0
Σε εσπευσμένα προμήθεια πυραύλων επιφανείας-επιφανείας τύπου EXOCET Block 3 για την αύξηση του πολεμικού αποθέματος του ΠΝ (βασικά, εξοπλισμό των ΤΠΚ) προχωρά η Ελλάδα.

Σήμερα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων σήμερα στην Βουλή δόθηκε το “πράσινο φως” για την προμήθεια επιπλέον κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας – επιφανείας τύπου Exocet MM40 Block 3, για τον εξοπλισμό ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ).


Τα σκάφη είναι κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, τα μόνα σχετικά σύγχρονα σκάφη επιφανείας του ΠΝ.

Να σημειώσουμε πως μέχρι τέλος του έτους το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει και την 7η πυραυλάκατο Super Vita με το όνομα ΒΛΑΧΑΚΟΣ, προς τιμή του ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου.

Κάθε σκάφος της κλάσης έχει ικανότητα να φέρει και να βάλει μέχρι και 8 πυραύλους του τύπου με πολύ καταστροφικά αποτελέσματα (όπως έχουν δείξει και διεθνείς συρράξεις με το ίδιο βλήμα) και αποτελούν σε συνδυασμό με την αυξημένη ικανότητα επίγνωσης της κατάστασης, των ηλεκτρονικών μέσων, της ταχύτητας των σκαφών το πραγματικό φόβητρο του τουρκικού ναυτικού ειδικά στο Νότιο-Ανατολικό Αιγαίο.



Η νέα γενιά Exocet διαθέτει διπλάσιο βεληνεκές από τους υφιστάμενους Exocet Block 2 και ανέρχεται γύρω στα 180 χιλιόμετρα.

Ο πύραυλος διαθέτει σύστημα αδρανειακής πλοήγηση ενώ όταν φτάσει 12 με 15 χιλιόμετρα σε απόσταση από τον στόχο, ξεκινάει να χρησιμοποιεί το ενεργό του ραντάρ. Ο Exocet Blck3 διαθέτει πλέον στροβιλοκινητήρα χάρη στο οποίο υπερδιπλασιάζεται το επιχειρησιακό βεληνεκές του βλήματος (180 χλμ.), η αεροδυναμική βελτιστοποίηση της σχεδίασης της ατράκτου, καθώς και η υιοθέτηση προηγμένου συστήματος ναυτιλίας-καθοδήγησης.

Το βασικό πλεονέκτημα του Exocet είναι η δυνατότητα πτήσης σε χαμηλά υψόμετρα (συνήθως 1 με 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού).


Εξαιτίας αυτών των χαμηλών υψομέτρων, ο sea-skimming πύραυλος μπορεί αρκετά συχνά να αποφύγει την εχθρική ανίχνευση μέχρι να φθάσει σε απόσταση 6 χιλιάδων μέτρων από τον στόχo. Το γεγονός αυτό αφήνει αρκετά μικρό χρόνο αντίδρασης για την εκτόξευση αναχαιτιστικών πύραυλων επιφάνειας-αέρος από τον εχθρό.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top