0
Χαίρετε, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ… άνοιξε η πόρτα του τρελάδικου και ο καθένας λέει ό,τι να 'ναι (θα πείτε, εδώ τα έλεγαν προεκλογικά) στη ΝΔ μελετούν προσεκτικά τα αποτελέσματα στον εκλογικό χάρτη, κυρίως εκεί που θεωρούν ότι υστέρησαν, δηλαδή στη βόρεια Ελλάδα, αν και σχεδόν παντού ήταν πρώτο κόμμα.

Μητσοτάκης

-Μία ιδέα που έχει πέσει στο επιτελείο του Μητσοτάκη είναι να… μην αφήσει γωνιά που να μην πάει, κυρίως στη Μακεδονία και να φτάσει φυσικά μέχρι το Άγιον Όρος. Ό,τι υπάρχει εκ δεξιών της ΝΔ και… του Κυρίου δεν θα τ’ αφήσουν χωρίς προσέγγιση, γιατί από εκεί θεωρούν ότι μπορεί να κερδίσουν μερικές ακόμα μονάδες.
Ανδρουλάκης
-Στο μεταξύ στο ΠΑΣΟΚ, αφού άφησαν τα πανηγύρια για το 11,5% άρχισαν να σκέφτονται πώς θα το πάνε για να κερδίσουν δύο –τρεις πόντους ακόμα. Η πρώτη κίνηση είναι το «πάρ’ το ανάποδα» του αρχηγού Νίκου που σταμάτησε να βρίζει τον Μητσοτάκη και να ασχολείται με το αγαπημένο του θέμα, τις υποκλοπές. Προγραμματικός λόγος και πολιτική αντιπαράθεση με θέσεις είναι η νέα γραμμή, η οποία και είναι σίγουρα πιο σωστή, ε;

Τσίπρας

-Δύο λόγια από τη χθεσινή παρουσία – ομιλία του Τσίπρα στα στελέχη του. Πρώτα απ’ όλα μου έκανε εντύπωση ότι αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (πλην Τσακαλώτου) να μη μιλήσει κανείς στην Κεντρική Επιτροπή, να γίνει μία αυτοκριτική, ρε παιδί μου, έπειτα από τέτοιο κακό που συνέβη. Τώρα, που θα στείλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους με υπόμνημα ή με email, μου φαίνεται μάλλον καινοτόμο! Ο ίδιος ο Τσίπρας εμένα μου φάνηκε ειλικρινής μέσα στο… χάσιμό του, κι αυτό γιατί αφού είπε ότι εγώ φταίω για όλα, ε, μετά περιέγραψε όχι και τόσο κομψά το μπάχαλο του κόμματος που ηγείται. Σταχυολογώ: «Να είμαστε πιο σοβαροί», «μερικοί από εμάς δεν έχουν καταλάβει τίποτα», «να αλλάξουμε την καμπάνια», «γιατί συνέβη το αποτέλεσμα», «γιατί δεν το καταλάβαμε», «ποιες κοινωνικές μεταβολές έχουν συμβεί στην κοινωνία μας» κ.λπ. κ.λπ. Βέβαια, τα περισσότερα από αυτά τα ερωτήματα έπρεπε να τα είχε απαντήσει ο ίδιος στο μυαλό του εδώ και χρόνια, γιατί αφορούν τον ίδιο και όχι… τη Θεανώ που δεν ξέρει πόσα βγάζει η μεσαία τάξη. Τώρα ο μπαμπούλας της Δεξιάς, όπου στον ρόλο αυτό θα ξαναμπεί ο Μητσοτάκης, μπας και φοβηθεί ο κόσμος και ξαναδώσει πίσω ένα ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ… είναι μία στρατηγική, δεν αντιλέγω. Αλλά δεν μοιάζει και πολύ πειστική, πια.

Πόπη

-Τι συνέβη με την Πόπη λοιπόν, και ήτανε στο μείνε-φύγε τα τελευταία 48ωρα; Η αλήθεια είναι ότι η Πόπη έφαγε… δυο – τρεις ψιλές από αυτούς τους καλούς ανθρώπους (+53 και λοιπές αντιτσιπρικές δυνάμεις εντός ΣΥΡΙΖΑ… αν υπάρχουν) και πήγε και υπέβαλλε στον αρχηγό παραίτηση. Προχθές έγιναν αυτά, το πρωί νομίζω, αλλά το βράδυ ο Τσίπρας της το ξεκαθάρισε ότι τη στηρίζει, αλλά αυτή πάλι δεν αισθάνθηκε και τόσο σίγουρη, μέχρι χθες το απόγευμα που προφανώς της επιβεβαίωσε ο ίδιος ότι θα την κρατήσει. Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτό το αποτέλεσμα η δουλειά αυτή του εκπροσώπου έγινε δύσκολη, έως πολύ δύσκολη. Δεν την έχει κανένας για... πρωινό.

