0
Ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και ξεκάθαρης αποτροπής προς την Αγκυρα εξέπεμψε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Ηλυσίων, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε επί λέξει: «Επαναλαμβάνω, όπως το έκανε και η Υπουργός Εξωτερικών, στηρίζουμε πλήρως, και το λέω με μεγάλη σαφήνεια, την Ελλάδα», ανέφερε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας  και Γαλλίας είναι αυτή που «δεν θα θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Μακρόν δήλωσε «ευτυχής» που υποδέχεται τον Ελληνα Πρωθυπουργό στο Παρίσι και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγύη που επέδειξε το καλοκαίρι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτήν την κίνηση αλληλεγγύης. Δεν θα την ξεχάσουμε», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Και στρεφόμενος, αμέσως μετά, στην συμφωνία κοινής στρατηγικής σχέσης που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλίας, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε:

«Η πλήρης αλληλεγγύη, η πλήρης συνεργασία για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στρατιωτικών εξοπλισμών και Αμυνας, σήμερα, έχει μεγαλύτερη σημασία μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή Ηπειρο. Οι προκλήσεις, η κυριαρχία της Ελλάδας. Επαναλαμβάνω, όπως το έκανε και η Υπουργός Εξωτερικών, στηρίζουμε πλήρως, και το λέω με μεγάλη σαφήνεια, την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και αυτός αυστηρό μήνυμα έναντι των τουρκικών απειλών: «Γι’ αυτούς που λένε ”θα έρθουμε ένα βράδυ” τους λέμε ”τους περιμένουμε στο φως της ημέρας”, εκεί που φαίνεται ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του».

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από απειλές στην γειτονιά της. Θα μοιραστώ με τον πρόεδρο Μακρόν κάποιες σκέψεις για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Μακρόν για την ξεκάθαρη στήριξη του στην χώρα μου . Εμείς στις προκλήσεις απαντούμε με ετοιμότητα και λέμε σε όσους μας απειλούν ότι «τάχα θα έρθουν κάποιο βράδυ στα νησιά μας ότι τους περιμένουμε με το φως της ημέρας εκεί που φαίνεται ποιος έχει μαζί του το διεθνές δίκαιο».

Η Ελλάδα εκτός από δύναμη αποτροπής είναι και δύναμη συνεργασίας και συνοψίζοντας σε τρεις λέξεις την ελληνογαλλική συνεργασία θα πω: Μαζί πιο ισχυροί» .

Ο κ Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες τονίζοντας ότι συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ,

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Το μήνυμα των Παρισίων μέσω της Γαλλίδας ΥΠΕΞ

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, η Γαλλίδα Υπουργός Αμυνας Κατρίν Κολονά εξέπεμψε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας εκ μέρους γειτονικών χωρών, υπενθυμίζοντας την αμοιβαία αμυντική συνδρομή των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών είχε ερωτηθεί για τον τρόπο που η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, εφόσον συγκεκριμενοποιηθούν οι τουρκικές απειλές και υπάρξει κλιμάκωση.

Η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση», και πρόσθεσε τα εξής.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

Κατέληξε, πάντως, λέγοντας πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top