0
Ελαφρά μαχητικά FA-50PL με ραντάρ AESA για την Πολωνία, ελλείψει μεταχειρισμένων F-16. Θεωρείται δεδομένο ότι εάν η Αεροπορία των ΗΠΑ, διέθετε πλεονάζοντα αριθμό μαχητικών F-16, αυτός ή μέρος του, θα κατέληγε στην Πολωνία. 

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Μαχητικά του τύπου όμως δεν είναι διαθέσιμα, ή όπου υπάρχουν σε μικρούς αριθμούς, πωλούνται έναντι σημαντικού τιμήματος.


Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η προώθηση στην Κροατία ισραηλινών και ελληνικών Block 30 που τελικά δεν προχώρησε στο στάδιο της υλοποίησης, αλλά και το ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την αγορά των ελληνικών Block 30 και Block 50 στο παρελθόν. Οι Πολωνοί επομένως κατέληξαν στο νοτιοκορεάτικο FA-50PL. Μία νέα έκδοση του FA-50 με αναβαθμισμένες δυνατότητες στην οποία αξίζει να σταθούμε.

Δεν έχουμε στοιχεία σχετικά με το εάν στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Νοτίου Κορέας (ΚΑΙ) και της Πολωνίας για την αγορά 48 ελαφρών μαχητικών και εκπαιδευτικών LIFT (Lead In Fighter Trainers) έχουν εμπλοκή και οι ΗΠΑ, υπό την έννοια της κάλυψης μέρους του κόστους με την προοπτική παράδοσης των πολωνικών MiG-29, που έχουν υποστεί και περιορισμένης έκτασης αναβάθμιση, στην Αεροπορία της Ουκρανίας.

Αυτό που γνωρίζουμε και οφείλουμε αν υπογραμμίσουμε είναι ότι οι Νοτιοκορεάτες δεν αρκέστηκαν στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και τα τελευταία 30 χρόνια έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό στην εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή μαχητικών αεροπλάνων, συστημάτων και πρόσφατα και αερομεταφερόμενων συστημάτων ραντάρ τεχνολογίας AESA. H εμπλοκή της Νότιας Κορέας σε αυτό το πεδίο έγινε μέσω του προγράμματος ανάπτυξης του μαχητικού 4,5 γενιάς KF-21 Boramae.

Το σύστημα AESA που θα εξοπλίσει τα πολωνικά FA-50PL προφανώς θα είναι μία μικρότερη έκδοση του ραντάρ AESA που προορίζεται να εξοπλίσει το δικινητήριο KF-21. Οι αναβαθμίσεις δεν περιορίζονται όμως μόνο εκεί δεδομένου ότι όπως έγινε γνωστό τα πολωνικά μαχητικά θα έχουν και τη δυνατότητα βολής πυραύλων AIM-120 AMRAAM. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το FA-50 Block 20 από το οποίο θα προέρθει το FA-50 και το οποίο εντάχθηκε σε υπηρεσία στην Αεροπορία της Νοτίου Κορέας το 2013, έχει τη δυνατότητα βολής μόνο πυραύλων αέρος – αέρος μικρής ακτίνας AIM-9.

Στη γκάμα των όπλων αέρος – εδάφους που μπορεί να αξιοποιήσει το ελαφρύ νοτιοκορεατικο μαχητικό, περιλαμβάνονται βόμβες καθοδήγησης GPS, JDAM, γενικής χρήσης Mk.82 των 500 λιβρών, ο πύραυλος AGM-65 Maverick καθώς και ο φορέας εκπαιδευτικών βομβών και εκτόξευσης ρουκετών των 2,75 ιντσών, SUU-20. Φυσικά το αεροπλάνο διατηρεί όλες τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού LIFT, T-50 από το οποίο προέρχεται.


Είναι ευθέως ανταγωνιστικό του ιταλικού Μ-346 που επίσης προσφέρεται και υπό τη μορφή ελαφρού μαχητικού. Το δικινητήριο Μ-346FA μπορεί να μεταφέρει βόμβες καθοδήγησης λέιζερ και να προσβάλει στόχους στο έδαφος μέσω κατάδειξής τους με ατρακτίδιo LITENING, καθώς και JDAM. Από πλευράς όπλων αέρος – αέρος εδώ πέρα από τον ΑΙΜ-9, υπάρχει και η δυνατότητα βολής IRIS-T! Η έκδοση αυτή επίσης προσφέρθηκε στην Πολωνία αλλά δεν επιλέχθηκε καθώς οι Πολωνοί υποστηρίζουν ότι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα διαθεσιμότητας με τα εκπαιδευτικά Μ-346 που διατηρούν σε υπηρεσία.

