0
Δόθηκε στην δημοσιότητα ο χάρτης με την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη που έχει φτάσει πλέον σε Παλλήνη, Ανθούσα και Γέρακα καθώς η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να την περιορίσει τις πρώτες ώρες της εκδήλωσής της.

Έτσι από την μία εστία που είχαμε στις 17:30 φτάσαμε στο σημείο να καίγεται ένα μεγάλο μέρος της Αττικής και να καταστρέφονται περιουσίες.

Οι δικαιολογίες είναι ήδη έτοιμες: Οι ισχυροί άνεμοι (κάτι που μονίμως έχει η Ελλάδα κάθε καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Ιούλιο) και η… κλιματική αλλαγή (μία κλιματική αλλαγή που πάντα συμβαίνει στον πλανήτη, ποτέ δεν είναι σταθερό το κλίμα).

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια καθώς δεν διέθετε τα κατάλληλα μέσα για να «τελειώσει» την φωτιά στην έναρξή της (όπως αντί για τα θηριώδη ρωσικά BE-200 να έχει τα ακατάλληλα Air-Tractor που δεν μπορούν να πετάξουν λόγω αέρα…).

Με βάση την ανακοίνωση της Πυροσβεστική και τα όσα φαίνονται στον χάρτη υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Αν κάποιος δει προσεκτικά τον χάρτη θα δει ότι οι αποστάσεις από τις περιοχές που είχαν καεί το 2018 δεν είναι μεγάλες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις κατευθύνσεις των ανέμων τις επόμενες ώρες.


Η ενημέρωση του εκπροσώπου τύπου της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Πεντέλη:

«Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, αυτή εξελίσσεται στην περίμετρο που φαίνεται στο χάρτη.

Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Έμφαση δίνεται στην Νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής, και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Συνεχίζει η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για την διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους προς ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

Για όποια εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ».loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top