Το momentum και τα σενάρια για την Alpha Bank

-Οι εξελίξεις στην αγορά τρέχουν με υψηλές ταχύτητες. Η διοίκηση της Alpha Bank χρειάστηκε μόλις δύο εβδομάδες για να περάσει από την ανακοίνωση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη συναλλαγή Ηermes, που απαλλάσσει την τράπεζα από μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 650 εκατ. Εφόσον οι επόμενες εκλογές οδηγήσουν σε ανάλογο αποτέλεσμα και η χώρα παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική τροχιά, η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το momentum και η αποεπένδυση του ΤΧΣ θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις. Υποθέτω πως οι φήμες που κυκλοφόρησαν χθες στην αγορά για πακέτο της ALPHA BANΚ δεν έχουν βάση και ειδικά σε μια συγκυρία όπως αυτή, αλλά κάπως έτσι δεν θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα; Για παράδειγμα, με έναν ταυτόχρονο συνδυασμό private placement και δημόσιας διάθεσης για το 9% του ΤΧΣ;

Η Lamda παντρεύεται;

-Το μήνυμα τελευταία εκπέμπεται σταθερά κι από διαφορετικές πηγές: Η μετοχή μας είναι υποτιμημένη, περιμένετε εξελίξεις και αλλά τέτοια ανάλογα, που παραπέμπουν σε προετοιμασίες γάμου, στολισμούς και εορταστικές διαδικασίες για τη διοίκηση της Lamda Development. Τώρα πάντως που ξεκινά το βαρύ κατασκευαστικό κομμάτι της αξιοποίησης του Ελληνικού, λένε πως θα χρειαστούν και νέοι συνεταίροι με τεχνογνωσία για την έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση του έργου. Η στήλη θα πρότεινε καλύτερα να κρατάτε μικρό καλάθι, αλλά ορισμένοι στην αγορά υποστηρίζουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν.

Το turnaround της ΔΕΗ φέρνει μέρισμα

-Η ΔΕΗ επέστρεψε σε καθαρή κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έπειτα από μακρά περίοδο ζημιογόνων αποτελεσμάτων, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο άλμα προς τον αναθεωρημένο στόχο της διοίκησης Στάσση για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από 1,1 δισ. ευρώ προηγουμένως. Η μετοχή έκανε ένα άλμα πάνω από τα 9 ευρώ τις προηγούμενες συνεδριάσεις και «είδε» ακόμη και τα 9,50 ευρώ. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με ενδιαφέρον για το πώς θα κινηθεί πλέον η ΔΕΗ δεδομένου του momentum που έχει αποκτήσει από τα θετικά αποτελέσματα (επαναλαμβανόμενο EBITDA 280,5 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2023, από 170 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022), του πλάνου για αύξηση των επενδύσεων με αιχμή τις ΑΠΕ αλλά και επιπλέον από τις συνέργειες που προκύπτουν από τις πρόσφατες εξαγορές, με το κλείσιμο της συναλλαγής για την ENEL Romania να αναμένεται έως το τέλος του γ΄ τριμήνου. Ο Γ. Στάσσης πάντως είπε για τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, ότι θέτουν τις βάσεις για την επιστροφή στην διανομή μερισμάτων, αρχής γενομένης από το 2024 με βάση την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης.

Στο εμπορικό real estate ο κυρ Παντελής

-Στο… εμπορικό real estate φιλοδοξεί να μπει, κατά τα φαινόμενα, ο μεγαλοξενοδόχος Παντελής Μαντωνανάκης. Όχι ότι σκοπεύει να στήσει καμία… ΑΕΕΑΠ, αλλά προφανώς βλέποντας άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που μισθώνουν καταστήματα βγάζοντας σημαντικά πρόσθετα έσοδα, είπε να τις μιμηθεί. Έτσι λοιπόν πρόσφατα είχαμε τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας «Ήλιος Α.Ε.», που λειτουργεί τα ξενοδοχεία στην Κρήτη Elounda Beach και Elounda Bay Palace. Η τροποποίηση αφορούσε το άρθρο περί του σκοπού της επιχείρησης και εκεί εκτός από όλα τα άλλα προστέθηκε και «η εκμίσθωση εμπορικών ακινήτων, καταστημάτων κ.λπ., προς εμπορική ή άλλη εκμετάλλευση προς εξυπηρέτηση των τουριστικών σκοπών της εταιρείας». Θα δούμε και στην πράξη τι έχει στο μυαλό του…

