0
Εκατοντάδες μυστηριώδη κοσμικά νήματα τα οποία που δείχνουν προς την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στην καρδιά του Γαλαξία μας ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

Τα παράξενα νήματα, καθένα από τα οποία εκτείνεται πέντε έως 10 έτη φωτός στο διάστημα, μοιάζουν με τις τελείες και τις παύλες του κώδικα Μορς σε τεράστια κλίμακα. Απλώνονται από το γαλαξιακό κέντρο σε απόσταση 25.000 ετών φωτός από τη Γη σαν κατακερματισμένες ακτίνες σε έναν τεράστιο τροχό.


Ο Farhad Yusef-Zadeh, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Evanston του Ιλινόις, δήλωσε ότι «έμεινε άναυδος» όταν ανακάλυψε τις δομές σε δεδομένα που ελήφθησαν από το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στο Βόρειο Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής.

Τι είδε το πιο ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο
Το παρατηρητήριο, το πιο ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, κατέγραψε εικόνες των νημάτων κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς έρευνας 200 ωρών στον γαλαξιακό πυρήνα. Ο Yusef-Zadeh δήλωσε στον Guardian: «Φαίνεται ότι όλα επιστρέφουν στη μαύρη τρύπα. Μας λένε κάτι για τη δραστηριότητα της ίδιας της μαύρης τρύπας».

Πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο Yusef-Zadeh βρήκε πολύ μεγαλύτερα, κάθετα νήματα γύρω από τον Τοξότη Α*, τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από ένα άλλο τηλεσκόπιο που ονομάζεται Very Large Array στο Νέο Μεξικό. Οι δομές αυτές κρέμονται κάθετα στο επίπεδο του δίσκου του Γαλαξία μας και έχουν μήκος 150 έτη φωτός από πάνω προς τα κάτω.

Το τι δημιούργησε τα πολυπληθέστερα κάθετα νημάτια δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι διαθέτουν ισχυρά μαγνητικά πεδία και εκπέμπουν ραδιοκύματα καθώς επιταχύνουν τα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας στα όρια της ταχύτητας του φωτός.

Σύμφωνα με τον Yusef-Zadeh, οι ερευνητές -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου- ήταν τόσο απασχολημένοι με την ενασχόληση με τη φύση των γιγάντιων κάθετων νημάτων που η ύπαρξη των μικρότερων, οριζόντιων νηματίων που οδηγούν στο κέντρο του Γαλαξία μας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

«Η έμφαση δόθηκε στην κατανόηση των κάθετων νημάτων. Οι οριζόντιες δομές κατά κάποιο τρόπο δεν καταγράφηκαν», δήλωσε ο Yusef-Zadeh. «Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ξαφνικά βρήκαμε έναν νέο πληθυσμό δομών που φαίνεται να δείχνουν προς την κατεύθυνση της μαύρης τρύπας. Πραγματικά, έμεινα άναυδος όταν τις είδα».

«Αν δεν υπήρχε το MeerKAT αυτά δεν θα είχαν εντοπιστεί», πρόσθεσε. «Δεν ήμασταν ποτέ σε θέση να αφιερώσουμε τόσο χρόνο στο κέντρο του γαλαξία».

Τα μικρότερα, οριζόντια νήματα που απλώνονται από το κέντρο του Γαλαξία μας ήρθαν στο επίκεντρο όταν οι επιστήμονες αφαίρεσαν το φόντο και φιλτράρισαν το θόρυβο από τις εικόνες του MeerKAT. Ο Yusef-Zadeh πιστεύει ότι οι δομές, που περιγράφονται στο Astrophysical Journal Letters, σχηματίστηκαν μέσω μιας διαφορετικής διαδικασίας από τα μεγαλύτερα, κάθετα νήματα.

Υποπτεύεται ότι μια έκρηξη υλικού από τη μαύρη τρύπα πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια χτύπησε τα γύρω αστέρια και νέφη αερίου, δημιουργώντας λωρίδες καυτού πλάσματος που κατευθύνονται προς τη μαύρη τρύπα. Το φαινόμενο μοιάζει με το να φυσάμε κηλίδες μπογιάς σε έναν καμβά με ένα πιστολάκι μαλλιών.

«Η εκροή από τη μαύρη τρύπα αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα που συναντά και παραμορφώνει το σχήμα τους», δήλωσε ο Yusef-Zadeh. «Είναι αρκετό για να φυσήξει τα πάντα προς την ίδια κατεύθυνση».

Μελετώντας τα κοσμικά νήματα, οι αστρονόμοι ελπίζουν να καταλάβουν περισσότερα για την περιστροφή της κεντρικής μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας και του δίσκου συσσώρευσης του προσπίπτοντος υλικού που στροβιλίζεται γύρω της.

«Αυτές δεν πρόκειται να είναι οι τελευταίες εικόνες του κέντρου του γαλαξία», δήλωσε ο Yusef-Zadeh. «Ο γαλαξίας μας είναι πλούσιος σε πολλές δομές που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top