0
Μια πύρινη σφαίρα 100 φορές μεγαλύτερη του ηλιακού συστήματος η οποία πέρασε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη, παρατήρησαν αστρονόμοι.

Η έκρηξη πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα γιγάντιο νέφος αερίου που «καταβρόχθισε» μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα και σημειώθηκε 8 δισ. έτη φωτός μακριά σύμφωνα δημοσίευση της σχετικής μελέτης στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Θραύσματα του νέφους θα είχαν «καταβροχθιστεί», στέλνοντας κρουστικά κύματα στα απομεινάρια του, καθώς και σε έναν μεγάλο σκονισμένο σχηματισμό σε σχήμα ντόνατ γύρω από τη μαύρη τρύπα. Τέτοια γεγονότα είναι πολύ σπάνια και τίποτα σε αυτή την κλίμακα δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η έκρηξη, γνωστή ως AT2021lwx, είναι το αποτέλεσμα ενός γιγάντιου νέφους αερίου, πιθανότατα χιλιάδες φορές μεγαλύτερου από τον ήλιο μας. 

Πέρυσι μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Φίλιπ Γουάιζμαν από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ανέλυσε το φως από το καταγεγραμμένο συμβάνς, γεγονός που τους επέτρεψε να υπολογίσουν την απόστασή του, ήτοι 8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Ο Δρ Γουάιζμαν περιέγραψε τη στιγμή που υπολογίστηκε η φωτεινότητα του φαινομένου. «Σκεφτήκαμε “Θεέ μου, αυτό είναι εξωφρενικό!”».

Η έκρηξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2020 από την εγκατάσταση Zwicky Transient Facility στην Καλιφόρνια, η οποία ερευνά τον νυχτερινό ουρανό για ξαφνικές αυξήσεις στη φωτεινότητα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν κοσμικά γεγονότα, όπως υπερκαινοφανείς ή διερχόμενους αστεροειδείς και κομήτες.
  • Με πληροφορίες από BBC

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top