0
Την απόσυρση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την αντικατάστασή του με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη (18/10). 


Στόχος του υπουργείου, ειδικότερα, είναι να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο θα αναπροσαρμοστούν οι αξίες των ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός. Η αναπροσαρμογή αυτή θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου μάλιστα μιλώντας σε συνέδριο της Prodexpo, σημείωσε πως «στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός».

Στόχος η ελάφρυνση των χαμηλών ιδιοκτησιών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, απώτερος σκοπός είναι να βεβαιώνονται έσοδα 3,2 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο είναι θέμα πολιτικής της κυβέρνησης το πώς θα επιμερίζεται ο φόρος. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφέρει το βάρος στις υψηλότερες, κάτι το οποίο σημαίνει πως για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι για τα ακίνητα πάνω από κάποια αξία.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του ΦΑΠ έγινε για πρώτη φορά το1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, ο ΦΜΑΠ αφορούσε φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ για τους άγαμους, 487.200 ευρώ για τους έγγαμους, με προσαύξηση 61.650 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 73.400 ευρώ για καθένα από το τρίτο παιδί και πάνω.

Ο φόρος υπολογιζόταν με συντελεστές από 0,354% έως 0,944% επί της αντικειμενικής αξίας, για τα φυσικά πρόσωπα. Ο ΦΜΑΠ διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια και το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που αρχικά είχε όριο τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα τιμών

Στο μεταξύ, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε πως δρομολογείται η θεσμοθέτηση δευτεροβάθμιων επιτροπών, οι οποίες θα σπεύδουν να διορθώνουν τις τιμές που θα προκύψουν από τις υπό σύσταση 75 τοπικές επιτροπές καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Εξήγησε παράλληλα πως το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών ώστε να οριστικοποιηθεί το στατιστικό υπόδειγμα, ο αλγόριθμος που θα μετατρέπει τελικά τα εισερχόμενα δεδομένα σε τιμές ζώνης. Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια που οδηγούν σε μια οιονεί αξία του ακινήτου.

Ωστόσο, η ομάδα εργασίας διαπίστωσε, όπως άλλωστε και η συντονιστική επιτροπή, ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης.

«Στη συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες. Δεν μιλάμε για μια γενική αίσθηση της αγοράς που έχουμε όλοι. Μιλάμε για το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και της ανάλυσης των δεδομένων από τις διαφορετικές πηγές που ανέφερα», τόνισε.

Καταλήγοντας η κ. Παπανάτσιου διαπίστωσε με δεδομένες τις δυσκολίες πως «η λειτουργία των τοπικών επιτροπών είναι απαραίτητη και στη νέα εποχή».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top