250 επενδυτικά σχέδια στο στάδιο της τελικής έγκρισης

-Τον περασμένο Ιούνιο, η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης την πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης, για τους Ελληνικούς Λευκόλιθους. Ήταν επενδυτικό σχέδιο μόλις 8 εκατ. ευρώ. Έναν χρόνο αργότερα, έχουν ήδη υπογραφεί 145 δανειακές συμβάσεις για επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,5 δισ. προέρχονται από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (επιτόκιο από 0,35% έως 1%). Περίπου 1,2 δισ. αφορά στους ίδιους πόρους των επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν τα σχέδια και 2,3 δισ. είναι τα δάνεια που χορήγησαν οι εμπορικές τράπεζες. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στάδιο της τελικής έγκρισης βρίσκονται άλλα 250 επενδυτικά σχέδια, ενώ στόχος είναι να χορηγηθούν φθηνά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης 11,8 δισ. ευρώ. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι φθηνές χρηματοδοτήσεις και οι διαδικασίες έγκρισης έχουν περάσει από τον εξονυχιστικό έλεγχο της ΕΔΕΛ, της Κομισιόν, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των άλλων αρμόδιων κοινοτικών οργάνων, χωρίς -μέχρι στιγμής- να έχει υπάρξει κάποια παρατυπία ή παράβαση των κανονισμών.

Φτιάχνουν funds στο εξωτερικό για την Ελλάδα οι χρηματιστές

-Η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα αλλά για το Χρηματιστήριο σημαντικότερη είναι η αναβάθμισή του, δηλαδή η επιστροφή -έπειτα από 10 χρόνια- στις λεγόμενες «ώριμες» αγορές, μια απόφαση του FTSE που ενδεχομένως δεν θα αργήσει, με ορισμένους να πιθανολογούν πως θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Στο μεταξύ ορισμένοι Έλληνες χρηματιστές δεν περιμένουν τους εγχώριους μικροεπενδυτές να ξυπνήσουν κι έχουν ξεκινήσει ήδη τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο Λονδίνο, τη Ζυρίχη και το Λουξεμβούργο. Αναζητούν και προσελκύουν μεγάλους τελικούς πελάτες που βλέπουν τις επιλογές τους στην υπόλοιπη Ευρώπη να περιορίζονται. Δημιουργούν Funds που θα επενδύουν αποκλειστικά στην Ελλάδα, θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική της αναβάθμισης και θα προσφέρουν καλές αποδόσεις από τις οποίες οι ίδιοι θα απολαμβάνουν success fees.

Πόσο πάει το… όνομα;

Μη νομίζετε ότι οι αλλαγές ονομάτων σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, από υπουργεία μέχρι ρυθμιστικές αρχές, είναι ανέξοδες. Για παράδειγμα, η πρόσφατη αναβάθμιση και μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, γνωστότερης ως ΡΑΕ, σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα κοστίσει 12.400 ευρώ. Αυτό προκύπτει από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της Αρχής, με ημερομηνία 26 Απριλίου 2023, για έγκριση δαπάνης που αφορά στην παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών/προμηθειών για την αλλαγή Ονόματος Φορέα (αλλαγή ονόματος σε ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, ΕΑΠ, Τράπεζες, ΕΛΤΑ, σφραγίδες, logo κτλ). Από αυτά τα 10.000 ευρώ είναι η καθαρή δαπάνη για όλα τα παραπάνω και 2.400 ευρώ είναι ο ΦΠΑ 24%. Προσοχή, αυτά μόνο για το όνομα, χωρίς να υπολογίζονται οι όποιες άλλες δαπάνες για την ουσιαστική ενίσχυση της Αρχής προκειμένου να ανταποκριθεί στον νέο, διευρυμένο, ρόλο της. Σκεφτείτε, εάν για μια Ρυθμιστική Αρχή χρειάζονται τόσα, πόσα έχουμε πληρώσει διαχρονικά με τις αλλαγές, συνενώσεις και τα «βαφτίσια» των υπουργείων που ιδιαίτερα κατά το παρελθόν ήταν συχνότατο φαινόμενο…

