0
Οι αποθήκες πυρομαχικών της Τανάγρας γεμίζουν Meteor, Mica, Scalp, Exocet, τα «δώρα» των Rafale.

Η ροή κιβωτίων με ανταλλακτικά για τα μαχητικά 4,5 γενιάς δεν έχει σταματήσει, μαρτυρώντας πως ότι έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό.

Την ίδια στιγμή το πράσινο φως της επιχειρησιακής αξιολόγησης της 332 Μοίρας «Γεράκι» και το πέρασμα από την μοναχική εκπαίδευση των αεροπόρων, σε μεγάλους σχηματισμούς με ιπταμένους και αεροσκάφη όλων των άλλων πολεμικών μοιρών, εμπλέκει τα Rafale ενεργά στον ρόλο για τον οποίο αγοράστηκαν από την Πολεμική Αεροπορία, ώστε να κυριαρχήσουν στον απόλυτο βαθμό στον ουρανό του Αιγαίου.

Και τα νεότερα αεροσκάφη του αεροπορικού στόλου ενισχύονται μέσω των προγραμματισμένων αφίξεων των καινούριων μαχητικών.

Με πτήση υψηλού συμβολισμού πάνω από το φυτώριο της αεροπορίας, τη Σχολή Ικάρων κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η δοξολογία για τον επίσημο εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, τα δυο ολοκαίνουρια Rafale F3R έκαναν το «ντεμπούτο» τους στον Ελληνικό ουρανό.

Οι δυο νέες «ριπές» απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Μπορντό και μετά από μια πτήση περίπου τριών ωρών, έφτασαν στο FIRΑθηνών, ενώ κατερχόμενες προς τη Βοιωτία τις περίμενε ένα επιπλέον Rafale F3R για την εναέρια υποδοχή.

Ως τριάδα που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την Πολεμική Αεροπορία, πέταξαν συμβολικά πάνω από την Σχολή Ικάρων, με τους σημερινούς Ίκαρους να σηκώνουν το βλέμμα στον ουρανό για να αντικρίσουν το αυριανό όνειρο…

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης και στην πίστα τροχοδρόμησης της 332 Μοίρας «Γεράκι» η αψίδα νερού των πυροσβεστικών οχημάτων ήταν το αεροπορικό καλωσόρισμα για τις δυο νέες «ριπές» αλλά και για τους ιπταμένους που επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα.

Τα δύο μονοθέσια RafaleF3R προστίθενται στην δύναμη των έξι υπαρχόντων, ορισμένα από τα οποία φτάνουν στο όριο της προγραμματισμένης τους συντήρησης. Και είναι αυτά τα μαχητικά που έγιναν οι «δάσκαλοι» για τα «γεράκια» της 332 Μοίρας, με τα οποία ξεπέρασαν τις 1.000 εξόδους ώστε να μάθουν το αεροπλάνο όσο το δυνατό καλύτερα.


Από τα Rafale & F-16 Viper στα F-35Α

Από την αεροπορική βάση της Δεκέλειας, ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα επόμενα τέσσερα Rafale που αναμένονται αλλά και στον συνολικό σχεδιασμό που αφορά την ενίσχυση του αεροπορικού όπλου.

«Τα επόμενα τέσσερα Rafale από τη δεύτερη εξάδα θα παραδοθούν στο προσεχές διάστημα, με ρυθμό περίπου ένα ανά μήνα. Κι έπεται συνέχεια.

Όπως σας είπα, το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας προδιαγράφεται λαμπρό αφού ήδη εντάσσονται τα Rafale, προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των ογδόντα τριών F-16 στην εκδοχή Viper, την πιο προηγμένη εκδοχή στον κόσμο σήμερα. Έχει παρθεί η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό και των F-16 Block 50. Η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35, σε μερικούς μήνες περιμένουμε την απάντηση στο LOR που έχουμε στείλει προκειμένου να εξελιχθεί κι αυτή η διαδικασία και έπεται συνέχεια.

Περισσότερη διακλαδικότητα, περισσότερη δικτυοκεντρικότητα αφού στην σύγχρονη, την ψηφιακή εποχή, η ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας στο χειριστή και από τον χειριστή σε άλλα μέσα και άλλων Κλάδων, είναι χρήσιμης σημασίας που τον βοηθούν να εκτελεί καλύτερα την αποστολή του. Και σε αυτή την εποχή μπαίνει λοιπόν και η Πολεμική Αεροπορία.»

Τα νέα δεδομένα που φέρνουν στην Πολεμική Αεροπορία αλλά και το ισοζύγιο αεροπορικών δυνάμεων στον ουρανό του Αιγαίου, δεν είναι λίγα. Και τα RafaleF3Rήδη έχουν εκπέμψει μηνύματα ουσιώδους αποτροπής, γεγονός που το μαρτυρά η σχεδόν καθημερινή ενασχόληση των γειτόνων, οι οποίοι εκφράζονται με αγωνία για την αντιμετώπισή τους.

Μάλιστα ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, αναφέρθηκε στο ασταθές περιβάλλον που δημιουργεί η μονίμως αναθεωρητική Τουρκία και μάλιστα τόνισε πως στόχος είναι η νίκη κι όχι η ηρωποίηση.
«Η Πολεμική Αεροπορία επί πολλά έτη δημιούργησε κουλτούρα βασιζόμενη σε θεμελιώδεις αξίες, με σκοπό, σε περίπτωση επιχειρήσεων, να την οδηγήσουν σε νίκη και όχι σε ηρωοποίηση. Δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο της ενδεχόμενης αναμέτρησης.

Δίνει έμφαση στη ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού, στην αξιολόγηση, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των στελεχών, στην ποιότητα έναντι της ποσότητας και σε ένα έξυπνα συνδυαζόμενο σύστημα αεράμυνας.», είπε μεταξύ άλλων το «πρώτο γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πάντως το πρόγραμμα απόκτησης των Rafale μπορεί να θεωρηθεί το παράδειγμα προς μίμηση σ’ ότι έχει να κάνει με την γρηγοράδα εκτέλεσης. Μέχρι σήμερα και παρά τα εκατοντάδες προγράμματα που θεωρητικά έχουν τρέξει, κανένα δεν μπόρεσε να πιάσει τους ρυθμούς της «ριπής» που έφτασε άμεσα στην Τανάγρα.

Δείτε φωτογραφίες:








loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top