0
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια του αρχαίου κόσμου φαίνεται ότι λύθηκε.

Μετά από χρόνια εικασιών και παράξενων θεωριών συνωμοσίας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν επιτέλους τους λόγους για τους οποίους ο πολιτισμός των Μάγια απλά εξαφανίστηκε αφού ευδοκίμησε για χιλιάδες χρόνια.

Το πώς και γιατί ο πληθυσμός των 19 εκατομμυρίων ανθρώπων μπορούσε ξαφνικά να διαλυθεί θεωρούνταν για καιρό ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια του αρχαίου κόσμου.

Ενώ οι απόγονοί τους μπορούν ακόμη να βρεθούν σε ολόκληρη την Κεντρική Αμερική, οι Μάγιας εγκατέλειψαν τις πόλεις τους τον 8ο ή τον 9ο αιώνα.

Οι αστικοποιημένες πεδινές περιοχές της χερσονήσου Γιουκατάν, όπως το Τικάλ, μετατρέπονται από πολύβουες πόλεις σε ερείπια μέσα σε μια περίοδο 100 ετών - αλλά κανείς δεν ήξερε ακριβώς γιατί.

Έχουν ακουστεί πολλά! Από εκπαιδευμένες εικασίες για το τι συνέβη, όπως ο πόλεμος και οι πανδημίες, μέχρι εκείνους που πιστεύουν ότι συνέβησαν εξωγήινες εισβολές ή υπερφυσικές δυνάμεις.

Στο βιβλίο του Collapse του 2005, ο Αμερικανός γεωγράφος, ιστορικός, ορνιθολόγος και συγγραφέας δημοφιλών επιστημών Jared Diamond διατύπωσε τη θεωρία ότι μια παρατεταμένη ξηρασία, η οποία επιταχύνθηκε και επιδεινώθηκε από την αποψίλωση των δασών, ήταν η τελευταία σταγόνα που έκανε έναν αξιόλογο πολιτισμό να καταρρεύσει.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κοπή πάρα πολλών δέντρων για να δημιουργηθεί χώρος για τη γεωργία και για καύσιμα για το μαγείρεμα και για τις εκπληκτικές κατασκευές τους, οδήγησε σε μειωμένη ικανότητα της γης να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία.

Αυτό σήμαινε ότι εξατμιζόταν λιγότερο νερό, δηλαδή λιγότερα σύννεφα και 5-15% λιγότερη βροχή κατά τη διάρκεια ενός αιώνα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top