0
Η δρομολογημένη μάλιστα απόφαση απόκτησης της πιο σύγχρονης έκδοσης των Hellfire της «Romeo» αποτελεί ένα ακόμα βήμα ενίσχυσης του οπλοστασίου τόσο των Kiowa όσο φυσικά και των Apache. 

H εικόνα κόβει την «ανάσα» και προκαλεί δέος. Συνολικά  22 ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, Apache και Kiowa, απογειώνονται ταυτόχρονα από τη «φωλιά» τους στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Ο ουρανός για λίγα λεπτά μαυρίζει και η ήλιος κρύβεται.Ο ήχος των κινητήρων τους εκκωφαντικός. Το σμήνος μάχης μέσα σε ελάχιστο χρόνο εγκαταλείπει τη Βάση για να αναλάβει μια ακόμη εκπαιδευτική αποστολή. 

Σε συνθήκες μάχης το οπλοστάσιο που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache αλλά και τα αναγνωριστικά –επιθετικά Kiowa τρομάζει.Αντιαρματικοί πύραυλοι Hellfire, ρουκέτες και βαριά πολυβόλα. Οπλισμός που προκαλεί εφιάλτες στις Τουρκικές επιλαρχίες αρμάτων και όχι μόνο. Αφού τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού μπορούν να επιχειρήσουν τόσο εναντίον στόχων στο έδαφος αλλά και στη θάλασσα.


Tόσο τα Apache «D» όσο και τα παλαιότερα Apache «A» τα οποία ήδη συμπληρώνουν 27 χρόνια υπηρεσίας αποτελούν τη «σιδερένια γροθιά»’ της Αεροπορίας Στρατού. Τα τελευταία χρόνια στη δύναμη κρούσης προστέθηκαν και τα αναγνωριστικά αλλά με επιθετικές αρετές Kiowa Warrior.

Τα αρχικά προβλήματα στελέχωσης των Kiowa φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί αφού αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός ιπτάμενων και τεχνικών ενώ οι καινούργιοι «ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού ήδη αναλαμβάνουν αποστολές επιτήρησης στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο αντικαθιστώντας τα παλαιότερα Huey. 

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα τον Kiowa προστίθεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν οπλισμό ίδιο όπως και τα Apache με αιχμή του δόρατος τους πανίσχυρους αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire.

Η δρομολογημένη μάλιστα απόφαση απόκτησης της πιο σύγχρονης έκδοσης των Hellfire της «Romeo» αποτελεί ένα ακόμα βήμα ενίσχυσης του οπλοστασίου τόσο των Kiowa όσο φυσικά και των Apache τα οποία έχουν ως κύριο ρόλο την ενίσχυση των αρματικών Μονάδων του Στρατού Ξηράς και την καταστροφή εχθρικών τεθωρακισμένων είτε σε επιθετικές είτε σε αμυντικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να αρχίσει ο εκσυγχρονισμός των 19 Apache ΑΗ-64Α+  του 1ουΤΕΕΠ από την Ισραηλινή Elbit Systems στην ίδια με των αντίστοιχων Ισραηλινών διαμόρφωση. Αφορά  κυρίως τα ηλεκτρονικά βοηθήματα των ελικοπτέρων με στόχο να επιχειρούν μέρα και νύχτα και να στοχοποιούν κάτω από όλες τις συνθήκες και σε όλα τα τερέν. Μαζί με τα 9 Apache AH-D LongBow  αλλά και τα Kiowa Warrior θα συγκροτήσουν μια πανίσχυρη δύναμη κρούσης.Επιπλέον η απόκτηση των «φονικών» Ισραηλινής κατασκευής κατευθυνόμενων πυραύλων Spike Nlos αριθμός των οποίων προορίζεται και για τα Apache ‘’D’’ εκτινάσσουν ακόμη πιο ψηλά τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Η άλλη όμως παράμετρος στην οποία δίνει μεγάλη έμφαση το ΓΕΣ είναι η συνεχής εκπαίδευση των Στελεχών ώστε να εκμεταλλεύονται στα όρια τόσο τα Αpache όσο και τα Kiowa. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί επιλέγουν συνεχώς να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα και στο μοναδικό ανάγλυφο της χώρας μας. Ανάλογο ενδιαφέρον δείχνουν τα τελευταία χρόνια Γάλλοι, Αιγύπτιοι αλλά και Βρετανοί.

Το εντυπωσιακό «elephant walk» των «ινδιάνων» της Αεροπορίας Στρατού παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης ο οποίος επισκέφθηκε την 1η ΤΑΞΑΣ στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή. Ο «μαυροσκούφης» Αρχηγός, άριστος γνώστης των αντιαρματικών δυνατοτήτων που διαθέτουν τόσο τα Apache όσο και τα Kiowa Warrior δεν  έκρυψε την ικανοποίηση του για το επίπεδο εκπαίδευσης των «ελικοπτεράδων» και  τις υψηλές διαθεσιμότητες της Ταξιαρχίας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top