Tα ιστορικά υψηλά για Aegean…

-Στο Χρηματιστήριο αν συνεχίσουμε έτσι είναι σαφές πως πηγαίνουμε για άλλη πίστα. Sky is the limit για τη μετοχή της Aegean που ενδοσυνεδριακά έπιασε τα 9,60 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση, τα υψηλότερα επίπεδα τιμών από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Η μετοχή έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα (9,34 ευρώ), είναι σαφής η δυναμική της, με «καύσιμο» τα εξαιρετικά αποτελέσματα που εμφάνισε τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς (παρότι λόγω εποχικότητας αποτελεί “αδύναμο» τρίμηνο) τα οποία προϊδεάζουν για τη συνέχεια και, φυσικά, τις προβλέψεις για ένα δυνατό τουριστικά καλοκαίρι.

...και τα σχέδια Βασιλάκη

-Αρχές Ιουλίου, η διοίκηση της Aegean σκοπεύει να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων με τα οποία χρηματοδοτήθηκε κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης. Με την εξάσκηση των warrants (θα γίνει σε τιμή που θα αντιστοιχεί στον μέσο όρο των τιμών των τελευταίων 60 ημερών πριν από την εξάσκηση του δικαιώματος) η Aegean Airlines θα επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 60 εκατ. ευρώ και θα πάρει πίσω τον αντίστοιχο έλεγχο των μετοχών της. Τι θα τις κάνει αυτές τις μετοχές; Μία λύση είναι να τις ακυρώσει ώστε να προσδώσει αξία στις υπόλοιπες. Μία άλλη επιλογή είναι να τις τοποθετήσει σε «φιλικά» χαρτοφυλάκια, π.χ. των μετόχων της Aegean. Ή θα μπορούσε να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση -από πλευράς θεσμικών επενδυτών- για τη μετοχή. Η μετοχή της Aegean κερδίζει περίπου 74% από την αρχή του έτους. Κερδισμένη βγαίνει και η Autohellas που ελέγχει το 13% των μετοχών της Aegean…

ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Cenergy

- Ιστορικά υψηλά έγραψε χθες και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ που βρέθηκε στο κλείσιμο στα 5,49 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 5,51 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να οδεύει σε επίπεδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Και η μετοχή της Cenergy η οποία κινείται ολοταχώς προς την είσοδο στο δείκτη FTSE 25 ξεπέρασε χθες την κεφαλαιοποίηση του ενός δισ. Εάν πετύχει την ένταξη στον FTSE 25, ο Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα έχει το μοναδικό προνόμιο, τρεις θυγατρικές του να διαπραγματεύονται στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου μας που είναι ίσως και ο μόνος δείκτης με τον οποίο ασχολούνται οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, προς το παρόν. Η Βιοχάλκο ως μητρική εταιρεία έχει το 79,68% των μετοχών της CENERGY.

Ο τραπεζίτης και ο ηγέτης

-Η JP Morgan Chase είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ και στον κόσμο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, μιλώντας πρόσφατα σε μια ενημερωτική ημερίδα, κλήθηκε να απαντήσει στα σενάρια διαδοχής του -ένα καυτό θέμα στη Wall Street- αλλά κυρίως στα προσόντα που πρέπει να έχει ο διάδοχός του. Η απάντηση του Ντίμον έχει ενδιαφέρον και ίσως βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά και αλλού. Οπως είπε λοιπόν είναι τεράστιο λάθος για έναν οργανισμό να προσπαθεί να βρει ηγέτη που διαθέτει ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα, π.χ. να είναι καλός στο μάρκετινγκ, στη διαχείριση κινδύνων ή στην τεχνολογία. Ένας τέτοιος ηγέτης "είναι εγγυημένο ότι θα αποτύχει". Κατά την άποψη του Ντίμον, σημαντικότερο είναι ο ηγέτης να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και του σεβασμού στην κοινωνία. Να ξέρουν όλοι ότι δουλεύει σκληρά. Να είναι περίεργος για να μαθαίνει καινούργια πράγματα. Να μπορεί εύκολα να αλλάζει κατεύθυνση όταν χρειάζεται. Να παραδέχεται τα λάθη του και να τα διορθώνει γρήγορα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top