0

Μειωμένη ρευστότητα, υπερφορολόγηση, απουσία επενδύσεων και ουσιαστικά ανύπαρκτη χρηματοδότηση, είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την εξαμινιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.


Όπως τονίζεται στο προοίμιο της έρευνα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της λιτότητας, με την οικονομική πολιτική να παραμένει αβέβαιη από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη κλείσει η αξιολόγηση και κανείς δεν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Συνομοσπονδία:

Οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το α΄ εξάμηνο του 2017, παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% αναμένει επιδείνωση, ενώ μόλις το 11% αναμένει βελτίωση.
Το πρόβλημα της ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις γίνεται εμφανέστερο, εφόσον ληφθεί υπόψη ότι μόνο το 30% αντλεί τη ρευστότητά του μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επενδυτικές του δαπάνες, ενώ το 31,4% θα μειώσει τις επενδύσεις του. Η εικόνα είναι καλύτερη για τις σχετικά μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Τα «λουκέτα» αποτελούν την απτή απόδειξη της κρίσης που διέρχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς στο διάστημα Αύγουστος 2016- Ιανουάριος 2017 18.410 διέκοψαν τη δραστηριότητά τους.

Ακόμη πιο δυσοίωνη είναι, όμως, η εκτίμηση για το τρέχον α' εξάμηνο, με τη ΓΣΕΒΕΕ να κάνει λόγο για πιθανότητα διακοπής λειτουργίας 18.7000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει στην απώλεια 34.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top