0
Στις 8 Ιουλίου, το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού έπαιρνε ηλιακό φως στις 11.15 UCT (συντονισμένη παγκόσμια ώρα). Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται συχνά, εξαιτίας των διαφορετικών «ζωνών».

Επιστήμονες θέλησαν να εκτιμήσουν ποια ημέρα του χρόνου θα βυθιζόταν στο σκοτάδι το μεγαλύτερο ‘κομμάτι’ της Γης. Επιδίωξαν να βρουν το 'μέγιστο σκοτάδι'.

Έβαλαν στους υπολογιστές όλα τα δεδομένα (ώρας του ήλιου για το 2022 και παγκόσμιου πληθυσμού) και αυτοί υπολόγισαν πως στις 19.56 UCT (21.56 ώρα Ελλάδος) της Τρίτης 6/12, ο ουρανός θα είναι σκοτεινός για το 85.92% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η νύχτα θα ‘βασιλεύει’ ταυτόχρονα σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη, με τις εξαιρέσεις να είναι ελάχιστες.


Διευκρινίζεται πως εκείνη την ώρα ο ήλιος θα φωτίζει το μισό του πλανήτη (Αμερική, Νέα Ζηλανδία, το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας), όπως συμβαίνει κάθε άλλη στιγμή.

Εν τούτοις, θα είναι νύχτα εκεί όπου ζουν οι περισσότεροι εκ των 8.000.000.000 κατοίκων της Γης. με πρώτη την Ασία, όπου ζει το 60% των εκπροσώπων του ανθρώπινου είδους.

Ως εναλλακτικές του ‘μέγιστου σκοταδιού’ δόθηκαν η 21η και η 27η του μήνα.

Γιατί υπάρχουν εναλλακτικές;

Το ‘μέγιστο σκοτάδι’ ‘θέλει’ τον ήλιο να βρίσκεται τουλάχιστον 18 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα. Εάν η γωνία είναι μικρότερη από 18 μοίρες, είναι λυκόφως.

Αυτή είναι η ώρα που το έμμεσο φως του ήλιου φωτίζει τον ουρανό σε κάποιο βαθμό -το πρωί και το βράδυ. Το πιο σκοτεινό από τα τρία στάδια του λυκόφωτος -το αστρονομικό λυκόφως, με τα άλλα να είναι το ναυτικό και το αστικό, όταν ο ουρανός είναι αισθητά πιο φωτεινός, χωρίς άμεσο ηλιακό φως- δεν διακρίνεται σχεδόν καθόλου από τη νύχτα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top