Τόσο το FA-50, όσο και το Μ-346FA βέβαια δεν μπορούν να συγκριθούν με το σουηδικό μαχητικό JAS-39E/F Gripen. Ούτε από πλευράς επιδόσεων, αλλά ούτε και από πλευράς εξοπλισμού αποστολής και μεταφορικής ικανότητας σε οπλικό φορτίο. Παρά το γεγονός αυτό, οι μελλοντικές τους προοπτικές διαγράφονται λαμπρές, ειδικά όταν μελλοντικά θα τους αποδοθεί δυνατότητα συνεργατικών επιχειρήσεων με μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Η επιλογή του FA-50PL από την Πολωνία, υποστηρίζεται επίσης ότι εξασφαλίζει και κάποιου είδους ομοιογένεια με τα F-16C/D Block 52+ που διαθέτει η Αεροπορία της και τα F-35A που πρόκειται να αποκτήσει, υπό το δεδομένο ότι η Lockheed Martin συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης του T-50 πριν από 25 περίπου χρόνια. Αυτό που αποτελεί ίσως πιο σημαντικό γεγονός όμως, είναι το ότι μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας του νοτιοκορεατικό μαχητικό, εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά δυναμικά, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Την ελληνική πραγματικότητα ενδιαφέρουν δύο στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα αυτό. Το πρώτο είναι ότι με λιγότερα χρήματα, μικρότερα κονδύλια δηλαδή, σε σχέση με αυτά που πρόκειται να επενδύσει η Πολωνία, για την αγορά των 48 ελαφρών μαχητικών FA-50PL που θα είναι απόλυτα διαλειτουργικά με τα F-16 και F-35A, μπορεί να μετατρέψει σε απόλυτα αξιόμαχες πλατφόρμες τα F-16 των παλιότερων εκδόσεων που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Υποχρεωτικά εδώ θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε γράψει αρκετές φορές: Εάν δεν εκσυγχρονιστούν τα F-16 Block 30 θα αποσυρθούν εκ των πραγμάτων σε χρόνο μικρότερο της πενταετίας. Άποψή μας είναι, και θα επιχειρηματολογήσουμε σχετικά σε ειδικό – ξεχωριστό αφιέρωμα, ότι καμία από τις “προτάσεις για το μέλλον” των μαχητικών αυτών, όπως περιγράφονται σε άρθρο του ιστοχώρου Hellas Journal και αναδημοσίευσε το DP δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Τουλάχιστον όχι χωρίς σοβαρούς περιορισμούς και φυσικά με πολύ κοντινή “ημερομηνία λήξης”.


Το δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να ενδιαφέρει την Ελλάδα, είναι ότι από τη στιγμή που ένα μικρό σύστημα AESA θα τοποθετηθεί στο ρύγχος του FA-50PL, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί και στο ρύγχος του τουρκικού μη επανδρωμένου Kizilelma. Οι Τούρκοι διαφημίζουν ήδη αυτή τη δυνατότητα, τη στιγμή που είναι γνωστή η μακρόχρονη συνεργασία που έχουν σε πολλούς τομείς με τη Νότια Κορέα. Παρά το γεγονός ότι τελικά δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα KF-21, αξιοποιούν επιχειρησιακά στροβιλοελικοφόρο εκπαιδευτικό ΚΤ-1 της Korea Aerospace Industries, ενώ συνεργάζονται με τους Νοτιοκορεάτες και στο κομμάτι των ραντάρ AESA.


Προς το παρόν δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πρόθεσης ανάπτυξης και αυτονόμησης, έστω και σε μικρό βαθμό, της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και κατ΄ επέκταση και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είτε μέσω της αναβάθμισης και των Block 30, είτε μέσω της μαζικής ανάπτυξης μη επανδρωμένων συστημάτων. Όχι μόνο ιπτάμενων αλλά και με τη μορφή μικρών σκαφών επιφανείας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top