0
Με κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και στο «παρά πέντε» των εκλογών, φροντίζουν να προκαλούν την κοινωνία και να «βολεύουν» τα δικά τους παιδιά. 

Αυτό έπραξε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ενέταξε στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα από τη Βουλή, πριν αυτή κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα και τις εκλογές, τροπολογία η οποία αυξάνει σε προκλητικό βαθμό τον μισθό του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 99 του νόμου 5043/2023 δίνει τη δυνατότητα -έπειτα από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης- για την αύξηση του μισθού επικεφαλής του οργάνου έως τις 8.314,56 ευρώ τον μήνα μικτά, όσο ο μηνιαίος μισθός του προέδρου του Αρείου Πάγου! Πρόκειται για μία ακόμη προκλητική πράξη από τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος προηγουμένως, με άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, είχε δημιουργήσει μια νέα στρατιά golden boys στον ΕΦΚΑ. Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Τζιλιβάκη, πρώτο διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής, έως σήμερα, ο μηνιαίος μισθός του είναι ίσος με αυτόν του γενικού γραμματέα Υπουργείου, δηλαδή 4.631 ευρώ μικτά, ποσό που, από ό,τι φαίνεται, δεν του είναι αρκετό.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία -όπως ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη- προβλέπει: «Στην παρ. 1 του άρθρου 124 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Μέρους IV του νόμου αυτού για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής με την επωνυμία “Επιθεώρηση Εργασίας”, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, η φράση “καθορίζονται οι κάθε είδους αποδοχές του διοικητή, τακτικές ή πρόσθετες” αντικαθίσταται από τη φράση “καθορίζονται οι τακτικές αποδοχές του διοικητή”, β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 του άρθρου 124 διαμορφώνεται ως εξής: “1. Με απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, που λαμβάνεται μετά από πρόταση του Συμβουλίου Διοίκησης, καθορίζονται οι τακτικές αποδοχές του διοικητή για όλο το διάστημα της θητείας του. Για τις αποδοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας ειδικής ανταμοιβής που χορηγείται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο συμβόλαιο απόδοσης της παρ. 7 του άρθρου 113 του παρόντος, εφαρμόζονται τα όρια που τίθενται στην παρ. 4 του άρθρου 39 του ν. 4892/2022 (Α’ 28)”».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», πίσω από τη δαιδαλώδη αυτή διατύπωση, που παραπέμπει σε τρεις διαφορετικούς νόμους οι οποίοι ψηφίστηκαν από τη Ν.Δ. σε μία τετραετία, κρύβεται ο… σχεδόν διπλασιασμός των αποδοχών του επικεφαλής μιας Αρχής η οποία υποτίθεται ότι έχει ως σκοπό την προστασία των εργαζομένων από παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών, που συν τοις άλλοις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή τη ζωή τους ή και να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας είχε φροντίσει ήδη από πέρυσι με νόμο -η τύχη του οποίου θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας– να αυξήσει τον μισθό του διοικητή του ΕΦΚΑ σε 7.483,104 ευρώ μικτά και να δρομολογήσει τον διορισμό δεκάδων διευθυντών με παχυλούς μισθούς και αδιαφανείς διαδικασίες.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top