0
Με 175 ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο για τον “γάμο” και την τεκνοθεσία των ΛΟΑΤΚΙ+ με την κυβερνητική πλευρά να βασίζεται στις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας για να καταφέρει να το κάνει νόμο του κράτους.


Τα «όχι» ήταν 77 και δύο δήλωσαν «παρών» ενώ τις 46 έφτασαν οι αποχές. 

Aναλυτικά: Ψήφισαν 254 βουλευτές, οι 175 εκ των οποίων ψήφισαν «ναι», οι 76 «όχι» και οι άλλοι δύο «παρών». Τα «παρών» προέρχονται από τη Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ανεξάρτητο βουλευτή (που αποχώρησε από την Πλεύση) Μιχάλη Χουρδάκη.


Από τη ΝΔ 52 βουλευτές ψήφισαν «ΟΧΙ» ή απείχαν. Ουσιαστικά έχει απωλεστεί η δεδηλωμένη, δηλαδή η στήριξη της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Είκοσι βουλευτές ψήφισαν «ΟΧΙ» και 31 απείχαν. 

Ακόμα και αν ληφθούν υπ’όψιν μόνο οι 21, η ΚΟ της ΝΔ απόψε μειώθηκε στους 138!

Τυπικά, επιβιώνει η κυβέρνηση, χάρη στις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας που στήριξαν το εκτρωματικό νομοσχέδιο.

Απουσίασαν συνολικά 45 βουλευτές, ενώ  την Πλεύση Ελευθερίας να είναι η μόνη από τις παρατάξεις που στήριξαν και επισήμως το επίμαχο αυτό νομοσχέδιο, που είδε σύσσωμα τα έξι μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας να το υπερψηφίζουν.

Είναι απίστευτο και πρωτοφανές, αλλά η ονομαστική ψηφοφορία δεν ανακοινώθηκε σε ότι αφορά τα ονόματα των ψηφισάντων! Θα ανακοινωθεί μάλλον αύριο!

Γιατί τίθεται ζήτημα «δεδηλωμένης» για την κυβέρνηση – Το όριο των 120 βουλευτών που αναφέρει ξεκάθαρα το Σύνταγμα


Κατά την χθεσινή ψηφοφορία όπου υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα παραδίδονται ανήλικα παιδιά σε ΛΟΑΤΚΙ+ «παντρεμένους», 52 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» ή απείχαν και αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει την «δεδηλωμένη» γιατί έπεσε κάτω όχι από το όριο των 151 αλλά το κατώτατο όριο των 120 βουλευτών!

Η αρχή της δεδηλωμένης είναι όρος του Συνταγματικού Δικαίου και ορίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 από τους 300 για τη Βουλή των Ελλήνων.

Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους.

Αυτό αναφέρεται ρητώς από το Σύνταγμα.

Όμως χθες το ν/σ της κυβέρνησης ψηφίστηκε από 106 βουλευτές της ΝΔ! Δηλαδή πολύ λιγότερους από τους 120 που χρειαζόντουσαν για να μην τίθεται «θέμα» εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όσο κι αν θέλει να προσποιηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αυτό τελικά θα υπάρξει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, στην περίπτωση που τα “ναι” της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι λιγότερα από 120 θα αφήσει αιχμές περί (τυπικής και όχι ουσιαστικής) απώλειας της δεδηλωμένης, αν και αυτό αφορά τις πολιτικές εντυπώσεις αυτή την στιγμή, αλλά επί του πρακτέου η κυβέρνηση «απονομιμοποιείται» πρωτίστως στα «μάτια» των ψηφοφόρων της που σε ποσοστό 80% είναι εξοργισμένοι με την υπερψήφιση ενός ν/σ που θα παραδίδει ανήλικα παιδιά σε ΛΟΑΤΚΙ+ «παντρεμένους».

Συνοπτικά, τα 21 όχι της ΝΔ: Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Γιώργος Καρασμάνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης,

Oι θέσεις όσων ψήφισαν «όχι» είναι ξεκάθαρες και οι ίδιοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Οι αποχές

ΝΔ 31: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.



Δείτε το τελικό αποτέλεσμα:


Η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 23:00 με το νομοσχέδιο να καταψηφίζεται συνολικά από Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες αλλά και πολλούς βουλευτές.

Άλλοι δε αποφάσισαν την αποχή για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στις κομματικές τους ομάδες.

Μετά από συζήτηση δύο ημερών οι βουλευτές ψήφισαν αλλά η ψηφοφορία επιλέχθηκε να είναι ψηφιακή και δεν ακούστηκε ο κατάλογος των ονομάτων καθώς πολλοί δεν θα ήθελαν να υπάρχει ηχητικό βίντεο με αναφώνηση του ονόματός τους και την λέξη “ΝΑΙ”.

Τα 21 «Όχι» της ΝΔ

Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Καρασμάνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης,
Οι αποχές

ΝΔ 31: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

ΠΑΣΟΚ 11: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.

Νέα Αριστερά 2: Χουσεΐν Ζεΐμπέκ, Φερχάτ Οζγκιούρ.

ΣΥΡΙΖΑ 2: Όθων Ηλιόπουλος, Παύλος Πολάκης – Και ένα «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top