0
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να προσγειωθούν στη Σούδα τα Αμερικανικά Stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 της USAF.

Το ‘’αποτύπωμα’’ της άφησε για μια ακόμη φορά πάνω από τον Ατλαντικό δεκάδες εκατοντάδες μίλια μακριά από το Ελληνικό FIR Αθηνών την εβδομάδα που πέρασε η Πολεμική μας Αεροπορία. Η παρουσία πέντε μαχητικών F-16 block 30 από την 330 Πολεμική Μοίρα ‘’ΚΕΡΑΥΝΟΣ’’, την πρώτη Μοίρα F-16 στην Ελλάδα στη Βρετάνη της Γαλλίας και στην αεροναυτική βάση Landivisiau αποτέλεσε ακόμη μία εκπαιδευτική δραστηριότητα της HAF εκτός Ελλάδας και διαφήμισε και πάλι τα ‘’μπλε φτερά’’ μεταξύ φίλων και Συμμάχων. 


Αν και τα μαχητικά της 330 αποτελούν τα παλιότερα F-16 τα οποία διαθέτει στη ‘’φαρέτρα’’ του το Ελληνικό οπλοστάσιο όχι απλά στάθηκαν εξαιρετικά απέναντι σε σαφώς πιο σύγχρονα αεροσκάφη από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία με τους ιπτάμενους ‘’Κεραυνούς’’ να αποδεικνύουν γιατί θεωρούνται οι πλέον ‘’μπαρουτοκαπνισμένοι’’ αναχαιτιστές του Αιγαίου. Τα ‘’ελαφρά’’ block 30 με τους πανίσχυρους κινητήρες στα χέρια των ‘’γερακιών’’ της HAF πέταξαν στα όρια παραδίδοντας μαθήματα ευελιξίας ειδικά στην air to air μάχη από κοντινές αποστάσεις.


Στην άσκηση ‘’Ocean Hit 2022’’ πέρα από σενάρια εναέριας μάχης στα οποία τα ‘’τριαντάρια’’ έδωσαν διαπιστευτήρια εκτελέστηκαν προσομοιώσεις προστασίας ναυτικής δύναμης, σενάρια υποστήριξης δυνάμεων ξηράς με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας. Με τη συνεργασία των εκπαιδευόμενων αεροποριών να αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα. Και δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ πετούν πάνω από τον Ατλαντικό τα τελευταία χρόνια. Αφού τον Οκτώβριο του 2021 η 343 Πολεμική Μοίρα έλαβε μέρος στην ‘’ΟceanSky 2021’’ στις Κανάριες Νήσους με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Εντός του 2021 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2022 η Πολεμική Αεροπορία έχει να επιδείξει μια εντυπωσιακή παρουσία σε διεθνείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο έως τη Γαλλία, την Ισπανία  και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενώ το μπαράζ ασκήσεων εντός της Ελλάδας με αποκορύφωμα τον ‘’ΗΝΙΟΧΟ’’ και την ‘’TIGER MEET’’ συγκέντρωσε την παγκόσμια αεροπορική ‘’αφρόκρεμα’’.


Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να προσγειωθούν στη Σούδα τα  Αμερικανικά Stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 της USAF. Μαχητικά τα οποία έχει ήδη αποφασιστεί να ενταχθούν τα επόμενα χρόνια και αυτά στο Ελληνικό οπλοστάσιο εκτινάσσοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Για δύο τουλάχιστον εβδομάδας όλες οι Πολεμικές Μοίρες της HAFαναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να συνεκπαιδευτούν με το επόμενο μαχητικό των ‘’μπλε φτερών’’. Στη Σούδα εκτός από τα F-35 αναμένεται να προσγειωθούν και F-15 ενώ πιθανή είναι και η συμμετοχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας είτε με F-16 ‘’Sufa’’, είτε με F-15 αλλά και με ιπτάμενο τάνκερ.

Τρεις κορυφαίες στον κόσμο αεροπορικές δυνάμεις θα ενώσουν εκπαιδευτικά τις δυνάμεις τους με την παρουσία των F-35 να ‘’κλέβει την παράσταση’’. Και τα σενάρια να διεξάγονται μεταξύ άλλων και νότια της Κρήτης περιοχή για την οποία oi γείτονες Τούρκοι έχουν βάλει στο ‘’στόχαστρο’’ με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top