0
Τις τελευταίες ημέρες στον δημόσιο διάλογο έχει ξεκινήσει, με αφορμή τόσο την κατάρριψη του κατασκοπευτικού, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, μπαλονιού του Πεκίνου, όσο και με την εμφάνιση ενός αγνώστου ταυτότητας αντικειμένου στην πόλη Τσινγκτάο στα ανατολικά της Κίνας και στον Καναδά μία κουβέντα σχετικά με την ύπαρξη ή μη των «UFO».

Επιστήμονες έρχονται να απαντήσουν σε ένα από τα καίρια ερωτήματα, που δίνει «τροφή» στους συνωμοσιολόγους, δηλαδή το αν είμαστε μόνοι ή όχι στον πλανήτη. Ρόλο στο «φούντωμα» των συγκεκριμένων φημών, προτού περάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσαν και άρθρα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, όπως της «Mirror», οι οποίες σημειώνουν ότι μυστηριώδεις δέσμες πράσινου φωτός εμφανίστηκαν στον ουρανό, παρακινώντας τους πολίτες να σκεφτούν το ίδιο πράγμα. 


Το μυαλό σε αρκετών χρηστών στο Twitter πήγε στη συνωμοσιολογία, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρείχαν πλήρη ενημέρωση για την ταυτότητα των αντικειμένων που κατέρριψαν το προηγούμενο διάστημα. Η απάντηση της επιστήμης απέναντι σε αυτά τα σενάρια άμεσα, καθώς σε αναρτήσεις – απαντήσεις τους αναφέρουν ότι είναι φώτα από δορυφόρο.

«Στις 28 Ιανουαρίου 2023 η κάμερα HST, Subaru-Asahi Star κατέγραψε πράσινα φώτα από τα λέιζερ στον συννεφιασμένο ουρανό πάνω από τη Maunakea της Χαβάης. Τα φώτα πιστεύεται ότι προέρχονται από έναν δορυφόρο υψομετρικής τηλεσκόπησης ICESAT-2/43613». Παρόλο που οι απαντήσεις των επιστημόνων είναι σαφείς σχετικά με τα τελευταία γεγονότα, δύσπιστοι πολιτικοί έρχονται να ανάψουν νέα «φωτιά» στη συνωμοσιολογία, επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό επιχείρημα ότι κάτι μας κρύβουν οι κυβερνήσεις.

Έλληνες επιστήμονες προστίθενται στην ευρύτερη προσπάθεια για αποδόμηση των θεωριών συνωμοσίας, που έχουν ξεκινήσει με αφορμή τα τελευταία περιστατικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής Κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος και αναφέρθηκε στα αγνώστου προέλευσης αντικείμενα. «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρώτο κινέζικο μπαλόνι ήταν μετεωρολογικό μπαλόνι. Τα μετεωρολογικά μπαλόνια είναι οι δορυφόροι των φτωχών. Μπορούμε να κατευθύνουμε ένα μπαλόνι ανάλογα τις αέρια ρεύματα κι έτσι να παίρνουμε φωτογραφίες».

Και συνέχισε ο κ. Λιόλιος: «Το κινεζικό μπαλόνι διέσχισε ολόκληρη την Αμερική, αυτό δεν είναι αστείο. Πέρασε κι έφθασε πάνω στην Μοντάνα, που είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να θορυβηθούν οι Αμερικανοί». «Αυτά τα κατασκοπευτικά μπαλόνια είναι μη επανδρωμένα αεροχήματα. Με τα μπαλόνια αυτά αν έχουν μέσα έναν μηχανισμό πλοήγησης μπορεί να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις και να πάρουν πληροφορίες», πρόσθεσε ο αναπληρωτής Κοσμήτορας.

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος τη συνωμοσιολογία

Τέλος στα σενάρια και τη φημολογία ότι τα μυστηριώδη μπαλόνια που καταρρίφθηκαν πάνω από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν εξωγήινα, έδωσε ο Λευκός Οίκος κατά τη διάρκεια ενημέρωσής. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι δεν υπάρχει ένδειξη για εξωγήινη δραστηριότητα σχετικά με την κατάρριψη των ιπτάμενων αντικειμένων. «Λατρεύω την ταινία “Ε.Τ. ο Εξωγήινος”, αλλά ας μείνουμε εκεί» είπε, αστειευόμενη, η Καρίν Ζαν-Πιέρ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εξωγήινων ή εξωγήινης δραστηριότητας στις πρόσφατες καταρρίψεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, απέδωσε στην κυβέρνηση Μπάιντεν -και τις οδηγίες του ίδιου του προέδρου στην κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ- για την ανακάλυψη ότι «η Κίνα έχει ένα πρόγραμμα μπαλονιών σε μεγάλο υψόμετρο για συλλογή πληροφοριών που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό». Και πρόσθεσε: «Λειτουργούσε κατά την προηγούμενη διοίκηση, αλλά δεν το εντόπισαν. Το εντοπίσαμε».

Ο Τζον Κίρμπι είπε επίσης ότι τα τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής πάνω από τη Βόρεια Αμερική δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος, δεν έστελναν σήματα επικοινωνίας, δεν είχαν ανθρώπους μέσα και δεν είχαν ελιγμούς ή προωστικές ικανότητες. Είπε ότι πέταξαν χαμηλότερα από το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που διέσχισε τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές αυτού του μήνα και αποτελούσαν κίνδυνο για την πολιτική εναέρια κυκλοφορία, έτσι ο στρατός και οι ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά αποφάσισαν να τους καταρρίψουν. Τα υψόμετρά τους κυμαίνονταν από 20.000 πόδια έως 40.000 πόδια. Η διηπειρωτική εναέρια κυκλοφορία πετά σε περίπου 30.000 πόδια, είπε.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top