βαρύτητα”, σίγουρα όμως έχουν πολύ μεγάλη επιχειρησιακή σημασία.

Συνεπώς το όποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ΠΑ θα πρέπει να το δούμε συνολικά κι όχι αποσπασματικά.


Όπως γράφτηκε υπάρχει δυσαρέσκεια του Γάλλου προέδρου Μακρόν για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στην Ουάσινγκτον. Αντί να δυσανασχετεί καλύτερο θα ήταν να επέμβει όσο του επιτρέπεται για να λογικέψει και τις δικές του εταιρείες στα απίθανα που ζητούν.

Το πόσο σημαντικός είναι ο SCALP είναι πασίγνωστο. Για όσους δεν το γνωρίζουν ή για όσους θέλουν να θυμηθούν η ιστορία και τα χαρακτηριστικά του:

Η ονομασία SCALP προέρχετα από τα  αρχικά  «Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général» που σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά σημαίνει «Γενικής Χρήσης Μακράς Ακτίνας Πύραυλος».


Η παραγγελία τους από την Ελλάδα έγινε το 2000 και 2003.

Κατασκευάζεται από την εταιρεία ΜΒDA. Συμπαραγωγή  Βρετανίας, Γαλλίας και  Ιταλίας. Το Βρετανικό όνομά του είναι Storm Shadow. Η ονομασία SCALP EG είναι η γαλλική.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας

Καθοδήγηση: GPS /INS + IIR (τελική φάση) με Terrain Masking και Terminal pop-up maneuver
Πολεμική Κεφαλή: Bomb Royal Augmenting Charge (BROACH) με τρεις τρόπους λειτουργίας βάρους 120 Kg
Εμβέλεια: 300 km (άλλες πηγές δίνουν εμβέλεια που ξεπερνά τα 560 km)
Βάρος: 1300 kg
Άνοιγμα Πτερύγων Καθοδήγησης: 2.84m
Μήκος: 5.1m
Πλάτος: 0.630 m
Ταχύτητα: 0.85 Mach
Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: M-2000-5
Στόχοι: Ευκολίες Αεροδρομίων, Ελλιμενισμένα Πλοία, Γέφυρες, Ενισχυμένοι στόχοι καθώς και Στόχοι στρατηγικού ενδιαφέροντος

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top