0
Σκληρή ανακοίνωση μέσω της οποίας επιτίθεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και στον επικεφαλής υπουργό, Νίκο Τόσκα εξέδωσε η Ένωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.



Η Ένωση κατηγορεί μεταξύ άλλων τον κ. Τόσκα για «διώξεις κακών συνδικαλιστών», αλλά και αναβλητικότητα στις αποφάσεις του.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης

«Με επικοινωνιακό τρόπο φωτιές δεν σβήνονται.

Το πρώτο “κολασμένο τριήμερο” αυτού του καλοκαιριού, έφερε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο τα ζητήματα των καυτών προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και του μηχανισμού δασοπροστασίας.

Η αξιότιμη πολιτική ηγεσία, όπως έγκαιρα προειδοποιήσαμε σε ανακοίνωσή μας αρχές Μαΐου, παρέμεινε συνεπής στη πολιτική της διαπίστωσης των καυτών προβλημάτων, της αναβλητικότητας της εύρεσης λύσεων, της στοχοποίησης και των διώξεων εναντίων των “κακών συνδικαλιστών”, νομίζοντας ότι η βροχερή έναρξη του φετινού θέρους θα διατηρηθεί μέχρι τα σεπτεμβριανά πρωτοβρόχια.

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου η επικοινωνιακή διαχείριση της αντιπυρικής προετοιμασίας κορυφώθηκε με την ανάρτηση ως κεντρικής είδησης (http://www.fireservice.gr) την επίσκεψη του Αξιότιμου Αν. Υπουργού κ. Τόσκα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), όπου όπως διαβάζουμε:

“ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος σε ό,τι αφορά τη διασπορά εναέριων και επίγειων μέσων καθώς και τους σχεδιασμούς εν μέσω καύσωνα, ενώ παράλληλα, ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα και για την εφαρμογή του νέου έργου «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με την Κοινωνία της Πληροφορίας (Κ.τ.Π. ΑΕ), μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Δηλαδή,

– ανάγεται σε κεντρική είδηση η αυτονόητη παρουσία του αξιότιμου Υπουργού στο συντονιστικό κέντρο και η αυτονόητη συνεργασία του με τον Αξιότιμο Αρχηγό του Π.Σ.

– στις 29 Ιουνίου, δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ενημερώνεται ο Αξιότιμος Υπουργός για τη διασπορά εναερίων και επίγειων μέσων και για τα επιχειρησιακά θέματα (;)

Αν τα παραπάνω δεν είναι απλά μια επικοινωνιακή αστοχία, τότε τα πράγματα είναι πράγματι ανησυχητικά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το τριήμερο που ακολούθησε, της μετά φωτογραφιών επίσκεψης του Αξιότιμου κ. Τόσκα στο ΕΣΚΕ, ο Αξιότιμος κ. Υπουργός, κατανόησε με την πολύωρη παραμονή του σε πραγματικές συνθήκες επιχειρήσεων, το πραγματικό των προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, που και ο ίδιος δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να επιλύσει.

Επειδή ακόμα είναι νωρίς και το καλοκαίρι είναι μπροστά, πιστεύουμε ότι η επαφή με την σκληρή πραγματικότητα να εγείρει ευρείας κλίμακας αντανακλαστικά για να θωρακιστεί ο πυροσβεστικός μηχανισμός και να καταστεί στο μέγιστο αποτελεσματικός για χάρη της πατρίδας.

Επίσης ο Αξιότιμος κ. Υπουργός φρονούμε να είδε στην πράξη ότι σαφώς και τα αποκτήματα της νέας τεχνολογίας είναι καλοδεχούμενα και χρήσιμα, αλλά πρωτεύοντα ρόλο στις επιχειρήσεις κατάσβεσης έχουν οι διατιθέμενοι επιχειρησιακοί πόροι του Πυροσβεστικού Σώματος.

– Είναι καλοδεχούμενο το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά πρωτεύον ρόλο έχει τα οχήματα να είναι αξιόπιστα, επισκευασμένα από βλάβες, με καινούργια ελαστικά, ώστε να κινούνται και να επιχειρούν.

– Είναι εξαιρετικό για το συντονισμό η διαχείριση από οθόνη της θέσης των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά πρωτεύον ρόλο έχει να υπάρχει αξιόπιστο σύστημα ασύρματης επικοινωνίας για να μπορούν να συνεννοούνται στην πραγματική πραγματικότητα του πεδίου επιχειρήσεων.

– Είναι εξαιρετικό η επιτήρηση από μη επανδρωμένα αεροπλανάκια και εξαιρετικής επικοινωνιακής αξίας και τα εικονολαμβανόμενα από αυτά αρχειάκια εικόνας, αλλά πρωτεύον είναι να υπάρχουν επαρκή σε αριθμό και κατασβεστική ικανότητα εναέρια μέσα πυρόσβεσης για να υποστηρίζουν τις δύσκολες επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης.

– Είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον Έλληνα πολίτη, οι αεροδιακομιδές ασθενών με τα εναέρια μέσα του Π.Σ., (οι οποίες και διαφημίζονται καθ εκάστη μετά την ολοκλήρωσή της), αλλά θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη μέριμνα για τον μαχόμενο πυροσβεστικό υπάλληλο, όταν χρειάζεται υγειονομική περίθαλψη και διακομιδή.

Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, και ο υπηρεσιακός χρόνος είναι διαφορετικός του πολιτικού, όπως και η υπηρεσιακή ευθύνη, είναι διάφορη της αντίστοιχης πολιτικής.

Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί σε αυτό που συντελείται.

Και επίσης τα στελέχη της ΕΑΠΣ δεν πτοούνται ούτε από απειλές ούτε από διώξεις. Και αυτό το εργάκι το έχουμε δει και δεν μας φοβίζει.

Επίσης σήμερα που σε όλη τη χώρα, υπάρχει μέγιστη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών, καλούμε τους Έλληνες Πολίτες να συνδράμουν στην πατριωτική προσπάθεια για την αντιπυρική προστασία, τόσο με την αποφυγή χρήση πυρός όσο και με την έγκαιρη ειδοποίηση του 199 για τυχόν εστίες πυρκαγιών.

Τέλος επειδή η εκ πολιτικής ηγεσίας συνδρομή στο Πυροσβεστικό Σώμα, αναμένεται, απευθύνουμε την παράκλησή μας, προς τους Αγίους Τρείς Παίδες εν καμίνω, προστάτες του Π.Σ. και τους εορτάζοντες τη σήμερον Αγίους Θεοδότο, Δολινδουχ, Διομήδη Ευλάμπιο και Ασκληπιάδη, να τεθούν άφλεκτη αιγίδα στους μαχόμενους Πυροσβέστες και την πατρίδα μας».

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top