0
Δήμος και Περιφέρεια επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο για το σπασμένο φράγμα στον Καλέντζη. Παραδοχή του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, που ακολούθησε την αποκάλυψη ιδιοκτήτη χωματουργικού μηχανήματος που έσπασε το ανάχωμα.

Την οργή των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία προκαλούν οι διαδοχικές αποκαλύψεις για παρεμβάσεις σε φράγματα της περιοχής προκειμένου να σωθούν από τα φαινόμενα οι πόλεις της Καρδίτσας και της Λάρισας, σε βάρος χωριών της περιοχής που βρίσκονται σήμερα κάτω από τη λάσπη.


Στο μικροσκόπιο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το σπάσιμο του αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη, που κατεύθυνε το ορμητικό νερό στην περιοχή του Παλαμά, μετά από μαρτυρία ιδιοκτήτη χωματουργικού μηχανήματος που βρέθηκε εκείνη την ώρα στην περιοχή, που ακολούθησε την παραδοχή του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, με τον τελευταίο να "ρίχνει" τις ευθύνες στον δήμαρχο Παλαμά και εκείνος να τις αποποιείται.


Οι τελευταίες εξελίξεις, έρχονται να ακολουθήσουν την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που μεταξύ άλλων εξετάζει τις καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τους Δήμους της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Ιδιοκτήτης χωματουργικού μηχανήματος: Πήρα εντολή να σπάσω το ανάχωμα

Τις τελευταίες ώρες, ιδιοκτήτης χωματουργικού μηχανήματος παραδέχθηκε στην τηλεόραση του Alpha ότι ο ίδιος έκανε "παρέμβαση" στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μου δόθηκε εντολή να κάνω παρέμβαση. Η εντολή μού δόθηκε από εκεί που είμαι μισθωμένος. Εμάς μας επιτάσσει για επιφυλακή η Περιφέρεια. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας. Σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι. Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή».

Παραδοχή του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας ότι έδωσε εντολή

Λίγες ώρες μετά, ο ανιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος τοποθετήθηκε για το συμβάν, λέγοντας: «Είχαμε μισθωμένα συνολικά 30 μηχανήματα. Έται ήταν και ένα μηχάνημα εκεί στον Κοσκινιά. Είχε φουσκώσει ο Καλέτσης και έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά, τον κ. Σακελλαρίου και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα γιατί θα πνιγεί ο Κοσκινάς. Του απάντησα ότι αν θεωρεί ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη, να το κάνει. Τομή είχε γίνει και στον Ιανό και στον Διομίδη».

Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Νούσιας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον δήμαρχο Παλαμά, εμπιστεύτηκε την εμπειρία του. «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα», ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος έδωσε εντολή για παρέμβαση στον χωματουργό. «Είπα στον χωματουργό "κάνε ότι πρέπει για να σωθεί το χωριό". Μου λέει "ακόμα και το ανάχωμα;" "ακόμα και το ανάχωμα" είπα».

Δήμαρχος Παλαμά: Δεν είχα καμία σχέση με τις αποφάσεις

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου μιλώντας στο Open επέμεινε πως δεν είχε καμία σχέση με τις αποφάσεις και πως ζήτησε μόνο μηχανήματα και όχι να πέσουν τα αναχώματα, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να αποδοθούν οι ευθύνες για τις ευρύτερες καταστροφές στους δημάρχους των γύρω περιοχών.

«Δυστυχώς, για τον τόπο μου, η επιλογή του περιφερειάρχη ήταν τόσο ανεπαρκής, επέλεξαν έναν άνθρωπο ανεπαρκή και άχρηστο. Εκ των πραγμάτων αυτό αποδεικνύεται» είπε αφήνοντας αιχμές για τον Κώστα Αγοραστό.

«Εγώ δεν τίποτα. Έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, θα αποδοθούν οι ευθύνες. Είναι φανερό ποιος έδωσε την εντολή.» είπε στη συνέχεια.

Κικίλιας και Αγοραστός κάνουν λόγο για fake news και ψέματα

Ερώτηση για το ανάχωμα είχε δεχθεί τις πρώτες μέρες της καταστροφής και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν έγινε καμία παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε ανακατεύθυνση των υδάτων. Προσοχή στα fake news, ιδιαίτερα όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές», είχε απαντήσει.

Νωρίτερα σήμερα, στο ίδιο κλίμα και ο κ. Αγοραστός τοποθετήθηκε για την έρευνα της Δικαιοσύνης που τον βάζει στο στόχαστρο, λέγοντας πως "η έρευνα της δικαιοσύνης είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη έτσι ώστε να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα".

Σημειώνεται ότι άλλη μια περίπτωση παρέμβασης σε φράγμα, αυτό του Ενιπέα, έχει δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις, με τριάντα κατοίκους του κατεστραμμένου χωριού της Φαρκαδόνας, να καταθέτουν ομαδική μήνυση κατά όλων των αρμοδίων Αρχών. Ο δικηγόρος των πολιτών εκτόξευσε κατηγορίες κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι δόθηκε εντολή να σπάσει το φράγμα του ποταμού προκειμένου να σωθεί η Καρδίτσα από τα ορμητικά νερά και με αποτέλεσμα τα νερά των πλημμυρών να πνίξουν τα γύρω χωριά.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top