0
Έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι η Uber παραβίασε νόμους, εξαπατούσε την αστυνομία, εκμεταλλεύτηκε τη βία κατά των οδηγών και άσκησε κρυφά πιέσεις στις κυβερνήσεις στο πλαίσιο μιας επιχείρησης να προωθήσει τα συμφέροντά της, διαρρέει η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Τα έγγραφα ήρθαν στην κατοχή της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.
Πρόκειται για περισσότερα 124.000 έγγραφα, τα οποία καλύπτουν μία περίοδο πέντε χρόνων κατά τα οποία η Uber διοικούνταν από τον συνιδρυτή της, Travis Kalanick. Επιδίωξη του ίδιου ήταν να επιβάλει την υπηρεσία ταξί σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν αυτό σήμαινε παραβίαση νόμων και κανονισμών για τα ταξί. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Uber προσπάθησε να ενισχύσει την υποστήριξη στην επέκτασή της, εν μέσω σφοδρών παγκόσμιων αντιδράσεων, προσεγγίζονταν προέδρους, δισεκατομμυριούχους, ολιγάρχες και βαρόνους των ΜΜΕ.

Οι διαρροές δείχνουν ότι τα στελέχη της Uber γνώριζαν ακριβώς τις παραβάσεις του νόμου που διέπραττε η εταιρεία. Μάλιστα ένα στέλεχος αστειεύεται ότι έχει γίνει «πειρατής», ενώ ένας άλλος παραδέχεται: «είμαστε απλά γ@@@@@@α παράνομοι». Τα αρχεία καλύπτουν την περίοδο 2013-2017, ενώ εμπεριέχουν περισσότερα από 83.000 mail, iMessages και WhatsApp. Συχνά ο Kalanick ανταλλάσσει απροκάλυπτα στοιχεία με την κορυφαία ομάδα των στελεχών του.

Uber:  Eμπλέκονται κορυφαίοι πολιτικοί στο σκάνδαλο
Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να βοήθησε την Uber. Μάλιστα φέρεται να είπε στην εταιρεία ότι είχε μεσολαβήσει σε μια μυστική «συμφωνία» με τους αντιπάλους της στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο σημερινός καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, που εκείνη την περίοδο ήταν δήμαρχος στο Αμβούργο, αντιτάχθηκε στους λομπίστες της Uber και επέμεινε στην καταβολή ελάχιστου μισθού στους οδηγούς. Ένα από τα στελέχη της εταιρείας τον χαρακτήρισε «κωμικό».

Ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, τότε, καθυστέρησε σε μια συνάντηση με την εταιρεία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Ο Kalanick είπε σε συνάδελφό του ότι «έβαλα τους ανθρώπους μου να τον ενημερώσουν ότι κάθε λεπτό που αργεί, είναι ένα λεπτό λιγότερο που θα έχει μαζί μου». Μετά τη συνάντηση ο Μπάιντεν φέρεται να τροποποίησε την ομιλία του στο Νταβός για να κάνει μία αναφορά σε κάποιον CEO του οποίου η εταιρεία θα έδινε σε εκατομμύρια εργαζόμενους «την ελευθερία να εργάζονται όσες ώρες επιθυμούν και να διαχειρίζονται τη ζωή τους όπως επιθυμούν».

Τι απαντάει η Uber

Απαντώντας στις διαρροές η Uber παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει «λάθη και παραλείψεις», ωστόσο σημείωσε ότι, από το 2017, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ο σημερινός διευθύνων σύμβουλός της, Dara Khosrowshahi, έχει μεταμορφωθεί. «Δεν δικαιολογήσαμε και δεν θα δικαιολογήσουμε συμπεριφορές του παρελθόντος που σαφώς δεν συνάδουν με τις σημερινές μας αξίες. Αντ’ αυτού, ζητάμε από το κοινό να μας κρίνει με βάση αυτά που κάναμε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτά που θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια» σημείωσε η εταιρεία.

Εκπρόσωπος του Kalanick δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες επέκτασης του κολοσσού στις μεταφορές, «καθοδηγούνταν από περισσότερους από εκατό ηγέτες σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο και ανά πάσα στιγμή υπό την άμεση εποπτεία και με την πλήρη έγκριση των ισχυρών ομάδων νομικής, πολιτικής και συμμόρφωσης της Uber».


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top