0
Αερομεταφερόμενοι AGM-84L Harpoon και εκσυγχρονισμός F-16 Block 50 και Apache A+ τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στη Βουλή των Ελλήνων. 

Επιβεβαιώθηκε η είδηση που υπήρχε μόνο ως κυβερνητική διαρροή. Η επιβεβαίωση αφορά στον εκσυγχρονισμό των 38 F-16 Block 50 στο επίπεδο Block 50M και την προμήθεια αερομεταφερόμενων αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου AGM-84L Harpoon από τις ΗΠΑ, για τον εξοπλισμό και των εκσυγχρονισμένων P-3H και των F-16V και Block 50M. Μαζί και μια σειρά άλλων προγραμμάτων.


Επιβεβαιώνεται επίσης ο εκσυγχρονισμός των 19 υπερπολύτιμων επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ από την ισραηλινή Elbit, καθώς και η επαναφορά τριών μεταφορικών αεροσκαφών C-130H σε πλόιμη κατάσταση από την αεροπορική βιομηχανία της ίδιας χώρας. Σχετικά με το τελευταίο, το DP έχει καταθέσει τεκμηριωμένη θεωρούμε άποψη, καθώς και την σειρά των λόγων για τους οποίους εκφράσαμε διαφωνία.

Επειδή όμως ενδέχεται να περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε μία ευρύτερη ελληνοϊσραηλινή συμφωνία, που ενδεχομένως περιλαμβάνει και άλλα, επιφυλασσόμαστε για μελλοντικό σχολιασμό, με βάση τις εξελίξεις. Αυτό τελεί υπό διερεύνηση, καθώς έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία διαθέτει πλήθος συστημάτων – πολλαπλασιαστών ισχύος (force multipliers), συν τη πρόθεση αποδέσμευσής τους που είναι κεφαλαιώδους σημασίας και δεν εξασφαλίζεται εύκολα…

Προς το παρόν θα εστιάσουμε στον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50 και τους αερομεταφερόμενους αντιπλοϊκούς Harpoon. To πόσο σημαντική από κάθε πλευρά είναι η παράταση της επιχειρησιακής ζωής των Block 50 που εξοπλίζουν δύο Μοίρες, είναι κάτι για το οποίο το DP έχει υπερθεματίσει.

Με μεγάλο αριθμό αφιερωμάτων και αναλύσεων, που είχαν ως στόχο να καταδείξουν ότι πέρα από το πολύ μεγάλο επιχειρησιακό, οικονομικό και βιομηχανικό όφελος αυτής της επιλογής, η Πολεμική Αεροπορία συνδυάζει ποιότητα και αριθμούς που ταυτόχρονα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Ακόμα και με τόση καθυστέρηση…

Συνεπώς, πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη για το μέλλον του Κλάδου και το μέλλον των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία ευελπιστεί κανείς ότι θα συνοδευθεί και από την προμήθεια ατρακτιδίων στοχοποίησης SNIPER και βέβαια νέων αερομεταφερόμενων όπλων. Όσο για τους AGM-84L Harpoon και πάλι το DP είχε υπερτονίσει τη σημασία των όπλων αξιόπιστης απειλής των μονάδων επιφανείας του αντιπάλου από ασφαλείς (stand-off) αποστάσεις.

Το όπλο αυτό ουσιαστικά ολοκληρώνει την πολύ μεγάλη επένδυση που έγινε στον εκσυγχρονισμό των ΑΦΝΣ P-3B Orion στο επίπεδο P-3H και το κυριότερο καθιστά τα αεροπλάνα αυτά πραγματικά θανάσιμο κίνδυνο όχι μόνο για τα τουρκικά υποβρύχια στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις μονάδες επιφανείας. Κατά συνέπεια, προσθέτει μια διαφορετική και ιδιαιτέρως έντονη «πινελιά» στην ελληνική στρατιωτική αποτροπή.

Αυτά αναφορικά με το Πολεμικό Ναυτικό και τις δυνατότητές του σε ανοικτές θάλασσες. Ταυτόχρονα όμως ο αερομεταφερόμενος Harpoon παρέχει στην Πολεμική Αεροπορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μία επαρκέστατη και ισχυρότατη εναλλακτική του γαλλικού ΑΜ-39 Exocet στον αντιπλοϊκό αγώνα.


Παράλληλα, αξίζε να θυμόμαστε πάντα, ότι μοναδική αξιόπιστη απάντηση για την αποδέσμευση ή όχι κάποιου όπλου, είναι η υποβολή αιτήματος και όχι η φιλική ενημέρωση μέσω διπλωματικών καναλιών. Ακόμα και η αρνητική απάντηση έχει μεγάλη αξία. Δικαίωμα οποιουδήποτε να αρνηθεί, όμως οι διμερείς διακρατικές διαπραγματεύσεις έχουν πολλά επεισόδια…

Οι επιφυλάξεις και οι συνεπακόλουθες επικρίσεις έναντι του τρόπου με τον οποίο η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επιμένουν να υλοποιούν τα εξοπλιστικά προγράμματα για την κάλυψη των χρόνιων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να παραμένουν. Από την άλλη πλευρά όμως θα ήταν άδικο να μην επικροτηθούν τα προγράμματα που πέρασαν από τη Βουλή, την επιχειρησιακή αξία των οποίων άλλωστε το DP έχει αναδείξει.


Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα αποφασίζει επιτέλους να ενισχύσει ουσιαστικά την αποτρεπτική της αξιοπιστία μέσω της ουσιώδους επαύξησης της μαχητικής ισχύος. Σε αυτό έχει συντελέσει τα μέγιστα η κλιμακούμενα επιθετική και επικίνδυνη τουρκική ρητορική. Στο συγκεκριμένο ζήτημα θα επανέλθουμε.

Είναι όμως ουσιώδες να τονιστεί, ότι για πρώτη φορά γίνεται μαζική προσπάθεια για την εκ νέου ενεργοποίηση πραγματικά κρίσιμων πλατφορμών (S70B Aegean Hawk, Apache A+, F-16 Block 50), ενώ αγοράζονται και νέα όπλα για τον εξοπλισμό τους, με στόχο την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους στη διάρκεια του επιχειρησιακού τους βίου.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top