0
Στα όπλα που έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Ο υπουργός Άμυνας, ωστόσο, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας δεν έδωσε τον ακριβή αριθμό όπλων που έχει σταλεί στο Κίεβο.  Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουν αποσταλεί τυφέκια και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και κυρίως βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155  χιλιοστών και  τα παρελκόμενα αυτόν.


Η δεύτερη φάση αποστολής αμυντικού είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί πύραυλοι, ρουκέτες και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών. «Το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις και δεν επηρεάζει  τα αποθέματα μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη. Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε (σ.σ. στις αποθήκες μας) όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο - πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνά μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ' όσα διαθέσαμε», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Υπάρχουν αγκάθια στη συμφωνία με την Γερμανία»

Σε ότι αφορά τα γερμανικά τεθωρακισμένα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η παραχώρηση των BMP-1 θα είναι επωφελής και συμφέρουσα καθόσον τα γερμανικά έχουν σαφώς καλύτερα χαρακτηριστικά. Αυτό, βέβαια, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος  δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, διότι  πρέπει να διευθετηθούν συγκεκριμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, όπως είπε υπάρχουν αγκάθια  στους τεχνικούς όρους μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής πλευράς.

«Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός που θα παραθοδεί στην Ουκρανία να είναι ο ίδιος με αυτά που θα αντικατασταθούν, πρέπει να διευθετηθεί ότι τα γερμανικά πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να αξιοποιηθούν άμεσα  ώστε να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό. Επίσης είναι σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού για να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενό στην διάταξη των ελληνικών δυνάμεων. Αυτό θα διαπραγματευτούμε. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαιτείται εκπαίδευση του προσωπικού σε θέμα χρήσης και επισκευών. Είναι προφανές ότι επίκειται μία επίσκεψη των επιτελών του ΓΕΣ», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι πρέπει να δούμε και το οικονομικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα το οποίο αντίκειται στην δική μας άμυνα και επίσης δεν θα θυσιάσουμε την ταχύτητα εις βάρος της νομιμότητας. «Προς θεού  σας έχουμε δώσει την εντύπωση  ότι πάμε να αποδυναμώσουμε τα νησιά μας», αναρωτήθηκε σχετικά.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top